Witam,
Mam problem z ogrzewaniem w e36 m52b25, ogrzewanie słabo działa na wolnych obrotach, trzeba przytrzymać z 2min 2tyś obrotów i dopiero z nawiewu leci gorące powietrze. Pompa wody sprawna, bez luzów z metalowym wirnikiem, nowy termostat Wahler (nawet dwa nowe, bo myślałem, że trafił się jakiś zepsuty), porządnie odpowietrzone.
Samochód posiada instalację LPG, ogrzewanie reduktora podpięte jest równolegle do nagrzewnicy pod przewody nr 5 i nr 7 ze schematu (
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_1488)
Samochód posiada pełny klimatronic (IHKA), ten z wyświetlaczem
Dodam jeszcze, że jak miałem silnik m43b18 przed swapem na m52 i starą nagrzewnice od tej klimy półautomatycznej (IHKR) co regulacja temp była pokrętłami, było podobnie, na wolnych obrotach letnie powietrze, jak się przytrzyma obroty to gorące, mimo wymuszenia max temp (32stopnie) na panelach klimy. Wiec nie jest to spowodowane ani pompą wody, ani nagrzewnicami. Nagrzewnice oczywiście płukałem. W m43 podobnie wpięty był reduktor w układ chłodzenia, i może to on jest wszystkiemu winny, może ciecz która przepływa przez reduktor ma lżej niż przepływając przez nagrzewnicę ( wiadomo, popłynie tam gdzie ma lżej) i stąd te problemy.
Sądzę, że rozwiązaniem tego problemu byłby montaż dodatkowej elektrycznej pompki wody, która dodatkowo wspomagała by przepływ płynu chłodzącego przez nagrzewnicę. Co ciekawe w e36 nie była ona montowana w silnikach benzynowych, jedynie w TDS'ach, a ta sama była montowana również w e30 w silniku m40.
Link do pompki z TDS
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=64_0704Orientuje się ktoś jak by wyglądało podłączenie takiej pompki? Na zasilaniu czy powrocie z nagrzewnicy? No i do czego ją podłączyć elektrycznie? Tam prawdopodobnie jest tylko + i -, można było by podłączyć albo do plusa po zapłonie lub plusa w przekaźniku nawiewu lub też plusa zasilającego elektrozawory. Jak to jest podłączone w TDS'ach, ktoś się orientuje?
Czy szukać przyczyny gdzie indziej? Proszę o porady.
Pozdrawiam