BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Manetka
PostNapisane: 29 listopada 2008, 14:07 
Pierwsze kroki

Witam
Mam prośbe, mam bmw e34 525i 24v i ostatnio zmienilem sobie ze zwyklego kompa (zegar, data i temp) na OBC, i komp mi dziala, ale nie tu tkwi problem :( , wraz z kompem kupilem manetke kierunkowskazow + OBC lecz niewiem jak mam ja podlaczyc. Jesli ktos juz taka podmianke manetki robil i wie jak to zrobic to prosze o pomoc
Dziekuje i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2008, 14:44 
Forumowicz

Musisz sciagnac plastiki wokól stacyjki i dzwigienke mozna wtedy latwo odpiac ;)
Lokalizujesz kable które od niej wychodza (trzeba bedzie przeciac kilka opasek zaciskowych bo sa spiete w cala wiazke) i szukasz wtyczki :niepewny:
Nie pamietam juz ale moze trzeba bedzie tez sciagnac dól deski rozdzielczej tam nad nogami kierowcy gdzie sa nadmuchy! ;)
Odpinasz wtyczke i podlaczacz nowa dzwigienke, ukladasz kabelki w ladna wiazke i spinasz je w calosc :)
Skladasz wszystko z powrotem do kupy (nie zawsze to gladko idzie!) :kwasny: i dzwigienka dziala! :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2008, 23:43 
Pierwsze kroki

dzieki za info ale niesprecyzowalem pytania, wiem jak zdjac plastiki i jak postepowac itp ale jak podlacze kostke glowna od kierunkow (fakt ze kierunki chodza) ale od kostki od manetki wystaja mi jeszcze dwa kabelki i niewiem gdzie lub czym mam je polaczyc by mi sie zmienialy poszczegolne dane na wyswietlaczu, bo z tego co wiem to jak przycisne z "czola" manetke to powinny mi sie zmieniac funkcje (czyli data, temp, spalanie, itp) bez dotykania przyciskow na komputerze

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2008, 23:57 
Forumowicz

No tak po wcisnieciu manetki powinny sie te funkcje zmieniac na wyswietlaczu pod zegarami!
Ja przekladalem kompa i dzwigienke z mojej starej 525i 91rok do nowszej 525i 95rok z zegarkiem analogowym i kostka byla dokladnie taka sama i nie mialem zadnych luznych kabelków! :niepewny:
Moze ktos jeszcze sie wypowie w temacie bo ja ci chyba za bardzo nie pomoge! :(

Zrób fotke tych kabelków bo na pewno bedzie to przydatne! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2008, 10:17 
Pierwsze kroki

mam juz zdjecia zrobione ale niewiem jak mam je wstawic:( moze tak: jest glowna kostka ktora wiem gdzie podlaczyc, i teraz mam luzny kabel brazowy, luzny kabel z wsuwka brazowy z czerwonym paskiem i kostke z kablami: niebieskim z pakiem brazowym i niebieski z paskiem zielonym,

[ Dodano: 30 Listopad 2008, 10:39 ]
[img]c:/P9270001[/img] [img]c:/P9270002[/img]

[ Dodano: 30 Listopad 2008, 10:40 ]
moze podaj mi maila to wysle je przez maila

[ Dodano: 30 Listopad 2008, 10:48 ]
podaje linka z allegro jak dokladnie wyglada moja kostka
http://www.allegro.pl/item478727785_man ... puter.html tylko ze tu na zdjeciu widac ze od niebieskich dwoch kabli przy wtyczce jest jakis zolty przekaznik ktorego ja niemam, ale tak to to zdjecia identyczne odzwierciedla moje

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2008, 14:22 
Forumowicz

Ten jeden brazowy kabelek bez wtyczki gdzies sie przykrecalo na kolumnie kierowniczej a drugi brazowy to nie pamietam - robilem to ponad rok temu

Jak wyciagales stara manetke to miala takie samo okablowanie?
Bo u mnie chyba wszystko bylo bardzo podobne ale na 100% to juz nie pamietam! :zalamany:

Musialbym rozebrac to w moim aucie i zobaczyc - problem tylko w tym ze auto jest na sprzedaz i za bardzo nie chce mi sie go rozgrzebywac ale moze sie jednak zmusze! :kwasny:

Sprawdz okablowanie starej manetki i postaraj sie sobie przypomniec gdzie sie co podpinalo! ;)

Co do zdjecia to wrzuc ta fotke na jakis serwis do hostingu np. http://www.imageshack.us/ i wtedy wklej linka do niego! :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2008, 19:17 
Pierwsze kroki

Obrazek

[img=http://img231.imageshack.us/img231/1228/p9270001kk1.th.jpg]

Tytuł:
PostNapisane: 2 grudnia 2008, 15:49 
Pierwsze kroki

no niestety sprulem cala wiąche i ja niestety niewiem co mam dalej robic