BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z 318 TDS. Cięzko pali i nie ma mocy.
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 16:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam. Kupiłem pare dni temu BMW 318TDS Touring z 96 roku i problem polega na tym że auto strasznie cięzko pali jak jest zimy zas jak juz sie zagrzeje to pali juz nieco lepiej zas auto w ogóle nie ma mocy zeby ruszyc musze przygazowac min do 3000 obrotów kopci na siwo i to bardzo mocno silnik ma troche wycieków oleju. Myslalem ze to uszczelka pod głowica okazalo bo objawy sie zgadzały w zbiorniczku wyruwnawczym bylo troche oleju nie ma mocy i tak dziwnie z silnika syczalo ale zawiozlem dzisiaj do mechanika auto posluchal chwile i powiedzial ze to jednak nie bedzie uszczelka mówi ze to raczej tłoki do wymiany albo turbina.ale zacznie jutro robic,owiedzial 450zł (sama robota) to chyba duzo za wymiane uszczelki. pytalem o cene tłoków podobno 500zł za sztuke i cena regeneracji turbiny 800zł. Pomóżcie bo nie wiem co robic z tym autem

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 17:23 
Pierwsze kroki

siemka jestem nowym posiadaczem bmw 318tds tez mialem podobny problem a wic
problem z zapalaniem zobacz czy podczas rozruchu paliwo sie nie cofa jak tak to odpowietrzyc i problem z glowy sprawdz swiece zarowe jest to tez czasami przyczyna
z mala moca to ponoc jest przyczyna komputera trzeba skasowac inspekcjon bo moze jezdzusz na trybie awaryjnym,bo jak ci turbina siadla to przej....a co do oleju w zbiorniku to napewno uszczelka pod glowica ale sprawdz czy nie masz po odkreceniu korka wlewu oleju osadow na korku i nie jest taki bezowy jak tak to 100% uszczelka

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 17:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Nie wydaje mi sie zeby to wszystko bylo takie proste bo silnik jest caly w oleju i nie wiem czy kiedys nie byl przegrzany. Ale to też nie pasuje bo silnik sie nie grzeje dochodzi do 90 stopni i tak stoi bez wzgledu jak dlugo chodzi. Najgorsze jesli to silnik caly do roboty dac 2000 zł za 4 tłoki to nieciekawie. podobno taki silnik w dobrym stanie kosztuje 5000zł

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 17:38 
Pierwsze kroki

nie daj sie naciagnac na te ceny stary ten mechanik oszalal poszukaj innego
http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
masz linka cena tłoków zobaczi porównaj cene

[ Dodano: 6 Grudzień 2007, 17:41 ]
miałem problem z zalanym silnikiem i okazało sie ze mam wyciek z pod pokrywy fltra oleju koszt 40zł a inny mechanik mnie straszył ze koszt 1000zł bo mam silnik rozwalony a z ta temp to ok 90stopni to standart

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 17:48 
Poszukaj zanim zapytasz

No nie wiem czy to jest prawda bo powiedzial mi cene nowych tłoków a chyba kitu by nie wciskał bo i tak sam bym je kupowal. ale ma troche racji bo ceny do 318TDS sa o jakies 30% drozsze jak do 325TDS. a za wymiane uszczelki powiedzial mi tak dużo bo mówił ze trzeba wszystko sciagac rozrzad itp. wiec juz nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 18:46 
Pierwsze kroki

albo niezle rolade lykasz i tak cie kreci ze juz zgupiales ja zeby wymienic ta uszczelke co predzej pisalem tez musieli mi caly silnik prawie rozebrac i zaplacilem 100 a nie 500 roznica oni zawsze tak koluja jak czlowiek sie nie zna norma dlatego trzeba znalezc innego mech lub tak szukac az znajdziesz a nie do pierwszego lepszego.pozdrawiam korekdm i powodzenia ja juz z moim autkiem mam ok po kupnie wjebalem w niego 3000zł ale juz jest ok nastepny raz bede ostrozniejszy(nie miałem grzania w klimatronic,olej tak zapierdalal ze nie nadazylem kupowac klocki i tarcze dno autoalarmu brak,w zbiorniku plynu chł.jakis [cenzura] wlał wode do takiego auta jak bmw pojebalo go itp................o auto czeba dbac a nie tylko nim jezdzic

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 14:45 
Pierwsze kroki

helas1 napisał(a):
auto strasznie cięzko pali jak jest zimy zas jak juz sie zagrzeje to pali juz nieco lepiej

Kolego miałem podobny problem, ale u mnie auto paliło od razu jak było zimne, jak już się silnik rozgrzał to musiałem długo kręcić. Okazało się, że to pompa wtryskowa, która wykazywała w ten sposób oznaki zużycia. Na szczęście u mnie wystarczyła dokładna regulacja pompy i teraz wszystko działa tak jak powinno. Koszt takiej regulacji w zakładzie w warszawie to 150 pln musiałem zostawić auto na cały dzień, bo chłopaki robią to dokładnie i musieli regulować na zimnym i ciepłym silniku.

pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1