BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] dolny waz chlodnicy zimny
PostNapisane: 1 listopada 2012, 16:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 316i
Kod silnika: M43
witam,odświeżę trochę temat: u mnie niby wszystko jest ok, temp stoi w pionie, ogrzewanie jest a wąż od termostatu jest zimny i się zastanawiam czy wszystko jest ok. w sobote jade w trase i zobaczę. jakies sugestie? termostat do wymiany?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 listopada 2012, 10:38 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Witaj, jeśli jest zimny przez krótki czas po tym jak wskazówka osiąga pion to ok. Termostat otwiera się dopiero po pewnym czasie, a nie od razu.
Jeśli miałbyś niesprawny termostat, czyli zamknięty (gdy wąż zimny) to szybko możesz zaobserwować wychylenie się wskazówki na prawo, a to już nie dobrze. I wtedy najlepiej od razu stanąć i wyłączyć silnik zanim pójdzie uszczelka gł.

Spróbuj jak chcesz na postoju, wyłącz ogrzewanie, będzie szybciej i obserwuj. Najpierw jak wskazówka dojdzie do połowy, a potem jeszcze chwila (bo pomimo, że wskazówka stoi w pionie, to temp się cały czas podnosi - wskaźnik ma pewną tolerancje) i powinien się termostat zacząć otwierać, a wąż tym samym robić cieplejszy.

PostNapisane: 2 listopada 2012, 19:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 316i
Kod silnika: M43
no dzięki, sprawdze jutro jak trasę zrobię bo po mieście robię krótkie odcinki i może właśnie dlatego termostat nie zdarzy sie otworzyc, ale dzieki za rade.

PostNapisane: 20 listopada 2013, 12:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
podlacze sie do tematu, sprawadotyczy 530d- jak u kolegi dolny waz zimny ,gorny goracy a temp max 82*, przy nawiewie 32* na max spada na postoju do ok 75*-79*. Niestety dzieje sie tak po przygotowaniach pojazdu do zimy, wymiana termostatow,filtra paliwa itp...

edit:
o do licha myslalem ze mamy 2012r.... :wstyd:

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 14:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Panowie u mnie sytuacja wygląda nieco inaczej niż wszędzie... E 36 silnik 2.5tds bez klimy. Auto nigdy nie osiąga temp wyższej niż 30 czy 40stopni. I teraz z moich obserwacji zauważyłem że za termostatem węże zimne czyli termostat zamknięty a górny jest ciepły przez co i chłodnica lekko też czy tak powinno być? Zawsze myślałem że duży obieg załacza termostat i że chłodnica zrobi się ciepła dopiero gdy termostat się otworzy przy temp ok90stopni...

PostNapisane: 7 stycznia 2015, 21:49 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Cabrio
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0
co sie martwisz ? jeżeli po paru km wskazówka stoi dęba nie idzie dalej do czerownego to nie masz sie o co bac :) e36 chłodnice ma spore i wiatrak robi robote :)

PostNapisane: 11 stycznia 2015, 12:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
To się martwiłem że auto nie wychodziło z niebieskiego pola silnik był cały czas zimny i palił jak smok. Na szczęście zaryzykowałem kupiłem termostat wahlera za 50zł 1,5h roboty na polu bez garażu i w końcu silnik osiąga prawidłową temperaturę a spalanie spadło kolosalnie :hurra:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1