BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] problem z obrotami
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 01:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525i
Kod silnika: M50B25TU
Witam wszystkich klubowiczów, jestem tu nowy.
Szukałem na forum w związku z moim problemem ale nie znalazłem konkretnej informacji na ten temat.
Mianowicie chodzi o to że auto po odpaleniu nie trzyma obrotów, są za niskie i skaczą w przedziale od 400 do 700-800 przez jakiś czas potem się normują. Niekiedy jak dodam gazu i puszcze obroty skaczą a nawet potrafi zgasnąć!! Kiedy jadę samochodem auto nie wchodzi dobrze na obroty, krztusi się , szarpie i tak aż nie przekroczy 4000 potem już jest ok. Efekt ten występuje tylko na benzynie na gazie wszystko ok, chociaż mam takie małe wrażenie jakby było troszkę muliste. Autko mam już 2 lata i od razu jak kupiłem założyłem gaz (sekwencja)

I teraz nie wiem co może być, jedni piszą że przepływomierz inni że krokowiec aż do jakiegoś silniczka zmiennych faz rozrządu. Proszę o jakąś podpowiedź. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 01:51 
Do połowy Twojego postu myślałem o krokowcu ale poźniej to już sprawa pogmatwana trochę. Tak czy inaczej czyszczenie krokowca nie kosztuje nic prócz trochę chęci więc radze spróbować. Sądze że problem falowania obrotów na biegu jałowym zniknie i pozstanie tylko brak mocy na wyższych obrotach ale co do tego to ja już pomysłu nie mam. Pozdrawiam miłośnika marki, witaj na forum ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 01:55 
Identyczne niemal objawy, jak ja na chipie miałem.
W sumie olałem sprawę, bo na ori chipie chodzi laleczką i nie miałem czasu z powodu studiów dalej nad tym rozkminiać.

Niemniej jednak sugerowali mi rozdzielacz zapłonu, lub czujnik położenia wałka, ale nie wiem jak to się ma do gazu, więc jakiś gazownik mile widziany :)

Tytuł: Re: problem z obrotami
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 11:23 
Pierwsze kroki

marianbmw napisał(a):
Witam wszystkich klubowiczów, jestem tu nowy.
Szukałem na forum w związku z moim problemem ale nie znalazłem konkretnej informacji na ten temat.
Mianowicie chodzi o to że auto po odpaleniu nie trzyma obrotów, są za niskie i skaczą w przedziale od 400 do 700-800 przez jakiś czas potem się normują. Niekiedy jak dodam gazu i puszcze obroty skaczą a nawet potrafi zgasnąć!! Kiedy jadę samochodem auto nie wchodzi dobrze na obroty, krztusi się , szarpie i tak aż nie przekroczy 4000 potem już jest ok. Efekt ten występuje tylko na benzynie na gazie wszystko ok, chociaż mam takie małe wrażenie jakby było troszkę muliste. Autko mam już 2 lata i od razu jak kupiłem założyłem gaz (sekwencja)

I teraz nie wiem co może być, jedni piszą że przepływomierz inni że krokowiec aż do jakiegoś silniczka zmiennych faz rozrządu. Proszę o jakąś podpowiedź. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Jeżeli na gazie faktycznie wszystko jest ok to szukaj raczej problemów w zasilaniu benzyną - wtryski, pomka paliwa, filtr paliwa. Jaki to gaz?

J

Tytuł:
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 14:56 
Pierwsze kroki

a wiec tak mam to samo zostaly wymienione wtryski,swiece bardzo duzo grzebania samochod odpala elegancko choc czasem trzeba dlugo pilowac az zaskoczy... obroty skacza nawet po rozgrzaniu silnika i czasem zgasnia nawet jak jade nim jest to bardzo denerwujace jak ktos zna przyczyne to piszcze bardzo pomozecie

Tytuł: ....
PostNapisane: 19 grudnia 2007, 22:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525i
Kod silnika: M50B25TU
Dzisiaj rano pale auto i jakby wszystko ok ale pojeździłem trochę po mieście to tu to tam. wychodzę ze sklepu palę auto (było zimne bo trochę w tym sklepie byłem) i zaś to samo z tymi obrotami. Nerwy okrutne więc stwierdziłem że jadę na działkę i trochę pogrzebie przy aucie. Zacząłem od krokowac, masakra wyciągnąć go to jest po prostu szczyt manualnych umiejętności ale dałem radę. Kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej, mnóstwo syfu wypłyneło. Kilka płukań i krokowiec czyściutko. I zaś montaż :( , paluchy całe podrapane :( ale git krokowiec na miejscu wsiadam do auta pełen nadziei kręcę stacyjkę i ... to samo :(((( więc patrze dalej co może być odłączyłem kabel od przepływomierza i .... kilka falowań obrotów po sekundach uspokoił się i mruczy jak kiedyś. Ja mu w gaz pięknie wchodzi na obroty, wpinam wtyczkę z powrotem i znów falowanie obrotów odpina i znowu lepiej :))))). I tu chyba leży przyczyna, walnięty przepływomierz!! Ale chciałbym się upewnić zanim zakupię nowy oraz może jakaś rada co do kupna gdzie taniej i takie tam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1