BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z ogrzewaniem
PostNapisane: 27 października 2016, 17:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318i
Witam, mam pewien problem jeśli chodzi o ogrzewanie. Posiadam BMW e36 318i, chodzi o to że wszystko jest ok grzeje na każdej temperaturze ustawionej na klimatronicu ale tylko do momentu gdy samóchód osiągnie temperaturę silnika 90 stopni. Grzeje jeszcze przez pewien czas jakies 30 minut trasy, a potem tylko na temperaturze 32 stopnie. Nawet ustawienie na 31 już robi dużą róznicę i wieje chłodnym powietrzem. Dzisiaj robiłem odpowietrzanie po raz kolejny i byłem dobrej mysli bo na postoju grzeje jak tylko wyjechałem w trase znów to co było. Elektrozawory są dobre, termostat obstawiam ze też bo nie ma żadnych odchyłek temperatury trzyma idealny pion. Dalej walczyć z odpowietrzaniem?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z ogrzewaniem
PostNapisane: 29 października 2016, 17:55 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
możliwe,że to panel klimatronika szwankuje

PostNapisane: 30 października 2016, 11:28 
Pierwsze kroki

Jest jakis sposób żeby to sprawdzić? Czy jedynie wymiana na inny i testy?

PostNapisane: 1 listopada 2016, 23:02 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Na 32 jest wymuszone ogrzewanie (coś jak ustawienie High w innych samochodach). Jeśli tu zachowuje się prawidłowo (grzeje), a na każdym innym (oczywiście poza 16 - wymuszone chłodzenie) to padł czujnik albo panel sterowania. Środkowe pokrętło przy kratkach masz na maks?

PostNapisane: 2 listopada 2016, 20:50 
Pierwsze kroki

Na innych temperaturach też grzeje ale przez jakieś 30minut podczas jazdy. Na postoju grzeje cały czas. Czy może być to spowodowane jakims delikatnym przedmuchem pod uszczelką na głowicy? Bo taką diagnoze usłyszałem u mechanika

PostNapisane: 2 listopada 2016, 21:22 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Jeśli na ustawieniu 32 ogrzewanie nie przerywa, to nie jest problem z układem chłodzenia. No chyba, że udało Ci się zrobić saunę w kabinie, wtedy 32 grzeje, a już 31 chłodzi :-)

PostNapisane: 3 listopada 2016, 16:22 
Pierwsze kroki

Jesli przychodzi ten moment ze grzeje na 32 tylko to zmniejszenie temperatury o 0,5 robi wielką różnice wieje duzo chłodniejszym powietrzem. Dziwne jest to ze do pewnego momentu grzeje na wszystkich temperaturach, a pózniej coraz chłodniej i zimnym. Jest gdzieś jakiś czujnik który może świrować gdy osiągnie pewną temperature płynu chłodniczego, silnika czy cos?

PostNapisane: 3 listopada 2016, 16:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Jest czujnik który sprawdza temp powietrza w kabinie, jest w climatronicu za tą taka małą krateczką, jest też za nim wentylator który wymusza przepływ powietrza przez czujnik temperatury po to by wiedzieć jaka jest temperatura w przedziale, a nie panelu (np. nagrzeje się plastik). Grzeje do momentu uzyskania temperatury w kabinie ustawionej na climatronicu, np. 22 stopnie, to będzie grzał do tych 22 stopni, a później zmniejszał siłe ogrzewania ponieważ ustawiona temperatura została uzyskana. Bardzo możliwe że czujnik szwankuje albo po prostu padł ten malutki wentylatorek i czujnik za mocno się nagrzewa (np. od radia itd). Można tez podpiąć pod kompa i w INPA sprawdzić rzeczywistą temperaturę jaką widzi czujnik, albo wejść w ukryte menu climatronica (jeżeli jest już ten cyfrowy, bez gałek) tam powinna być temperatura kabiny, ale nie we wszystkich to działa.

PostNapisane: 3 listopada 2016, 16:49 
Pierwsze kroki

Dzięki, jutro właśnie będe podpinał się pod komputer i zobacze co z tego wyjdzie moze coś się wyjaśni. A tak swoją drogą myslałem ze ten czujnik przy klimie steruje nawiewem tylko przy chłodzeniu.

Jeszcze jedno pytanie czy ten czujnik jest tylko jeden na panelu czy jest gdzieś jeszcze jeden jak w e46?

PostNapisane: 3 listopada 2016, 22:36 
Częsty bywalec

W e36 jest tylko jeden na panelu ktory zczytuje temp powietrza w kabinie

PostNapisane: 8 listopada 2016, 21:00 
Pierwsze kroki

picia9669 wielkie dzięki za pomoc podłączyłem się pod kompa temperatura którą pokazywał czujnik to 33 stopnie na panelu 22 ustawione. Po wyjęciu wentylatorka i podłączeniu na krótko - diagnoza zgon :dobani: szukam teraz jakiegoś na podmianke i mam nadzieje ze bedzie chodziło bo sam czujnik po wyciągnięciu panelu i ponownym podpieciu pokazywał 17 stopni, nie wiem w jakim zakresie temperatur powinien działać ale obstawiam ze jest dobry

PostNapisane: 9 listopada 2016, 12:36 
Częsty bywalec

Ciesze sie ze pomoglem :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1