BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wymiana oleju, jak to zrobić?
PostNapisane: 13 października 2012, 08:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i BENZ
Kod silnika: M43B16
Witam. Muszę wymienić olej w beti koszt wymiany jest niewielki ale chciałbym zrobić to sam. . powiedzmy ze dla własnej satysfakcji. Nie robiłem tego jeszcze i chcialbym prosic o instrukcje co jak i gdzie. Poprzedni olej to motul x-cess 8100. w gornej czesci silnika jest maly wyciek oleju ok. 1l na 4tys czy mozna dodac jakies uszczelniacze i czy nie zrobi to jakichs problemow .. bo rozne opinie slyszalem. Z gory dzieki za zainteresowanie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Wymiana oleju, jak to zrobić?
PostNapisane: 13 października 2012, 09:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M42B18
Kolego wyciek 1l na 4000km to NIE MAŁY WYCIEK! Obowiązkowo odstaw auto na serwis żeby sprawdzili czym to jest spowodowane. Co do wymiany oleju samodzielnie to nic trudnego. Idź do najbliższego sklepu motoryzacyjnego zakup odpowiedni filtr oleju oraz olej. Podnosisz auto odkręcasz od dołu korek przy misce olejowej ( klucz 17 lub 19 ) jak zleci cały olej odkręcasz od góry obudowę filtra, wyjmujesz stary i wkładasz nowy.( lekko przesmaruj olejem krawędź obudowy filtra ) i zalewasz nowy olej. Wlej na początek ok 3,5l i sprawdź poziom tak aby na miarce było optymalnie ( 3/4 poziomu ) w razie konieczności dolej do wyrównania.

Poradzisz sobie, to nic trudnego.

Obrazek

PostNapisane: 13 października 2012, 10:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
nie zapominaj że silnik musi być ciepły przy wymianie więcej starego oleju zleci i szybciej :)

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 13 października 2012, 12:32 
Pierwsze kroki

Spoko spoko dzięki :super:
Mam jeszcze kilka pytań:
1) Podobno po wlaniu powiedzmy połowy oleju należy odpalić na chwilę silnik żeby olej dobrze się rozszedł.. Jak to jest z tym??
2) Który olej będzie lepszy 5w40 czy 10w40?? Teraz jest 5w40
2) A co myślicie o dodatkach do oleju tj. ceramizery etc., dodatkach do paliwa "..zmniejsza zużycie paliwa, czyści zawory.." itd.?

PostNapisane: 13 października 2012, 13:15 
Forumowicz

Moje BMW: 520i
Kod silnika: m52
Garaż: Był MRCDS w202 c250td
Jest BMW e39 520i
ad. 1: odpalasz az zgasnie kontrolka oleju, zeby olej wszedl w filtr oleju. gasisz silnik i uzupelniasz stan, bo czesc, gdzies ze 200-400ml oleju, wejdzie w filtr.
ad. 2.:jak masz 5/40 i nie spala Ci oleju w jakichs sporych ilosciach (sporych to pojecie wzgledne, powiedzmy 1l na 3000km przy normalnej jezdzie, czego nie mozesz teraz tak do konca wiedziec przez ten wyciek) to nie zmieniaj na 10/40.
ad. 3: ja jedyny dodatek jaki Ci polece to plukanka do silnika. to plyn, ktory wlewasz do silnika PRZED wymiana oleju w odpowiedniej proporcji. odpalasz silnik na MAX 10 minut i na biegu jalowym sobie pracuje. wtedy sie spuszcza olej, a zalewa swiezym.
plukanka ma na celu oczyszczenie silnika, uwolnienie zapieczonych pierscieni na tlokach i ogolnie zebranie calego syfu z silnika. u mnie pierwsza troche pomogla, bierze mniej oleju. niedlugo znowu bede wymieniac i tez zrobie plukanke. ale u znajomego, ktoremu audi bralo 1l na 1000km, to po plukance zaczelo brac 1l na 300km. wniosek: plukanka dziala. ;)
polecam liqui moly engine flush( czy jakos tak).

