BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318is Falowanie obrotów....
PostNapisane: 4 stycznia 2007, 20:02 
Pierwsze kroki

Witam,
Posiadam 318is i mam pewnien problem
Mam problem z dziwnym falowaniem obrotow. Gdy silnik jest zimny, po zapolonie, obroty silnika strasznie faluja, dochodzi do tego ze gdy nie dodaje gazu dochodzi do zgasniecia silnika. Po pewnym czasie obroty dochodza do 2ch tys. na jalowym biegu - bez dodawania gazu:( Czyzby nie problem z ssaniem paliwa?
Kolejny podobny problem pojawia sie, gdy juz tak jeszcze na w miare zimnym silniku wyjade na drogi, obroty silnika drastycznie spadaja na zakretach - na rondzie dochodzi nawet do zgaszenia silnika ;(. Co moze byc nie tak?? :wstyd:

Z gory wielkie dzieki :D:D:D
pozdro dla wszystkich ...

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 23:10 przez Sosna, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2007, 22:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Coś podobnego miałem jak mi odma spadła i łapał lewe powietrze . Posprawdzaj czy gdzieś przewód odmy sie nie przetarł , albo jakiś przewód dolotowy :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2007, 23:07 
Zacna persona forum

A sprawdzałeś silniczek krokowy czy jak to sie tam zwie :) Ewentualnie tak jak pisze białyautko łapie Ci gdzieś lewe powietrze :) Jeśli źle mówie, to mnie poprawcie :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2007, 00:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: mondeo ghia x
Kod silnika: duratec HE
znajomy cos kiedys mial podobnego, to bylo cos z przepustnica, ale co dokladnie to niewiem :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2007, 20:29 
kolego mam ten sam problem podejrzewam ze to zawór dodatkowego powietrza (silniczek krokowy) jego wymiana lób przemycie powinno pomuc urzywany kosztuje od 80 do 200 zł
znajduje się on obok miarki poziomu oleju dochodzi do niego kostka 2 pinowa kiedy silnik będzie ciepły spróbuj ją odpiąc i wtedy zobacz jaka będzie reakcja obrot powinny wzrosnąc
Na początek wymątuj go i dobrze przemyj mysleze wystarczy najlepiej umyc preparatem do czyszczena gazników bez mechanicznej ingerencjii lub bęzyną i wydmuchac
Napisz jakie efekty

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2007, 11:37 
Pierwsze kroki

A wiec bardzo dziekuje wszystkim za udzielone rady.
Za wasza pomoca - problem jest rozwiazany. Otoz na dolocie powietrza do przepustnicy jest dziura dlugosci 2-3 cm :wstyd: - lapal lewe powietrze :kwasny:
Rozszerzanie i scickanie jej drastycznie wplywaly na prace i obroty silnika :kwasny:
Wiec Kamillo moze sprobuj pierwsze przegladnac ten dolot z kazdej strony.
Jeszcze raz dziekuje za rady :zdrowko:

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 23:02 
Pierwsze kroki

witam posiadam od niedawna e36 1.6 compact mam wielki problem kiedy rano ja odalam jest wszystko oki natomiast kiedy juz sie dobrze rozgrzeje waruja obroty i cieszko odpala (musze dodac gazu) obroty trzymaja sie na 2 tys lub na 1,5 (nie faluja)po zgaszeniu auto nie odapa bez gazu dziwne jest to ze dzieje sie to tylko na cieplyn silniku prosze o pomoc pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2008, 22:25 
Forumowicz

Moje BMW: e36 COUPE
Kod silnika: 1.8 IS
Powróce do tematu falowania na zimnym silniku.U mnie po odpaleniu kilka razy zwiększa i zmiejsza obroty- niekiedy potrafi zgasnąc.Musze dodać gazu utrzymać chwile na stałych obrotach i falowanie znika.Na rozgrzanym może z raz zakołysze- czy to może byc także wina zanieczyszczonego silniczka krokowego?Dodam że mam zalożoną sekwencje ale to chyba nie ma wpływu bo odpalam zawsze na benzynie.????

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2008, 10:11 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
Dawid e-36coupe napisał(a):
Powróce do tematu falowania na zimnym silniku.U mnie po odpaleniu kilka razy zwiększa i zmiejsza obroty- niekiedy potrafi zgasnąc.Musze dodać gazu utrzymać chwile na stałych obrotach i falowanie znika.Na rozgrzanym może z raz zakołysze- czy to może byc także wina zanieczyszczonego silniczka krokowego?Dodam że mam zalożoną sekwencje ale to chyba nie ma wpływu bo odpalam zawsze na benzynie.????

W moim przypadku była to sonda, po wymianie ustąpiły objawy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1