BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318is coupe Jak rozpołowić skrzynię biegów ?
PostNapisane: 27 maja 2008, 15:49 
Forumowicz

Witam! własnie wymontowałem skrzynie ze swojego isa bo cos w niej terkotało... i teraz mam broblem: otóż poodkrecałem wszytskie śruby itp. na tej skrzyni i rozejdzie sie z 1cm i dalej sie nie chce rozpołowic... odkreciłem wszystko nawet ta nakretke tam od strony wału napedowego ta taka duza! i nic za cholere nie chce sie rozpołowic! co tam moze jeszcze trzymac??? błagam pomóżcie bo musze to dzis rozłożyc!!!!!!!
POZDRO!

Ostatnio edytowano 6 czerwca 2008, 22:44 przez krzysiek88333, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 17:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Kolego wątpie zeby ci ktos z tym pomogl, bo sam rozbieralem kilka skrzyn biegow w zyciu (zeby odzyskac zlom na sprzedaz :hyhy: ) i uzywajac mlotka i przecinaka jest trudno(oczywiscie po odkreceniu wszystkich widocznych srubek), a co dopiero jak sie ja chce pozniej jeszcze zlozyc zeby wszystko chodzilo a z doswiadczenia wiem ze skrzynie od BMW i VW-Audi sa najbardziej upierdliwe, Jesli wszystkie sruby mocujace odkreciles z zewnatrz i nadal trzyma to najprawdopodobniej w srodku blokuja wybieraki, albo mocowania choinek

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 17:25 
Forumowicz

to jak sobie mam z tym poradzic zeby to rozłożyc??? błagam pomożcie bo juz mi rece opadaja!

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 21:34 
Pierwsze kroki

nie wiesz jak ją rozłożyć a chcesz ją później złożyć żeby chodziła??szczerze mówiąc wątpie w to że ci się uda zwłaszcza jeśli nigdy nie robiłeś takich rzeczy(no chyba że rozbierałeś już jakieś skrzynie i wiesz jak to wszystko wygląda), najlepiej zawieź ją do mechanika który ma pojęcie na temat skrzyń biegów, ja już pare skrzyń w swoim życiu rozbierałem i składałem ale od BMW jeszcze nie, poza tym chyba nikt ci nie pomoże przez internet
http://bmwfans.info/ tu znajdź schemat swojej skrzyni, może to ci choć trochę pomoże

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 22:14 
Forumowicz

Santino, nareszcie rozpołowiłem frańce!!!!!! tylko jest nastepny problem....nie chca mi wyjsc te dwa wałki co sa koło siebie i sa zazebione!!!!!tzn. ruszazja sie ale tak jakby cos ich trzymało....dwa koła zebate z jednego sciagnałem ale dalej jest juz razem z wałkiem koło i chce sciagnac oby dwa na raz! po bokach nic nie trzyma tylko tak jakby na dole cos!
jak ty to wyciagałeś???bo ja sie zastanawiam czy nie zaczac dorabiac klucza i poodkrecac te 5 srubek na spodzie!

Cytuj:
nie wiesz jak ją rozłożyć a chcesz ją później złożyć żeby chodziła??szczerze mówiąc wątpie w to że ci się uda zwłaszcza jeśli nigdy nie robiłeś takich rzeczy(no chyba że rozbierałeś już jakieś skrzynie i wiesz jak to wszystko wygląda), najlepiej zawieź ją do mechanika który ma pojęcie na temat skrzyń biegów

no a myslisz ze gdzie mam auto jak nie u mechanika???mechanik to moj wujek i bardzo wiele skrzyn robił i wszystkie działaja do tej pory! ale skrzyni bmw jeszze nie rozkrecał i sie gubimy troszke :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 17:55 
Forumowicz

dobra skrzynia rozebrana i o zdziwko zadne łożysko nie ma zadnych luzów, bicia itp... sa ok! a cos cholerka chrobnotało w niej jak był samochód właczony i stał na luzie! łożysko oporowe i sprzegło tez ok! co mogło w niej chrobotac??
prypuszcamy z wujkiem ze ta nakretka od strony wału napedowego była za słabo dokrecona bo jak ja odkrecalismy to lekko poszła i moze dlatego ze była słabo dokrecona to robił sie luz w skrzyni i chrobotało.... jak sądzicie??

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 21:46 
Forumowicz

Moje BMW: juz piąte
powodzenia przy skladaniu!
Do wyciagania lub składania skrzyń w e36 trzeba mieć prasę. Oczywiście młotkiem tez złożysz skrzynie ale z doświadczenia wiem, że nie bedzie to trwałe rozwiązanie. :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 22:04 
Pierwsze kroki

krzysiek88333 napisał(a):
no a myslisz ze gdzie mam auto jak nie u mechanika???mechanik to moj wujek i bardzo wiele skrzyn robił i wszystkie działaja do tej pory! ale skrzyni bmw jeszze nie rozkrecał i sie gubimy troszke :kwasny:

myślałem że sam ją rozkładasz że tak dopytujesz na forum, a co do łożysk to jak wyglądały bieżnie i kulki czy też wałki nie miały tzw "raka"? a co z zębatkami wszystko ok, żadnych dziwnych śladów zużycia których nie powinno być?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 21:49 
Forumowicz

a tam prase mój wujek to i bez prasy złoży! mielismy problem przy takiej sprezynie ale rozwiazalismy go i skrzynia złożona! odpaliłem auto i na razie nie terkocze! moze to była wina tej nakretki albo tez tego ze którys synchronizator siie zablokował i terkotało!
łożyska były wporzadku! koła zebate jak z fabryki, dosłownie skrzynia nie zużyta! heh... chyba nawet wiem czemu takie skrzynie do isa sa takie tanie.... bo sie nie psuja! a ze czasem cos nie pyka to sie da naprawic jeszcze!
jutro musze kupic jeszcze czujnik ten od skrzyni bo sie urwał(za mocno chciałem przykrecic)
jak myslicie ile to kosztuje??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1