BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Nie działa podgrzewanie sondy lambda
PostNapisane: 22 lutego 2007, 23:00 
Witam,mam taki problem mianowicie nie działa mi grzalka sondy,sonda jest napewno dobra,przewody tez ok. podejzenie było ze nie wychodzi informacja z kompa do przekaznika sterujacego grzałka (sterownik BOSH ...413),komp został zmieniony i nadal jest to samo czy ktos spotkał sie z taka usterką?

Ostatnio edytowano 22 lutego 2007, 23:03 przez Robix, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 12:49 
Forumowicz

Moje BMW: 330CiC
u mnie byly takie objawy, ze byly chwilowe odczyty i ich przestawaly byc, kazdy mowil ze to wina podgrzewania sondy wiec, na przekażniku właczyłem podgrzewanie na stałe, ale nie pomogło, więc diagnoza byla, ze padnieta sonda (dodam że sondy miałe włożone obie nowe), okazalo sie ze majster ktory mi je wkladam spieprzyl robote i wał pozrywał kable a chwilowe odczyty to byly sygnaly wysylane z komputery do sondy a nie z sondy do kompa.

Co za tym idzie, nie szukaj winy w podgrzewaniu, tylko najprawdopodobniej padla Ci sonda a widoczne odczyty to syganly z komputera wysylane do sondy, no chyba ze sprawdzałes sonde odłączona od samochodu lub sprawdzales czy dochodzi napiecie z auta do szarych kabli przy sondzie, ale pamietaj ze to napiecie pojawia sie tylko na moment po uruchomieniu, bo te grzalki grzeja sonde w moment.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 12:51 
Uzależniony od forum :)

robix mialem to u siebie w e36.ponoc jest to dosyc poplularna usterka w e36. rozwiazaniem bylo podciagniecie przewodu zasilajacego od cewki do grzalki i wsio bylo cacy.

Tytuł: Re: [e36] Nie działa podgrzewanie sondy lambda
PostNapisane: 12 sierpnia 2016, 20:39 
Forumowicz

Moje BMW: 2x E36, E39
Kod silnika: M52
mam u siebie taki problem ze wyskoczyl bład 25 - stopien koncowy ukladu podgrzewania sondy lambda. Moje pytanie czy oznacza to ze sonda do wymiany czy cos innego odpowiada za to podgrzewanie. Samochod na luzie sie trzesie ale obroty stoja i zauwazylem lekki spadek mocy. W necie jest wiele dyskusji o sondzie itp ale nie moge sie polapac w tym wszystkim :)

PostNapisane: 12 sierpnia 2016, 23:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Wykrec sonde i podaj napiecie z aku na grzalke ( jak sonda boscha to 2 biale przewody) jak zacznie sie rbic goraca to grzalka sprawna, jak nie to uszkodzona. Jak grzeje a dalej wali blad grzania sondy to do sprawdzenia przekaznik grzania, jak przekaznik sprawny to wiazke do sondy. A jak grzalka w sondzie nie sprawna to nowa sonda.

PostNapisane: 16 sierpnia 2016, 19:17 
Forumowicz

o taka odpowiedz dokladnie mi chodzilo, dzieki. Niewiem czy wykrecac te sondy czy dac komus bo slyszalem ze to nie prosta sprawa mozna zerwac gwint itd i sie troche obawiam sam

PostNapisane: 18 sierpnia 2016, 18:18 
Częsty bywalec

Nalozyc klucz oczkowy jak przejdzie przez wtyczke od sondy lub plaski i dluga rurke na to i pojdzie, tylko nie stukac mlotkiem w klucz bo mozna uszkodzic sonde (mi sie posypala). No i przed odkrecaniem pryskac wd40

PostNapisane: 19 sierpnia 2016, 19:17 
Forumowicz

sprawdzilem sondy omomierzem jedna ma 4.8 ( niewiem czy to prawidłowo) a druga nic to wyglada ze w niej jest napewno uszkodzona grzałka, pomogł mi ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=Ct2CD8QvnXE na nim sprawna sonda ma 5.4. Wie ktos ile do ile powinna miec sprawna sonda, bo niewiem czy brac od razu dwie a jest to drogi koszt :)

