BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 19:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Bicie kierownicy krzywe tarcze?
PostNapisane: 12 grudnia 2015, 11:36 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
tarcza nie pusiała się pogiąć mogła w jednym miejscu spuchnąć tak są robione słabo chartowane ja kupiłem nówki micoda wiercone nacinane po przejechaniu 1200 km bicie na kierownicy było tak duże że mało kciuków nie urwało bedąc we francji zakupiłem nówki made in germant bosch dojechałem do domu stare sam w kuzni zachartowałem i oddałem do przetoczenia przejechały jeszcze 4000 km ze wzgledu na ponowne bicie tym razem lżejze oddałem do znajomego kowala rozgrzał je do białego i pozwolił im wystygnąć toczenie teraz zero bicia dotarcie tarcz według książko 50km /h pieć razy ostre hamowanie muszą wystygnąć i znowu to samo

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 grudnia 2015, 12:27 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Panowie, da się sprawdzić jakimś narzędziem czy piasta jest prosta bez sciagania jej?

PostNapisane: 22 grudnia 2015, 15:39 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Razek napisał(a):
Panowie, da się sprawdzić jakimś narzędziem czy piasta jest prosta bez sciagania jej?

Tak czujnikiem zegarowym, ale trzeba ją dobrze wyczyścić.

PostNapisane: 22 grudnia 2015, 17:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Jak masz krzywe tarcze i podniesiesz auto do góry to koło wyraźnie w jednym miejscu będzie mocno hamowało (miałem tak już i to sprawdzony patent)

Krzywe tarcze to szarpanie kierownicy w przedziale 60 - 90km/h i bicie pedału hamulca (miałem tak już i to sprawdzone praktycznie)

W twoim przypadku jak masz bicie przy 120km/h to masz źle wyważone koła. (miałem tak już i to sprawdzone praktycznie)

110 - 120Km/h przy 16 - 18 calach to akurat prędkość obrotowa przy której zachodzi rezonans i ujawnia się niewyważenie , wiem bo walczyłem z tym w zeszłym roku i każdy wulkanizator mówił opony kicha albo felgi do kicha a to wyważarki było do d..y.

Czasem jednak się okazuje ze trzeba dowarzyć koła na aucie czyli wyważarce rezonansowej aby pozbyć się bicia statycznego.

Tu masz filmik tylko coś im się nazwa pomyliła bo powinno by wywarzanie statyczne bo wywarzanie następuje w płaszczyźnie pionowej a nie poziomej.
https://www.youtube.com/watch?v=cc8ktdlnvYQ

Obecnie jestem na etapie budowy własnej domowej wyważarki mikroprocesorowej i będę miał w d...e wulkanizatorów

PostNapisane: 10 stycznia 2016, 11:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52b23
Mechanik stwierdził ze to klocki były za twarde i pogięły tarcze i pytanko jakie tarcze i klocki kupić żeby trochę pojeździć i żeby się nie pokrzywiły po kilku kilometrach ?

PostNapisane: 10 stycznia 2016, 20:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57d30
szukaj zestawu np gładkie tarcze textar albo zimmerman i do tego ceramiczne klocki. Jeżeli piasty masz proste wszystko będzie wyczyszczone itp to powinieneś mieć już z tym tematem spokój.

PostNapisane: 11 stycznia 2016, 14:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: m60b40
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=156358
dziabi3 napisał(a):
Jak masz krzywe tarcze i podniesiesz auto do góry to koło wyraźnie w jednym miejscu będzie mocno hamowało (miałem tak już i to sprawdzony patent)

Krzywe tarcze to szarpanie kierownicy w przedziale 60 - 90km/h i bicie pedału hamulca (miałem tak już i to sprawdzone praktycznie)

W twoim przypadku jak masz bicie przy 120km/h to masz źle wyważone koła. (miałem tak już i to sprawdzone praktycznie)

110 - 120Km/h przy 16 - 18 calach to akurat prędkość obrotowa przy której zachodzi rezonans i ujawnia się niewyważenie , wiem bo walczyłem z tym w zeszłym roku i każdy wulkanizator mówił opony kicha albo felgi do kicha a to wyważarki było do d..y.

Czasem jednak się okazuje ze trzeba dowarzyć koła na aucie czyli wyważarce rezonansowej aby pozbyć się bicia statycznego.

Tu masz filmik tylko coś im się nazwa pomyliła bo powinno by wywarzanie statyczne bo wywarzanie następuje w płaszczyźnie pionowej a nie poziomej.
https://www.youtube.com/watch?v=cc8ktdlnvYQ

Obecnie jestem na etapie budowy własnej domowej wyważarki mikroprocesorowej i będę miał w d...e wulkanizatorów

Najlepsze wyważenie jest na wyważarce z testem drogowym :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1