PostNapisane: 13 października 2012, 13:32 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523
Kod silnika: m52b25
kapsel22 napisał(a):
ale u znajomego, ktoremu audi bralo 1l na 1000km, to po plukance zaczelo brac 1l na 300km. wniosek: plukanka dziala. ;)
polecam liqui moly engine flush( czy jakos tak).

Dziala ale chyba zle.
No chyba ze nastapila mala pomylka i zaczelo brac 1l na 3000 km, bo 1l na 300 to juz za duzo chyba. Tez bede zmienial olej i zastanawiam sie nad ta plukanka. Czy praca silnika sie troche po niej zmienia? Chodzi mi o kulture pracy silnika i czy faktycznie widac jakis syf po zlaniu tego z silnika?

PostNapisane: 13 października 2012, 13:48 
Forumowicz

Jest BMW e39 520i
zadna pomylka. niestety to moze zadzialac w dwie strony. albo bedzie lepiej ablo gorzej. wszystko zalezy jak bardzo pierscienie sa zapieczone.

byl juz ten temat na forum. kolego pisal, ze w m50 szklanki sie troche uciszyly. ja na moim m52 roznicy w pracy raczej nie wyczulem, moze na poczatku troche miecej pracowal, a dopiero po 2tys km zauwazylem, ze mniej mi pali oleju.

czy widac syf? sam bylem ciekaw, wiec skombinowalem bialy pojemnik i po jakichs dwoch godzinach wylewalem z niego powoli olej. na dnie osadzil sie jakby czarny, ciezki osad. nie byla to warstwa liczona w mm, ale byla. jak mylem pojemnik plynem do mycia hamulcow, to naocznie mozna bylo wtedy zobaczyc drobinki osadu z silnika.
jakby postal ze 2 dni to pewnie i wiecej by bylo.

PostNapisane: 13 października 2012, 13:58 
Pierwsze kroki

Dzięki panowie :padam:. W poniedziałek biorę się za to, jak zatrę silnik to dam znać ;)
Jeszcze jedno pytanie:
http://moto.allegro.pl/sportowy-filtr-p ... 48463.html
Czy takie lub podobne filtry powietrza (nie chodzi mi o te za 200-300 zł) rzeczywiście coś wnoszą do pracy silnika?
Bo nie wiem czy kupić taki żeby to coś dało za taką cenę czy jednak dołożyć trochę floty i kupić jakiś konkretny za 200zł..?

PostNapisane: 13 października 2012, 14:11 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
pamiętaj jeszcze o skasowaniu inspekcji olejowej:)
tu masz link http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=1050
w skrócie(włacz najpierw zapłon a potem połacz 7 z 19 i czekajcie na specyficzne pykniecie) u mnie gniazdo diagnostyczne po lewej stronie jak otworzysz maske,piny są opisane:)

PostNapisane: 13 października 2012, 14:48 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523
Kod silnika: m52b25
No nie moge uwierzyc 1l na 300 km to po 1500 km olej juz jest wymieniony przez same dolewki.Po co w takim razie trzymac taki silnik,koszty potworne.

PostNapisane: 14 października 2012, 11:42 
Forumowicz

Jest BMW e39 520i
richi napisał(a):
No nie moge uwierzyc 1l na 300 km to po 1500 km olej juz jest wymieniony przez same dolewki.Po co w takim razie trzymac taki silnik,koszty potworne.

nie wiem w co tu nie wierzyc. i tak bywa. znajomy po tym zrobil remont silnika i teraz juz mu nic nie bierze.
ja swego czasu to ze 3 razy olej zmienilem przez 15000km. to juz taka zupa tam w misce plywala... :D ...i jezdzi. ale teraz, zebys nie myslal, od ostatniej wymiany oleju z plukanka, tylko dobry olej dolewam. nadal bierze, ale juz nie tyle. za jakis miesiac bede znowu zmieniac olej to znowu zrobie plukanke.

a Ty kolego zakladajacy temat nie baw sie w jakies glupie filtry. bez sensu wydasz kase.

PostNapisane: 16 października 2012, 20:07 
Pierwsze kroki

Olej zmieniony:) inspekcja skasowana:) (u mnie było tak: zamknięte drzwi zapłon na 2 pin 7 plus masa... i zielone świeci:))

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1