stones1 napisał(a):
budi, opieram się na wiedzy ludzi z firm NGK i Beru. Na zorganizowanych szkoleniach przekonywali że zimniejsza mieszanka LPG sama z siebie trudniejsza do zapłonu przy świecy wieloelektrodowej ma dodatkowo utrudniony prawidłowy zapłon.
Niestety mylisz się , świece wieloelektrodowe gorzej zapalają mieszanke przy LPG. Popytaj gazowników jakie świece polecają.
Z tzw. Gazownikami nie do końca można się zgodzić. Jeżeli chodzi o świece to jest prawdą, że należy je częściej wymieniać na LPG niż na etylinie a to z powodu większego wpływu szczeliny między elektrodami na zapłon mieszanki, co w dalszym rozumowaniu ciągnie za sobą stwierdzenie, że wieloelektrodowe świece mają większą żywotności na etylinie jak i na LPG niż tzw. 1elektrodowe (2elktrody).
Z moich skromnych doświadczeń wynikają moje wcześniejsze stwierdzenia. Wiem, że dla instalacji LPG BMW ma specyficzny silnik. Często występuje nierówna praca silnika gaśnięcie silnika i odczuwalny wpływ jakości LPG na osiągi silnika. Te objawy oczywiście można zmniejszyć. Ja rozwiązałem to przez zastosowanie paru zmian. Niektórymi z nich było: Zamontowałem wcześniej wspomniane świece wieloelektrodowe, Zaślepiłem wejście odmy do kolektora ssącego a samą odmę wyprowadziłem pod silnik.
A z tymi oponami to troszkę się zapędziłem. sorki.