BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] TDS - Kiedy wymiana rozrzadu.
PostNapisane: 19 maja 2008, 18:32 
Pierwsze kroki

Witajcie!! Około tydzien temu kupiłem swojego wymazonego, wyczekanego i wyszukanego TDSa e34 touring... Piekne auto - bezwypadkowe, od pierwszego wlasciciela w kraju (iod jednego za granica) - ładnie utrzymane i wogóle :D Jestem pełen dumy... .Mam pytanie - wiadomo od czego zaczyna sie eksploatacje nowo zakupionego autka - wymiana płynów, filtrów , rozrzadu itp - po czym poznac w tds-ie, że rozrzad nadaje sie do wymiany. Wiem ze łancuszek nie wymaga tak czestych wymian jak pasek - dla tego prosze o info - wymieniac czy nie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, 20:55 
Pierwsze kroki

Najprawdopodobniej masz peknieta glowice, jak wywala ci plyn to zanczy ze masz kompresje w ukladzie, sprobuj przegazowac troche mocniej i wtedy patrz co sie dzieje

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, 21:17 
Forumowicz

Moje BMW: E53/E34
Kod silnika: M57D30/S38B38
Garaż: Bmw E53 3.0d / E34 M5 3.8
Najprawdopodobniej masz peknieta glowice, jak wywala ci plyn to zanczy ze masz kompresje w ukladzie, sprobuj przegazowac troche mocniej i wtedy patrz co sie dzieje[/quote]

o co ci chodzi ?? :zdziwko:

skalaris napisał(a):
Witajcie!! Około tydzien temu kupiłem swojego wymazonego, wyczekanego i wyszukanego TDSa e34 touring... Piekne auto - bezwypadkowe, od pierwszego wlasciciela w kraju (iod jednego za granica) - ładnie utrzymane i wogóle :D Jestem pełen dumy... .Mam pytanie - wiadomo od czego zaczyna sie eksploatacje nowo zakupionego autka - wymiana płynów, filtrów , rozrzadu itp - po czym poznac w tds-ie, że rozrzad nadaje sie do wymiany. Wiem ze łancuszek nie wymaga tak czestych wymian jak pasek - dla tego prosze o info - wymieniac czy nie?

łańcucha sie raczej nie wymienia jak go nie słychać jesli byłoby go jednak słychać to wskazana jest wymiana

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, 22:40 
Pierwsze kroki

O to chodzi ze kolega skalaris zmienil temat i tresc tematu, a mogl zalozyc nowy.
A ja odpowiedzialem na to co bylo wczesciej w tresci i oczywiscie w temacie

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2008, 21:02 
Zacna persona forum

skalaris napisał(a):
rozrzadu itp - po czym poznac w tds-ie, że rozrzad nadaje sie do wymiany. Wiem ze łancuszek nie wymaga tak czestych wymian jak pasek - dla tego prosze o info - wymieniac czy nie?
jedni zalecają inni nie ale profilaktycznie przy przebiegu ok 300 tys zalecana jest wymiana wyciągnięty łańcuch jest trudny do zdiagnozowania ponieważ stuki mogą byc słyszalne nawet na końcu silnika a z przodu cicho , wyciągnięty łańcuch może utrudniac rozruch , oraz ogólną pracę silnika z co częst mylnie obwiniana jest pompa wtryskowa

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:24 
Pierwsze kroki

Przemek ///, przede wszystkim dzieki za odpowiedz (mimo zmiany tematu). Nie wydaje mi sie zeby to była głowica (ale moge sie mylic). Auto nie było katowane (własciciela mieli po ponad 50 lat - nie byli demonami szos). Nie ma zadnych ubytków płynu ani oleju, nie ma tez sladu by płyn dostawał sie do oleju lub olej do płynu - wszystko jest na swoim miejscu. Po za tym gdyby głowica pekła to (oczywiscie nie zawsze tak musi byc) woda dostała by sie do cylindrów i byłby problem z paleniem auta - moje pali od klucza (ciepłe i zimne). Nie znam sie specjalnie i moge sie mylic - ale moze to wina pompy wody lub wisca - wypowiedzcie sie prosze Ci którzy mieli podbne problemy...

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:30 
Pierwsze kroki

kazio1919, no moje autko ma nalatane 208 tysi - przebieg oryginalny i potwierdzony wiec łancucha nie ruszam bo moge tylko pogorszyc... - dzieki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:31 
Forumowicz

skalaris, mojemu kolesiowi z miasta tez wywalało płyn aż w końcu on się zagotował >>>przyczyną była wywalona uszczelka pod głowicą

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:34 
Pierwsze kroki

pawik83, tze sie tego boje - ale tak jak pisałem - nie mam zadych objawów (po za opisanym) które mogły by to potwierdzic - uszczelke i głowice zostawiam na ostatecznosc... Chciałbym posprawdzac najpierw inne opcje.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:36 
Forumowicz

skalaris, ale inne to jakie bo ja nie widzę innych :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:39 
Pierwsze kroki

no własnie... ja tez nie ale specjalisci do których jezdziłem z autkiem widzieli - i to kazdy inne. Pompa, wisco, termostat - jeden nawet stwierdził ze tak mam byc:)... No i jestem na forum...

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:40 
Pierwsze kroki

A znacie moze chłopaki (i dziwczyny - jesli wystepuja) jakiegos dobrego specjaliste od tds - ów w lubuskim (najlepiej okolice Żagania)???

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:43 
Forumowicz

skalaris napisał(a):
Pompa, wisco, termostat
gdyby to była pompa to nie miałbyś obiegu płynu chłodzącego tds by sie grzał , wisco byś na pewno słyszał bo chodził by jak 4,0d a termostat otwiera i zamyka duzy obieg i nie ma nic wspólnego z wywalaniem płynu

wniosek chcieli cię naciągnąć , zajrzyj na stronę którą wysłałem Ci na PW i tam poszukaj dobrego warsztatu od tds-ów w twojej okolicy

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2008, 20:54 
Pierwsze kroki

pawik83, no temat na stronce juz załozyłem - swoją drogą - wielkie dzieki za adresik :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1