BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 17:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wycieraczki nie pracuja prawidlowo (lub wcale)
PostNapisane: 27 października 2008, 17:56 
Pierwsze kroki

Mam BMW od niedawna i dopiero dzisiaj udalo mi sie jechac w deszczu, no i zobaczylem, ze szwankuja wycieraczki :/ mianowicie: po ruszeniu nie chcialy pracowac ani na 1 biegu ani na pol-biegu, dzialaly tylko na najwyzszym. Po chwili przestaly w ogole pracowac :/ jechalem z kilometr nie widzac nic, po czym nagle zaczely pracowac normalnie. Czego to moze byc wina? Moze gdzies same ramiona sa zasyfione przy polaczeniu z silniczkiem czy cos? :/ dodam, ze nawet gdy sie nie ruszaja slychac jak puka przekaznik.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 18:18 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: M47N
a wymieniłeś na dzień dobry bezpiecznik??

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 18:24 
Pierwsze kroki

no nie :P
Nie za bardzo u mnie z niemieckim :/ wisch to jest wycieraczka? 36 pozycja w skrzynce bezpiecznikow (30A)?

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 14:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
moduł wycieraczek może masz do kitu. musze ci powiedzieć że mam chyba takie same objawy. jak ci nie działają wycieraczki. zatrzymaj sie i odpal ponownie samochód. to na dana chwile powinno pomóc. ale za schowkiem od pasażera u mnie jest taki niebieski jakby kompyterek- to jest mod€ł od wycieraczek i prawdopodobnie jest uszkodzony.pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 20:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M54B30
Kolego nie szukaj zednego modulu od wycieraczek za schowkiem bo wymiana na nawet fabrycznie nowy nic ci nie pomoze(wiem bo przez podpowiedzi kolegow z konkurencyjnego forum jestem 250zl. do tylu bo stary byl i jest jak najbardziej sprawny).Jedyna rzecza jaka musisz zrobic to zdemontowac mechanizm wycieraczek i wyczyscic z nalotu miedziane tulejki w prowadnicach mechanizmu oraz osie do ktorych sa przykrecane ramiona wycieraczek a jak juz to wyczyscisz to przesmaruj i to i to dobrym smarem i poskladaj do kupy w takiej kolejnosci jak rozlozyles, nie pomyl sobie kolejnosci podkladek ktore sa na osiach bo to jest dosc istotne.I w sumie to wszystko w tym temacie.Wszystko powinno chodzic jak nalezy ja mialem ten sam problem co ty i wymienilem na poczatku modul wycieraczek co nie pomoglo wiec rozebralem mechanizm przeczyscilem, przesmarowalem i juz ponad pol roku wszystko dziala jak nalezy. A dzieje sie tak ze wycieraczki staja w polowie szyby badz dzialaja jedynie na najszybszym biegu bo przy silniczku jest czujnik przeciazeniowy ktory w momencie jakiegos oporu na mechanizmie na wolniejszych biegach poprostu odlacza napiecie w silniczku.Jak sobie z tym poradzisz to napisz na PW czy wszystko jest oki.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2008, 21:19 
Pierwsze kroki

Poki co po wymianie bezpiecznika wszystko ok, chociaz watpie zeby to byla wina. Pierwsze na co stawialem to ze gdzies jest zasyfione przy calym mechanizmie, ale poki co jeszcze go nie rozbieralem. Zobaczymy co bedzie dalej, jesli nic sie nie wydarzy przykrego to bede jezdzil, ale jesli okaze sie znowu wydarzy sie psikus to czym predzej to zrobie wg twoich wskazowek. Piekne dzieki za podpowiedz!

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2008, 21:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
mi nigdy wycieraczki nie stanęły w połowie na szybie. zawsze wykonuja pełny ruch. jak przestaja działac to wogole sie nie ruszaja. jak się teraz będzie to działo to zrobie jak napisał arturoo. dzieki za podpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2008, 21:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M54B30
Koledzy jak bedziecie mieli ochote i odrobine czasu zeby go poswiecic na to co opisalem wyzej to zrobcie to.Mi to zajelo niecale dwie godzinki i mam juz spokoj z wycieraczkami, a pomyslec ze walczylem z nimi ponad miesiac a tu raptem dluzsza chwila wystarczyla.W tych tulejach jest naprawde sucho i trzeba to przesmarowac zreszto to ma prawo byc sucho bo przeciez parenascie ladnych lat to juz pracuje.A co do tego ze nie staja wam w polowie szyby,mi tez czasami pracowaly normalnie ale tylko na najszybszym biegu.Jak przestaly dzialac na 1 i 2 to musialem zgasic silnik i ponownie go odpalic i znowu przez jakis czas bylo oki a poizniej to juz stawaly gdzikolwiek a to w polowie szyby na koncu i na poczatku szyby.Wiec jesli bedziecie rozbierali ten mechanizm to napiszcie pozniej czy wszystko chodzi jak nalezy.Zycze powodzenia i pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1