BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dziwny dzwięk/pukanie> Filmik
PostNapisane: 4 lutego 2014, 15:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Witam panowie, mam problem bo ostatnio jakiś dziwny dźwięk zaczął mi się wydobywać z okolic przegrody między silnikiem a kokpitem w sumie trudno to zlokalizować bo gdzie nie bedzie to i tak puka, jest to jakby takie klekotanie, wiem że przez internet trudno zgadnąć co to może być ale wrzucam filmik , trzeba się trochę wsłuchać ale słychać takie pukanie :hyhy: Tak jak widać po odkręceniu korka nie jest głośniej.
Silnik M50B20 bez vanosa 92'

http://www.youtube.com/watch?v=NUCpUd2N ... e=youtu.be

Ostatnio edytowano 4 lutego 2014, 19:11 przez Mat3o, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Dziwny dzwięk> Filmik
PostNapisane: 4 lutego 2014, 18:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Dziwnie to wszystko chodzi, stuki, trzaskoty, swisty, tak jak by paski ci świszczały, po ocenie filmika ciężko coś stwierdzić. może to koło pasowe ci tak śwista, paski sprawdź.

Tytuł: Re: [E36] Dziwny dzwięk> Filmik
PostNapisane: 4 lutego 2014, 19:07 
Forumowicz

Nie chodzi o świst ten świst to któreś łożysko albo wisko bo już mi chyba pada, chodzi o ten cykliczny dźwięk pukający

Tytuł: Re: [E36] Dziwny dzwięk/pukanie> Filmik
PostNapisane: 4 lutego 2014, 20:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Równomierność i częstotliwość tego pukania kojarzy mi się z pracą tłoka. Może któraś swieca jest niedokręcona lub się poluzowała. Jeśli nie to trzeba by wglądnąć głębiej.
Świst może wydawać powietrze przepływające przez krokowca lub inny knalik związany z układem dolotowym.
Niedawno był u mnie kuzyn pochwalić się e34 z takim właśnie silnikiem m50b20 bez vanosa i silnik właściwie pracował identycznie, tylko bez tego pukania.

PostNapisane: 5 lutego 2014, 13:51 
Forumowicz

No ja tak jak mówię ten świst to jest któreś zajechane łożysko, mnie interesuje co to może być te pukanie. Dzisiaj się przysłuchałem to ten dźwięk bardziej słychać od kolektora wydechowego, może być tak jak mówisz czyli któraś świeca nie dokręcona, dzisiaj sprawdzę jak pomoże to dam znać w temacie. :hyhy:

A może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? :rotfl:

PostNapisane: 5 lutego 2014, 15:03 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
W tych silnikach, podczas zapłonu i przejścia tłoka przez GMP, płaszcz tłoka zaczyna się ślizgać po cylindrze po stronie kolektora wydechowego. Jeśli przyłapało pierścienie, tłok-cylinder jest po tej stronie podtarty to może występować takie pukanie-to są ostateczności i czarne wizje.
Lepiej żeby to była świeca, czy popychacz hydrauliczny. Tylko na popychacz to jest za "głębokie" pukanie-dźwięk.
Świece trzeba sprawdzić jak najszybciej, bo może się spieprzyć gwint w głowicy!
Może uszczelka kolektora wydechowego?

PostNapisane: 5 lutego 2014, 16:32 
Forumowicz

@RoberTOEZ strzał w 10 :hurra: świeca była nie dokręcona palcem ją odkręciłem tylko dziwi mnie to że jest olej na każdej z fajki problemu by nie było gdyby to była stara uszczelka a ja je wymieniałem ok. 500km temu i właśnie wtedy nie dokręciłem świecy :wstyd: Ładnie oczyściłem z oleju i zobaczę za parę dni czy jest znowu olej jak będzie to wtedy będę dumał.

Dzięki za pomoc :padam:

PostNapisane: 5 lutego 2014, 18:29 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
Widać jestem tu tylko specjalistą od niedokręconych świec-jednemu z kolegów na samym początku mojego pisania udało mi się pomóc w identycznym problemie :rotfl: :rotfl:
Nie wiem jak działa separator-odma w m50b20, ale gdy odkręcałeś korek wlewu oleju to tak wygląda jakby nie działała. Tworzy się nadciśnienie w silniku i wypycha opary oleju, olej itd. uszczelniaczami, uszczelkami itd.
U kuzyna właśnie jest identycznie po odkręceniu korka i zwróciłem mu na to uwagę. Tylko on jest rzadko w domu(hula tirami po europie) i mało jeździ swoim nowym nabytkiem i może dlatego jeszcze nie narzeka na wycieki, a uszczelka właśnie od pokrywy klawiatury jak zauważyłem w jego jest mokra wokół całej pokrywy.
Trzeba sprawdzić odme-separator-czy nie wiem jak to tam jest rozwiązane ;)

PostNapisane: 5 lutego 2014, 19:22 
Forumowicz

W M50 to banalna konstrukcja tylko kawał plastiku i gumowego przewodu do kolektora,więc jedynie co mogło jej się stać to się zapchać. Ale tak o to mi nie ubywa oleju ale ostatnio na bagnecie z 3/4 spadło na 1/2 to podejrzewam że ta jedna cześć to była właśnie w gniazdach świec :hyhy: Przed wymianą uszczelki klawiatury to kapało mi na kolektor i też były gniazda mokre, no zobaczymy jak będzie za parę dni :rotfl:

Jutro ogarnę też odmę

PostNapisane: 5 lutego 2014, 19:33 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
Nnno... to przechaj ten.. te otwory, kilka męskich ruchów :rotfl: i zadowolenie do końca zycia :mur: :D
Tylko żebyś nie wepchał za głęboko, tzn. nie do miski. W odpowiednim momencie trzeba się wycofać, co i tak nie gwarantuje uniknięcia powstania nieprzewidzianych skutków :zawstydzony: .

PostNapisane: 5 lutego 2014, 19:40 
Forumowicz

Kompresorem dmuche tu i tam :D Ale tamto "pukanie" już przeszło bo ciśnienie uciekało i było takie typowe "pukanie" dźwięk był podobny do pracy sprężarki, z resztą jest tak jak być powinno oprócz tego świstu ale tym to się nie przejmuje jakoś za specjalnie

PostNapisane: 5 lutego 2014, 20:55 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47n
duży plus za to ze sie tym przejoles znam ludzi którzy nie interesują się niczym tylko żeby się kola kręciły :ok:

PostNapisane: 6 lutego 2014, 14:19 
Forumowicz

U mnie musi być wszystko w szyku, bo jak coś puka czy coś to już mnie to drażni :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1