BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] jazda na jedynce 'bez gazu' - spadajace obroty.
PostNapisane: 6 listopada 2012, 17:47 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57TU
Witam. Kończe prace. Odpalam auto - jadę sobie w korkach na ww jedynce bez dodawania gazu obrotu byly ok...ale po 5 minutach zaczeły spadać coraz bardziej...jakby już mial gasnac. Wczesniej zawsze bylo ok. miałem właczone ogrzewanie na max i ogrzewanie tylniej szyby. w czym problem? po wyłaczeniu wszystkiego juz jest ok. i nie spadaja obroty ...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] jazda na jedynce 'bez gazu' - spadajace obroty.
PostNapisane: 6 listopada 2012, 17:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Załączając odbiorniki obciążasz alternator, który stawia większy opór silnikowi i dlatego tak się dzieje

PostNapisane: 6 listopada 2012, 17:50 
Pierwsze kroki

sprawdz ładowanie ,klemy czy nie zasniedziały, przewody od masy...

PostNapisane: 6 listopada 2012, 18:44 
Forumowicz

Do tego jeszcze muzyka. Chyba nie ma to nic wspólnego z tym, że dziś dwa razy w ciągu 30s wypadł mi bieg...ale to raczej z mojego stresu. Przejechałem 100km dziś i nie było problemów ;)
Oby było tak jak mówię. Alternator i klemy są ok. tylko, ze dostalem aku od znajomego gdzie on lezal 2msc podladowal 3 h i go do autka wlozylem. 85 ah

PostNapisane: 7 listopada 2012, 17:41 
Forumowicz

Witajcie ponownie. Dziś z rana było ok, ale przez chwile. Po tym jak włączę radio, ogrzewanie maks i ogrzewanie tylniej szyby to momentalnie z +/- 50obrotow spada.
Do tego najlepsze jest to, że jak wyłącze elektrykę to po 2 minutach jest normalnie. Jak stałem pod domem, to tak:

na luzie jest ok obroty, gdy momentalnie włączę czwarty bieg ogrzewania - bunia szarpnie i przygasa podświetlenie w środku. Przez 1-2 s oraz alternator się odzywa.

Wcześniej było ok. Dopiero od wczoraj jest lipa.
Do tego jest tak, że miałem stary aku 74aH 3 razy do zera rozładowany. Teraz dostałem 85aH leżał msc może 2 msc i potem 3 h ładowany i włożony...wczesniej bylo ok. Elegancko odpalal i odpala nadal. Tylko się zastanawiam czy winę ma aku'niewiadomego pochodzenia/rozladowany'. Czy coś z alternatorem/szczotkami. Na postoju nie mam zadnego problemu wszystko moge ogarnac sobie włączyć. Szczotki, alternator czy aku? Chyba, żeby go podładować w weekend jak bede mial czas i zobaczymy. Strasznie jestem wkurzony.
Czekam na Wasze odpowiedzi.
ps: pogoda zimowa 10-1stopnia na plusie w nocy na minusie robi coś złego aku? Czy to normalne, że diesel zimą ma ciężej i przy radyjku/4ogrzewanie/ogrz.szyby tyl./ moze cos do tego miec? Tracę głowę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1