PostNapisane: 20 sierpnia 2016, 09:13 
Częsty bywalec

Niedzialajaca grzalka nie oznacza ze sonda nie pracuje. Owszem pracuje ale gdy sie dopiero nagrzeje. Wiec s
Lepiej sprawdz czy ta co teoretycznie jest sprawna czy napiecie na niej oscyluje, jezeli to sonda bosch (0-1V) 4 przewody (2 biale, czarny, szary) czarny jest sygnalowym, powinna oscylowac

PostNapisane: 21 sierpnia 2016, 19:41 
Forumowicz

ale jezeli grzalka nie dziala to sonda do wymiany tak ? niewiem czy dobrze zrozumialem :)

PostNapisane: 21 sierpnia 2016, 22:20 
Częsty bywalec

teoretycznie tak, bo dziala z opoznieniem, czyli dopiero jak nagrzeje sie od spalin. grzalka ma za zadanie przyspieszyc dzialanie sondy

PostNapisane: 22 sierpnia 2016, 19:31 
Forumowicz

czyli jedna sonda ktora nie pokazala nic napewno do wymiany a ta druga do sprawdzenie tak ? bo z tego co napisales w pierwszym poscie to tak rozumiem, chyba ze lepiej jak mowisz wykrecic obie i podpiac pod aku

PostNapisane: 22 sierpnia 2016, 19:59 
Częsty bywalec

Jak miedzy bialymi przewodami nie ma przejscia tzn ze grzalka upalona. Chodzilo mi o to bys sprawdzil na pracujacym silniku czy na czarnym przewodzie w polaczeniu przez miernik z masa pojawia sie zmieniajace sie napiecie od 0 do 1V, tylko bez wypinania wtyczki, najlepiej przebic izolacje igla. Ta z padnieta grzalka wymien na nowa, a druga sprawdz tak jak pisalem, najlepiej pod aku, jak grzeje to ok, a pozniej sprawdzic czy oscyluje na czarnym przewodzie od 0 do 1V

PostNapisane: 22 sierpnia 2016, 20:59 
Forumowicz

juz wiem o co chodzi tak zrobie a ogolnie mysle kupic sonde ntk bo u siebie tez mam ntk jeszcze fabryczna, tylko widze ze jest pare oznaczen OTA7N-5C1, OTAH7H-5A1, OTA7N3A2 wszystkie pisze ze pasuja pod 320i m52, co wybrac ? jaka jest roznica miedzy nimi ?

PostNapisane: 23 sierpnia 2016, 23:34 
Częsty bywalec

A to jak masz sonde typu siemens (widze ze silnik m52) to sonda jest 5V. Z tym nie pomoge bo jeszcze sam nie rozgryzlem czy ona ma oscylowac od 0 do 5 V Czy konkretne napiecie oznacza konkretny sklad mieszanki.

PostNapisane: 30 sierpnia 2016, 17:35 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: w domu
wymien przekaznik sprawdz bezpiecznik

PostNapisane: 31 sierpnia 2016, 18:54 
Forumowicz

sonda ktora podejzewalem ze jest martwa po wykreceniu i podpieciu pod aku nie chciala grzac, wymienilem na nowa (narazie tylko ta a jezeli nie pomoze to wymienie druga), po krotkiej przejazdce trzesienie silnika jest ale jakby mniejsze, co do przyspieszenia wydaje mi sie ze poprawilo sie ale to jeszcze nie to albo po prostu mi sie zdaje. Mysle teraz podjechac na kompa zobaczyc czy wali jeszcze bład

PostNapisane: 7 listopada 2016, 17:12 
Forumowicz

AdaS_BMW napisał(a):
sonda ktora podejzewalem ze jest martwa po wykreceniu i podpieciu pod aku nie chciala grzac, wymienilem na nowa (narazie tylko ta a jezeli nie pomoze to wymienie druga), po krotkiej przejazdce trzesienie silnika jest ale jakby mniejsze, co do przyspieszenia wydaje mi sie ze poprawilo sie ale to jeszcze nie to albo po prostu mi sie zdaje. Mysle teraz podjechac na kompa zobaczyc czy wali jeszcze bład

sondy wymienilem dwie, blad zniknął ale trzesienie silnika zostało widac to nie od tego. Komp nie pokazuje zadnych błedów i niewiem gdzie szukac problemu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1