BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 04:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem po wymiane klocków hamulcowych 325 tds
PostNapisane: 10 września 2008, 19:52 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich dziś po wymianie klocków na nowe podjołem jazdę próbną( dodam ,że sam je wymieniałem -klocki ate) i podczas hamowania pedał hamulca drga ,lekko odbija ,mam wrażenie ,że ABS działa caly czas podczas hamowania.Dlaczego ,prosze o radę co to może być
Zgóry dziękuję za rady :D

Ostatnio edytowano 10 września 2008, 20:52 przez tomekwiniar, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 11:42 
Pierwsze kroki

A tarcze są proste? Ranty mają?

Tytuł: Re: Problem po wymiane klocków hamulcowych 325 tds
PostNapisane: 11 września 2008, 12:10 
Forumowicz

tomekwiniar napisał(a):
Witam wszystkich dziś po wymianie klocków na nowe podjołem jazdę próbną( dodam ,że sam je wymieniałem -klocki ate) i podczas hamowania pedał hamulca drga ,lekko odbija ,mam wrażenie ,że ABS działa caly czas podczas hamowania.Dlaczego ,prosze o radę co to może być
Z góry dziękuję za rady :D
Jesli kierownica przy hamowaniu ci nie drży to tarcze masz proste. Ja bym obstawiał że może podczas wymiany zrobiles cos z jednym z czujników ABS. ale pewien nie jestem

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 12:13 
Pierwsze kroki

Jakby coś było nie tak z czujnikiem to abs nie działałby tylko wyłączyłby układ.

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 12:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
pitereks napisał(a):
Jakby coś było nie tak z czujnikiem to abs nie działałby tylko wyłączyłby układ.

Dokladnie jak mowi Piotrek...i poza wylaczeniem swiecila by Ci sie zólta kontrolka od ABS'u

W tym tez popieram Piotrka
pitereks napisał(a):
A tarcze są proste? Ranty mają?
jesli maja dosc duze wyzlobiena a Ty wymieniles same klocki...to moze poprostu nie tra o tarcze tylko o te wlasnie ranty po starych klockach.

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 19:55 
Pierwsze kroki

Koledzy serdecznie dziękuję,mieliście rację.Jadąc do mechanika aby wymienić tarcze zapaliła mi się kontrolka ABS a po wymianie tarcz dolegliwości znikneły.Tarcze miały za duże ranty i w tym problem byl.Jeszcze raz wielkie dzieki
pozdrawiam :D

Tytuł: Drgania hamulca 316 coupe e36
PostNapisane: 16 grudnia 2008, 21:27 
Pierwsze kroki

Po wymianie czujników abs odczuwam drgania pedału hamulca podczas hamowania.Przed wymiana czujników zmieniłem opony i bylo ok,zero drgań(podczas hamowania).Objawy sa takie ze przy wiekszej lub malej prędkosci kiedy dociskam pedal hamulca slychac takie tarcie i pedal mi drży+wybija troche do góry(nie sa to wibracje normalne jak podczas hamowania z abs).Wszystko zaczelo sie po wymianie czujników.W celu usuniecia usterki wymieniłem tarcze + klocki i nic.Hamowalem na dwa sposoby z abs i bez i nadal to samo(wyłaczalem abs przyciskiem asc i spróbuje jeszcze odlaczyc calkowicie abs z kostki lub bezpiecznik i wtedy zachamowac).Dodam ze mechanik doradzil mi ze byc moze trzeba podlaczyc bunie pod kompa i zresetowac(byc moze pomoże).Napiszczie koledzy co o tym myslicie(zawieszenie jest ok no oprócz konczacej sie gumy na wachaczu z prawej strony)Pozdrawiam :zdziwko:,aha wymienilem abs lwey tyl i prawy przód

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1