BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2007, 10:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F82/F31/F20
Kod silnika: S55/N57Z/B47
Garaż: F31 335xd + F20 118d LCI + F82 M4
Nie mam luzow na wahaczach ...zmienialem dwa przeguby wahaczy z przodu, a na trzecim luzu nie bylo .

Jak mialem te przeguby wahaczy stare, to autem tak wozilo ze jechac ponad 120 km/h to by sie zdecydowal chyba tylko samobojca :rotfl: .

Ktos moze cos jeszcze doradzi ?

pozdr.
Piotrek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 01:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M42B18
i ja dodam wątek, pływał tak że szukałem swojego pasa, wymieniłem, 2 drążki , 2 końcówki, 2 swożnie olej i zredukowałem luz na ślimaku, auto pływa :( w okolicy mam gościa który maglownice regeneruje chyba oddam do regeneracji, ale też walcze z tematem 6 miesięcy aż szlak mnie trafia.

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2008, 04:15 
Forumowicz

Witam i podłączam się do tematu!

A więc tak. Miałem sprężyny z przodu -40 które były już i tak słabe, miękkie i były właściciel usztywnił je krążkami gumowymi. W końcu jedna z nich pękła. Dodam że amory mam standardowe.

Wymieniłem je na oryginalne, fabryczna wysokość. Samochód podniósł się o te 40mm i niby ok, ale od tego momentu:

- moje E30 wozi się po dziurach jak kobieta lekkich obyczajów!!! Po prostu na każdej większej nierówności na moment zmienia (podczas pokonywania tej dziury) tor jazdy minimalnie i wraca spowrotem, a w w kierownicy czuję lekkie szarpnięcie w tym momencie

- kierownica przestała odbijać, zaczyna troszkę odbijać jak obciążę samochód, ale nadal to nie jest to co było.

Wnioskuję, że żeby wszystko było ok, muszę obniżyć ten przód spowrotem na -40 albo też może tylko ustawić zbieżność z przodu?

No właśnie, czy po podwyższeniu przodu o 40mm trzeba ustawić zbieżność?

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2008, 08:46 
Forumowicz

Witam kolegów zawsze po wymianie jakich kolwiek elementów zawieszenia z przodu należy jechac na sprawdzenie zbierzności. Ja po wymianie amorków z przodu byłem na geometri i się okazało że wszystko się pozmieniało. U mnie jak wjadę w koleiny też ciągnie jak diabli ale to wina kiepskich naszych dróg i szerokich opon bo jeżdżę na 205/60 i fakt jest że lepiej jest na koleinach przy węższych oponach. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2008, 09:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325ci
Kod silnika: m54
witam!Najlepiej to sprawdzić na prostej i równej drodze bez kolein i dziur,jeżeli dalej nie gra to na geometrie :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2008, 12:46 
Pierwsze kroki

każdy tłumaczy to szerokimi lakami, może i ... , ale jakoś nie daje wiary tak do końca opowieścią o oponach.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2008, 16:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
ja miałem ten sam problem ze sciąganiem przez 2 lata w E36 i tak ją sprzedałem....
na początku z tym walczyłem az się przyzwyczaiłem i dałem sobie spokój :P

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2008, 17:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
U mnie to samo, powymieniane wszystko, żadnych luzów, geometria ustawiona. Jak dla mnie to przez opony i nie chodzi mi tu o to że szerokie tylko że wyjechane. Jak będę zmieniał na letnie gumy to zobaczę co będzie.

Tytuł: Re: [e36]Niestabilne prowadzenie samochodu
PostNapisane: 7 marca 2014, 15:41 
Pierwsze kroki

Zapomniałem poinformować że temat rozwiązany problemem był jeden wahacz, kiedyś przywaliłem felgą w krawężnik i wymieniłem piastę zwrotnice i wahacz , co okazało się ? że ten jeden wahacz ma inną krzywiznę geometria pasowała jak ulał jedynie zmienił się kąt wyprzedzenia sworznia. Na sprzętach nic nie wykazywało. dopiero po pomiarach miarkę stwierdziłem że coś nie tak z jednym wahaczem, postanowiłem zmienić dwa wahacze po demontażu i porównaniu okazało się że wahacze mają inne krzywizny i wyprzedzenie sworznia zmieniło się o około 2 cm dla jednej strony. i ot cały problem , jak wymieniać to zawsze komplet ! :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1