BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 09:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
dawid26compact napisał(a):
jego odczucia sa takie ze jest bardziej dynamiczna niz e34 170km
bo e36 jest lzejsze ale za to ciasniejsze :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 10:26 
Zacna persona forum

Przemo85 napisał(a):
dawid26compact napisał/a:
jego odczucia sa takie ze jest bardziej dynamiczna niz e34 170km
bo e36 jest lzejsze ale za to ciasniejsze

po 1 e34 jest wieksze i slabiej sie odczuwa przyspieszenie i predkosc i 2.0 w e36 nie wydyma 2.5 170 w e34 :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 11:29 
Częsty bywalec

variant, i ladniejsze :) e34 520i z vanosem tez ma 170 kucy :) :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 11:32 
Zacna persona forum

520 ma 170 kucy? :rotfl: :hurra: :super: zwariowałeś :P ma caluśkie 150 z vanosem czy bez :P zreszta chyba sam mam 2.0 w e34 to wiem co mówie :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 11:37 
Częsty bywalec

tez myslalem ze tak jest ale silnik podstawowy ma 150kucy a vanos dodaje 20,prosty rachunek 170kucy a wiem to od goscia ktorego znajomy robi ponad 20 lat przy bmw,sam ma ten gosc e36 2.5 i myslal ze ma 170 a tenmu powiedzial ze na vanosie ma 190 no to na kompie podkrecili do 220 koni :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 11:37 
Częsty bywalec

tez myslalem ze tak jest ale silnik podstawowy ma 150kucy a vanos dodaje 20,prosty rachunek 170kucy a wiem to od goscia ktorego znajomy robi ponad 20 lat przy bmw,sam ma ten gosc e36 2.5 i myslal ze ma 170 a tenmu powiedzial ze na vanosie ma 190 no to na kompie podkrecili do 220 koni :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 11:48 
Zacna persona forum

czlowieku co ty gadasz :dobani: ten znajomy chyba naprawiaj zabawki bmw moze byl modelarzem? :rotfl: 2.0 ma 150 kucy i koneic kropka jest tlyko z vanosem lub bez ... czy ty wiesz w ogóle ze jakbys wsiadl do silnika 2.0 z vanosem a potem odrazu bez vanosa .. calkiem mozliwe zebys nie wyczuł roznicy w tych silnikach a w silnikach 2.5 masz odmiane 170 12v tam nie bylo vanosa i odmiana 192 konie z vanosem i bez innej opcji nie ma niech ktos inny sie wypowie :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 15:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
170KM to owszem ma 520i ale w poliftowym E39

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 15:50 
Zacna persona forum

ale on twierdzi ze w e34 jest :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 16:06 
Zacna persona forum

Ja tam mialem 520 z vanosem i 150km.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
variant napisał(a):
czlowieku co ty gadasz :dobani: ten znajomy chyba naprawiaj zabawki bmw moze byl modelarzem? :rotfl: 2.0 ma 150 kucy i koneic kropka jest tlyko z vanosem lub bez ... czy ty wiesz w ogóle ze jakbys wsiadl do silnika 2.0 z vanosem a potem odrazu bez vanosa .. calkiem mozliwe zebys nie wyczuł roznicy w tych silnikach a w silnikach 2.5 masz odmiane 170 12v tam nie bylo vanosa i odmiana 192 konie z vanosem i bez innej opcji nie ma niech ktos inny sie wypowie :rotfl:
Większych bzdetów dawno nie czytałem :D m50b20 vanos czy nie 150 kM m50b25 vanos czy nie 192 kM m20b20 czyli 12 V 129 kM m20b25 12 V 170 kM :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:13 
Zacna persona forum

o wow zapomnialem tlyko dodac odmiane 12v do 2.0 a reszta tak samo brawo Marku za dopieczenie mojego spalonego ciasta :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:19 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
o wow zapomnialem tlyko dodac odmiane 12v do 2.0 a reszta tak samo brawo Marku za dopieczenie mojego spalonego ciasta :wstyd:
nie ma sprawy zawsze możesz na mnie liczyc ;) to mój ulubiony sposób okazywania sympatii :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:21 
Zacna persona forum

a dziekuje ale jak umiem liczyc to zawsze licze na siebie bo z takimi jak ""NIEKTORZY'' daleko nie zajde :hyhy: temat miedzy nami uwazam za zamkniety :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:27 
Zacna persona forum

variant napisał(a):
a dziekuje ale jak umiem liczyc to zawsze licze na siebie bo z takimi jak ""NIEKTORZY'' daleko nie zajde :hyhy: temat miedzy nami uwazam za zamkniety :zdegustowany:
no kurcze zawiodłem się myślałem że stworzysz listę tych ''NIEKTÓRYCH'' wiesz nigdzie się z Tobą nie wybieram bo raczej byłbyś kulą u mojej nogi .

