BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 09:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] Nie chce ruszyć, zablokowany hamulec?
PostNapisane: 16 czerwca 2013, 19:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
A nie prościej podnieść najpierw jedno koło, a potem drugie (przy pomocy podnośnika) i sprawdzić czy obraca się przez obracanie ręką?
Druga sprawa, że jak zapiecze się ręczny, to linka luźno chodzi przy zaciąganiu.

Jeśli to ręczny, to ściągnij bębny na parkingu, wyciągnij szczęki, załóż bębny i jedź do serwisu, bo zapewne te już do niczego się nie nadają a w najlepszym wypadku wymagają solidnego czyszczenia.

PostNapisane: 17 czerwca 2013, 09:33 
Pierwsze kroki

witam,
widzę ze tu niezła dyskusja już jest, wybaczcie że dopiero teraz odpisuję ale wcześniej miałem problemy z logowaniem (net w firmie... i głupie blokady)
Zawinił tył, hamulec ręczny bębny, po małej konsultacji z mechanikem utrzymania ruchu też poradził na siłe bądź udarem, czyli pare razy walnąć młotkiem, Dodam że przez te 2 tygodnie pogoda w toruniu była bardzo zmienna, deszcz słońce upały i nawet grad.
Ja najpierw spróbowałem na siłę i parę razy pociągnąłem za ręczny w nadziej ze się poruszy coś w hamulcu, i wtedy próbowałem wsteczny i rwałem na siłę, parę razy tak zrobiłem po każdym rwaniu ręczny przy pierwszej próbie zaciągania stawał większy opór a przy następnych już luźniej chodził, zrobiłem tak z 2-3 razy i jedno koło puściło, więc drugie już nie było problemem, dodam że bardzo nie chciałem ściągać kół :P

Ale warto zaznaczyć ze przód też nieźle przyrdzewiał, ale po 2 dniach użytkowania już wrócił do normy

edit:
a propo ściągania bębnów to mechanik firmowy powiedział że nawet na działającym hamulcu jest to ciężkie a na zardzewiałym niemożliwe

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 czerwca 2013, 14:32 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54
Garaż: Był Golf mk3, było e46 320d, jest e46 330Ci.
Najważniejsze ze się udało ruszyć auto :) w przyszłości nie będziesz zostawiał na ręcznym wiem po sobie :rotfl: jak auto ma stać więcej niż dwa dni to zostawiam na biegu :hyhy:

PostNapisane: 18 czerwca 2013, 01:15 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
RobertTOEZ napisał(a):
Jeżeli próbujesz pchać z zewnątrz to oczywiście zgadzam się, że będzie tył na zaciągniętym hamulcu kucał i się podnosił.
Tylko inaczej to wygląda jeżeli napęd pochodzi od wału....itd

Jeżeli już teoretyzujemy to powiem ci dlaczego tył siada. Półosie działają momentem obrotowym na koła. Koła są zblokowane z bębnem i wahaczem podłużnym. Więc moment obrotowy działa na wachacz a ten ma możliwość lekkiego obrotu ściskając sprężynę z tyłu a ciągnąc budę do dołu z przodu wahacza. Mam nadzieję że wiesz jak jest zbudowany tylny zawias i trzeba ci tego rysować :]

PostNapisane: 18 czerwca 2013, 10:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Teoretyzować można dalej, tylko nie ma sensu. Przeczytałem wczoraj to co napisał mrkey i nie chcę przeciągać tematu.
Odnośnie tego jak tył będzie siadał, to zależy właśnie od tego jak zbudowane jest tylne zawieszenie, czy ma zasadę działania podobną do wachacza wleczonego-wtedy oczywiście w opisywanym przypadku bedzie siadał i podnosił się w wyniku momentu obrotowego. Ja się wpakowałem w "nie swój temat". W moim jest zupełnie inaczej:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30.
Bezmyślnie zasugerowałem się, że w "3" jest to samo tylko w troszkę innym rozmiarze-proporcjach.
To proste-zacząłem szczekać a jeszcze nie wiedziałem dokładnie na co :zawstydzony: .
Wystarczyło mi dać uwagę-popatrz cymbale na zwieszenie w bmw e46.
Rysować mi nie trzeba :D , bo zasadę znam, tylko tak jak napisałem przygotowuję się do wymiany poduszek-tuleji w swoim i jak oszołom wpakowałem się przemądrze na trochę inny typ zawieszenia, szukałem bezpośrednio przed moim wpisem części i tego jak kto sobie z tym poradził w takim typie jak mój i narobiłem jak "słoń w składzie porcelany" i w dodatku trzymałem się zaparcie swojego.
Przepraszam :zawstydzony: :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1