A co tu wiedzieć, skoro nie chcesz jechać na ustawieni zapłonu to pewnie wiesz że nie kosztuje to 5 zł i nie jest to samo ustawienie zapłonu co w maluchu.
Kwestia ustawienia zapłonu, można go ustawić za pomocą komputera albo przy pomocy tego urządzenia
http://allegro.pl/item499794244_diesel_pompy_rotacyjnyne_zest_do_spr_pocz_tloczen.html
Aby w 2.5td ustawić zapłon trzeba zdjąć kolektor dolotowy, ale...
co prawda przy pomocy komputera da rade to zrobić (bo można bez kolektora uruchomić silnik) ale jest to niezalecane, poza tym dość ciężko to zrobić bo po poluzowaniu wszystkich śrub do regulacji pompy przewody paliwowe nadal trzymają i ciężko jest obrócić pompę.
Nie wiem jak jest z dokładnością takiego ustawienia bo zawsze ustawiałem przy pomocy tego urządzenia które pokazałem w linku wyżej.
Tego też byle kto nie ustawi bo trzeba wiedzieć o co chodzi

ale... trzeba odkręcić kolektor i przewody paliwowi w wtedy jest już prościej i spokojnie można wszystko zarobić a nie jak to odbywa się podczas ustawiana na komputerze i pracy silnika w takcie tej czynności.
Reasumując oddaj samochód do fachowca który potrafi to zrobić i nie będzie robił tego na oko tylko przy pomocy tech urządzeń.