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:30 
Zacna persona forum

złotą kulą... panie Marku złotą.... :hurra: dobra nie wchodze juz tu problem rozwiązany :super: do widzenia :hyhy: inni czekaja.... a Pan Marek niech sobie piecze dalej moj spalony chlebek :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 19:22 
Pierwsze kroki

maniek6600 napisał(a):
To może ja się odezwę.Otóz moj przyjaciel posiada identyczną jak ja 320 i tyle że w automacie...NIe raz nie dwa słyszałem że zrobił najwiekszą głupote i kupił automat....Może i to wygodniejsze ale co to za przyjemność z jazdy??? Wsiadasz i jedziesz nie możesz przeciągnąc na biegu o kółku kolega może zapomnieć.Był juz u 5 mechaników włącznie z serwisem.Wszędzie brzmiała jedna odpowiedz..NIe na automacie.Automat jest dla ludzi którzy chcą po prostu jezdzic a nie bawic sie jazdą.NIe śa to moje odczucia a kolegi który siedzi obok popijając setke żubrówki.Pozdro

P.S Moja kobieta mówi że lubi sie pobawić czymś twardym w czasie jazdy....He he he

1.Automat w trybie sport ciągnie do 6000 obr/min i dopiero zmienia,a przy trybie ekonomicznym jak go przeciągniesz też prędzej nie zmieni.Jak masz doświadczenie to ty decydujesz na którym biegu auto jedzie-pedałem gazu.
2.W automacie można blokować biegi,więc jeżeli zablokujesz go na 1 to możesz kręcić do bólu.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 16:57 
Pierwsze kroki

Ja mam e36 320 Coupe w automacie i jestem bardzo zadowolony.
Nic si enie psuje wiec nie moge sie na ten temat wypowiedziec, ale odczucia z jazdy sa bardzo dobre, dla mnie jest to wielki komfort.
W trybie sport i wduszeniu gazu do podlogi, obroty kreci mi do konca licznika i wtedy biegi przerzuca, wiec chyba przeciagnac sie da. W trybie ekonomicznym przy naglym mocnym wduszeniu gazu tez przeciaga obroty do konca licznika.
Tak jak juz kolega gokastor napisal jest mozliwosc zablokowania biegu, 2 / 3/ 4 nie wiem czy na dwojce mozna krecic do woli nie probowalem....
Mam go w gazie - osiagi 11,7 do 100 na gazie
10,6 na benzynie
Spalanie w trasie przy spokojnej jezdzie (120/140) 10 l / 100 (pewnie jakbym sie kulal 90 na godzine to by bylo mniej... ale jakos nie wychodzi;P
W miescie 16l / 100 (gazu, ile pali benzyny nigdy nie sprawdzalem.)
Powyzsze wyniki przy usawieniu ekonomicznym (na sportowym jezdze sporadycznie, ale wtedy skrzynia utrzymuje obroty tak okolo 4000)
Fajna sprawa tego autamatu to automatyczna redukcja przy bardzo szybkim wcisnieciu pedalu gazu przy wyprzedzaniu nawet w trybie ekonomicznym auto dostaje kopa.

Tytuł: Re: [E36] automat 320
PostNapisane: 23 marca 2014, 13:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 316i E36
Kod silnika: M43B16
Siema!
Wypowiem sie o swoim automacie, chociaz w troche innej opcji silnikowej. Mowa o e36 316i z 1994 roku, ma przejechane w tej chwili (podobno) 182 tys, sam zrobilem nim juz 25 tys. Mam go od dwoch lat i owszem, nie uzywam go do jazdy "sportowej", sluzy raczej do codziennego poruszania sie po Warszawie. Kluczem do sprawnego dzialania skrzyni jest przede wszystkim zmienianie w niej oleju! Najlepiej to wlasnie sprawdzic przed kupnem auta, kiedy ostatnio olej byl wymieniany i przede wszystkim (!): NIGDY NIE NAPRAWIAJ SKRZYNI BIEGOW W TYM SAMYM SERWISIE, CO SILNIK I INNE RZECZY! Czasem warto zaplacic troche wiecej i podjechac do czlowieka, ktory zajmuje sie TYLKO AUTOMATAMI.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1