BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] dziwne zachowanie napiecia na elektrozaworach
PostNapisane: 16 grudnia 2014, 13:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E36 Coupe
Kod silnika: M52B20
Witam. dalej borykam sie z problemem ogrzewania. Mianowicie bylo tak ze od kierowcy grzalo od 16,5 stopnia a od pasazera jak ustawilem 32 stopnie. Doradzali wymienic panel climatronika wiec tak zrobilem ale to nic nie dalo wymienilem wiec elektrozawory i od strony kierowcy dziala juz elegancko ale od strony pasazera jest dalej to samo. Postanowilem sprawdzic napiecie na elektrozaworach i od strony kierowcy napiecie jest jak mam ustawiona minimalna temperature potem zanika i z tego co czytalem to tak ma byc a od strony kierowcy od 16 do 21 stopni napiecie caly czas jest czyli zawor zamkniety pozniej jak dam np 22 to zaroweczka ktora sprawdzalem gasnie i pochwili sie zapala i tak w kolo czym to moze byc spowodowane skoro panel podmienilem jest jeszcze jakis sterownik czy cos ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] dziwne zachowanie napiecia na elektrozaworach
PostNapisane: 16 grudnia 2014, 15:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Elektrozawory otwierają (czy tam zamykaja) się zero-jedynkowo, nie pamiętam tylko czy po podaniu +12 zawór się otwiera czy zamyka. Sterowanie temperaturą polega na cyklicznym podawaniu impulsu na elektro zawory i ich wypełnieniem (częstotliwością powtarzania).

Żaróweczka ma migać, a ustawienie temperatury będzie powodowało, że będzie migać szybciej lub wolniej.

Zobacz jeszcze czy jak ustawisz dla kierowcy 32 stopnie, to czy wtedy będzie leciało cieplejsze powietrze po stronie pasażera.
Bo może być tak jak jest to w panelu klimatronika w E38, że różnica pomiędzy temp. kierowcy a pasażera może być 2 stopnie, z tym, ze jak kierowca ustawi niższą lub wyższą o te dwa stopnie, automatycznie dla pasażera ustawia się taka temperatura jak dla kierowcy.

Z tym, że w twoim panelu może się to tak nie wyświetlać, ale może działać podobnie.

PostNapisane: 16 grudnia 2014, 16:20 
Pierwsze kroki

Po ustawieniu u kierowcy 32 u pasazera nic sie nie zmienia dalej zimne. 12V na na elektrozaworze powoduje jego zamkniecie i wlasnie nie wiem czy ma sie migac zaroweczka skoro od strony kierowcy gasnie przy 16,5 stopnia i juz sie nie zaswieca i wszystko dziala to wydaje mi sie ze tak wlasnie powinno byc z tym napieciem

PostNapisane: 16 grudnia 2014, 22:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
Przy jakiej intensywności nawiewu to badasz?

Nie wiem czy ma to wpływ na prace elektozaw, w instrukcji jest napisane coś takiego:
"Grzanie i chłodzenie jest skuteczne od środkowego stopnia dmuchawy"

PostNapisane: 17 grudnia 2014, 10:56 
Pierwsze kroki

zawsze prawie na max obrotach czy ktos kto ma sprawnego climatronika i dziala mu poprawnie ogrzewanie moze zmierzyc napiecie na kostce od elektrozaworow na pinie 1-2 i 1-3 i regulowac przy tym temperatura i sprawdzic jak sie zachowuje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1