BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Słabe ogrzewanie / Montaż dodatkowej pompki wody
PostNapisane: 17 listopada 2016, 18:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Witam,
Mam problem z ogrzewaniem w e36 m52b25, ogrzewanie słabo działa na wolnych obrotach, trzeba przytrzymać z 2min 2tyś obrotów i dopiero z nawiewu leci gorące powietrze. Pompa wody sprawna, bez luzów z metalowym wirnikiem, nowy termostat Wahler (nawet dwa nowe, bo myślałem, że trafił się jakiś zepsuty), porządnie odpowietrzone.

Samochód posiada instalację LPG, ogrzewanie reduktora podpięte jest równolegle do nagrzewnicy pod przewody nr 5 i nr 7 ze schematu (http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_1488)
Samochód posiada pełny klimatronic (IHKA), ten z wyświetlaczem

Dodam jeszcze, że jak miałem silnik m43b18 przed swapem na m52 i starą nagrzewnice od tej klimy półautomatycznej (IHKR) co regulacja temp była pokrętłami, było podobnie, na wolnych obrotach letnie powietrze, jak się przytrzyma obroty to gorące, mimo wymuszenia max temp (32stopnie) na panelach klimy. Wiec nie jest to spowodowane ani pompą wody, ani nagrzewnicami. Nagrzewnice oczywiście płukałem. W m43 podobnie wpięty był reduktor w układ chłodzenia, i może to on jest wszystkiemu winny, może ciecz która przepływa przez reduktor ma lżej niż przepływając przez nagrzewnicę ( wiadomo, popłynie tam gdzie ma lżej) i stąd te problemy.

Sądzę, że rozwiązaniem tego problemu byłby montaż dodatkowej elektrycznej pompki wody, która dodatkowo wspomagała by przepływ płynu chłodzącego przez nagrzewnicę. Co ciekawe w e36 nie była ona montowana w silnikach benzynowych, jedynie w TDS'ach, a ta sama była montowana również w e30 w silniku m40.
Link do pompki z TDS
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=64_0704

Orientuje się ktoś jak by wyglądało podłączenie takiej pompki? Na zasilaniu czy powrocie z nagrzewnicy? No i do czego ją podłączyć elektrycznie? Tam prawdopodobnie jest tylko + i -, można było by podłączyć albo do plusa po zapłonie lub plusa w przekaźniku nawiewu lub też plusa zasilającego elektrozawory. Jak to jest podłączone w TDS'ach, ktoś się orientuje?

Czy szukać przyczyny gdzie indziej? Proszę o porady.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Słabe ogrzewanie / Montaż dodatkowej pompki wody
PostNapisane: 19 listopada 2016, 08:57 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
A sprawdzales elektrozawory ogrzewania? Może one się w pełni nie otwierają i nie dociera tyle płynu co powinno.

PostNapisane: 19 listopada 2016, 13:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Też myślałem o dodatkowej pompie. Bo mam ten sam problem. Trochę pomaga wymiana korka chłodnicy, ale do ideału daleko. Żeby wykluczyć parownik najlepiej go zaślepić i polatać na PB żeby wykluczyć "słaby przepływ cieczy" przez nagrzewnice.

PostNapisane: 19 listopada 2016, 14:10 
Pierwsze kroki

Miałem to samo w e 39 i problem znikł bo zlikwidowaniu wycieku spod obudowy termostatu oraz porządnym odpowietrzeniu z uniesionym lewym przodem na zimny silniku. Teraz grzeje już po paru minutach od odpalenia i na wolnych obrotach aż parzy jak na maksa wezmę.

PostNapisane: 20 listopada 2016, 01:47 
Częsty bywalec

Sprawdze te elektrozawory bo ostatnio nie slychac ich pykania, wczesniej bylo takie cykliczne delikatne stukanie.

Zobacze jeszcze jak zacisne waz od reduktora szczypcami morsa jak to jest podczas jazdy, bo na postoju probowalem na 5 min i nic sie nie zmienilo. Tylko teraz nie bede mial porownania, bo cieplej sie zrobilo, ostatnio przez kilka dni bylo ok. +8stopni C, problem zaczyna się jak jest zimno, ponizej 0.

w e39 jest dodatkowa pompka i dlatego wlasnie zajebiscie grzeje, a wyciekow zadnych nie mam, a uklad naprawde dobrze odpowietrzony bo odpowietrzalem z godzine i wkoncu nie lecialy zadne ale to zadne babelki tylko sam plyn.

A orientuje sie ktos jak podlaczona jest dodatkowa pompka wody w tds? szukalem schematow elektrycznych i nic nie moglem znalezc.

PostNapisane: 20 listopada 2016, 10:19 
Pierwsze kroki

Nie wiem jak jest w TDS ale u mnie w 523 w lewym nadkolu jest dodatkowa pompa oraz jakiś akumulator ciepła. Tą pompę mam raczej walniętą bo na kompie miałem błąd dodatkowej pompy wody i po drugie jak użyje funkcji rest to ciepłe powietrze leci tylko przez chwilke - tak jakby wydmuchało z przewodów i dalej leci zimne. Ale skoro grzeje na postoju jak głupia to pewnie ta pompa nie wspomaga ogrzewania na wolnych obrotach. Są też podobno 2 rodzaje elektrozaworków - z pompką i bez pompki. Odepnij zasilanie od elektrozaworków(po porostu odłącz wtyczkę), spowoduje to ich otworzenie na stałe, nagrzej silnik i zobaczy czy wtedy grzeje na maksa.

PostNapisane: 20 listopada 2016, 12:43 
Częsty bywalec

Wlasnie nie wiem czy elektrozawory otworza sie na max czy sie zamkna, wiem ze maja stalego plusa a sterowane sa impulsami z climatronica masa, raczej te impulsy otwieraja zawor niz go zamykaja, tam z tego co pamietam jest grzybek i cewka, czyli raczej grzybek jest dociskany przez sprezyne (zamkniety) a cewka go podnosi (otwiera), tak jak w wtryskiwaczach.

A co do tych tds'ow to chodzilo mi tylko i wylaczne o pompke z tds w e36 ktore mialy to fabrycznie, bez funkcji rest, w katalogu widzialem ze taka dodatkowa pompka ma tylko dwa przewody, zwykle zasilanie. W innych modelach jak posiadaja rest to pompka jest podlaczona pod klimatronic i on nia steruje.

Ale bez kitu chyba bedzie sie trzeba przyjrzec tym elektrzaworom, wyciagnac je i przeczyscic, bo to jest niemozliwe zeby az tyle ciepla zaberal reduktor i to w dwoch silnikach i dwoch nagrzewnicach. Przy zmianie na climatronic nie zmienialem elektrozaworow, tylko nagrzewnice z panelem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1