BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 316 Problem z nagrzewaniem
PostNapisane: 19 listopada 2007, 16:31 
Pierwsze kroki

Mam taki problem silnik słabo grzeje w kabinie wskaźnik temp silnika sięga tylko do 60 stopni czasem dojdzie do 90 , a przeważnie jest za niebieskim polem i dochodzi do drugiej kreski.Słabo grzeje w środku.Jaka temperatura powinna być teraz na początku zimy bo dopiero kupiłem BMW. I co mam zrobić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2007, 17:01 
Uzależniony od forum :)

Było to już na forum. Poczytaj te tematy:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... agrzewanie

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... agrzewanie

Sprawdź termostat, płyn i może czujnik temperatury :kwasny:

Tytuł: LIPA
PostNapisane: 3 grudnia 2007, 17:40 
Pierwsze kroki

Visco się zatrzymało pod temperaturą 90 stopni przynajmniej tyle mi pokazywała czujka i teraz nie wiem co mam zrobić miałem jutro wymienić termostat i płyn ale chyba to VISCO mi miesza Pomóżcie co mam zrobić

Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2007, 23:16 
Specjalista

Zacznij od wymiany termostata.....stan wskazówki poniżej połowy wskaźnika mówi jasno, że termostat przepuszcza a nie powinien.

Visciem możesz się zająć w sytuacji, kiedy wskazówka będzie przekraczać połowę wskaźnika.

Tytuł: Już sprawdziłem
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 18:10 
Pierwsze kroki

Dziś sprawdziłem termostat u mechanika zakupiłem nowy ale przy wymianie wyszło że stary jest dobry otwiera się i zamyka (sprawdził w czajniku) także nie wiem co jest grane VISCO dalej staje przy kazdej temp.Rano jak odpalałem auto to sprawdzałem jak się zachowuje włancza się nawet na zimnym silniku (czy tak ma być)????.
Odpowietrzyłem układ raz jeszcze poszła jakaś poprawa z grzaniem bo wcześniej na 4 stopniu nawiewu nie leciało ciepłe powietrze na 3 bardzo słabo.Używałem tylko 1 i 2 tam miałem ciepłe i jak dawałem na 4 stopień to odrazu wskazówka temp spadała.Raz jak byłem we wrocku stałem 2 godz w korkach i temp sięgała czerwonej kreski wtedy włanczałem 4 stopien nawiewu i spadała do 90 stopni.Zobacze jutro jak odpale jak długo się nagrzewa auto i napisze macie może jakieś propozycje może jakiś czujnik.Jest może jakiś czujnik który włancza VISCO. Nie wiem co robić mam w nim LPG i boje się ze silnik ma za małą temp.Gaz włancza mi się przy 30 stopniach.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 21:25 
Forumowicz

Uklad Ci sie zapowietrza.A viskoza zawsze przy zimnym rozruchu kreci szybko to norma.

Tytuł: i co mam zrobic jak mi sie zapowietrza
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 23:29 
Pierwsze kroki

I jak mam zrobić żeby było dobrze bo każdy pisze co innego od czego zacząć jak odpowietrzyć żeby było dobrze.Jak będe wiedział że jest odpowietrzony dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 23:33 
Specjalista

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905

Miłego czytania

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 23:39 
Pierwsze kroki

Miałem ten sam problem i był to ewidentnie - u mnie termostat ... Po wymianie na nowy wszystko wróciło do normy ... połowa na wskaźniku po kilku kilometrach...

Jak termostat sprawdziłeś w czajniku , dla mnie to trochę dziwne .... i nie mów , że założyłeś z powrotem stary ..... Visco faktycznie kręci się szyko na zimnym silniku - też się zdziwiłem ....

Na chłodnicy u góry jest korek do odpowietrzenia układu , dmuchając mocno w otwór wlewowy przy popuszczonym odpowietrzaczu ma lecieć w końcu sam płyn i zakręcasz korek do odpoweitrzania i po zabiegu .

Z resztą ja jestem dopiero z moją BMka 1 tydzień , niech się ktoś jeszcze wypowie ... ale ja stawiam nadal na termostat... Po co go sprawdzać w jakimś czajniku .. przecież można wyczuć kiedy termostat "puszcza" [ przy nagrzanym silniku ] na wężu. Jeżeli puszcza zaraz po zapaleniu silnik się nie dogrzeje ...

Tytuł: Dzięki
PostNapisane: 11 grudnia 2007, 14:49 
Pierwsze kroki

Wymieniłem termostat i wszystko śmiga tak jak powinno Dzięki Chłopaki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1