BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Czujnik położenia przepustnicy
PostNapisane: 3 września 2008, 11:35 
Częsty bywalec

Witam.A więc u mnie auto bardzo żle chodziło na benzynie ,strzelało był nieziemski muł.Wczoraj z kolegą się zabrałem za czyszczenie rozrusznika i czyszczenie silnika krokowego i wyszło że kable od czujnika położenia przepustnicy są dosłownie stopione :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: .Oczywiście już naprawione dziś czeka nas poskręcanie wszystkiego do kupy.A ja chciałbym się dowiedzieć co może powodować to że te kable były stopione????Jakie są objawy uszkodzonego czujnika???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 12:03 
Forumowicz

Po uszkodzeniu czujnika samochód przechodzi w stan awaryjny . U mnie jeździł normalnie tylko tak jakby ze 170KM zrobiło sie 90;) Słaba reakcja na gaz i czasem poszarpywał. Jak cos to zapraszam do mnie na komputerową diagnostykę. za free;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 12:30 
Częsty bywalec

No reakcji na gaz to u mnie bylo bardzo mało.Szarpał a czasmi jak nadusilem na gaz t zero reakcji.Dopiero po chwili załapał.Jestem ciekawy czy pomoze cos...A za diagnostyke dziekuje ale mieszkam za daleko.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 12:45 
Częsty bywalec

I jeszcze pyatnie czy czujnik polozenia przepustnicy ma jakies znaczenie jesli sie jezdzi na gazie??

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 16:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Jak jezdzisz na gazie 2 gen. to nie ma znaczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 20:19 
Częsty bywalec

Na 1 generacji...

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 04:27 
Częsty bywalec

Auto poskładane...Lepiej się składa niz rozbiera...Po naprawie czujnika auto faktycznie duzo lepeij jezdzi na benzynie,lepiej przypiesz i nie szarpie ani nic.Rewelacja :D :D A na gazie nie zauwazylem różnicy.A czy spalanie spadnie???Znajmy mi mówił że ten czujnik musiał miec jakieś powiązanie z gazem,Ale jakoś nie wiem...Co myslicie?

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 07:12 
Forumowicz

maniek6600 napisał(a):
Auto poskładane...Lepiej się składa niz rozbiera...Po naprawie czujnika auto faktycznie duzo lepeij jezdzi na benzynie,lepiej przypiesz i nie szarpie ani nic.Rewelacja :D :D A na gazie nie zauwazylem różnicy.A czy spalanie spadnie???Znajmy mi mówił że ten czujnik musiał miec jakieś powiązanie z gazem,Ale jakoś nie wiem...Co myslicie?

Czujnik ten ma powiązanie z gazem. Jeśli auto jeździ w stanie awaryjnym to jest większe spalanie i na gazie i na bęzynie. Po naprawie przepustnicy trzeba skasować błąd komputerem dopuki się tego nie zrobi auto będzie dalej jeździło w stanie awaryjnym . Bo komputer będzie myślał że czujnik jest uszkodzony. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Myślę ze po skasowaniu błędu jeździł by jeszcze lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 11:14 
Częsty bywalec

Miałem uszkodzony czujnik położenia przepustnicy i na gazie 2 gen.z blosem nie zauważyłem żadnej różnicy.Co innego na benzynie... :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 12:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
marcinekzdw, bo miales blosa, gdzie komputer nie sterowal niczym gazowy, bo blos to gaznik ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 16:13 
Częsty bywalec

Czyli jeszcze musze jechac do skasowania błędu???A akumulator miałem odłączony przez 2 dni.Tym sposobem nie skasowealem tego błędu??Wydaje mi sie że tak bo odczułem jak te auto zaczelo jezdzic.A mam nadzieje ze spadnie mi spalanie gazu bo na miescie za 20 zl zrobilem 40 kilometrow.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 21:18 
Częsty bywalec

Błąd sie skasował :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2008, 04:12 
Częsty bywalec

OK.W takim razie całe szczescie mogę jezdzić i nie kasować tego błędu....Zobaczymy jak bedzie sie auto sprawowało teraz....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1