BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 23:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] Problemy z jazda...automat...co sie stalo ??
PostNapisane: 30 marca 2009, 15:35 
Pierwsze kroki

Witam
Mam taki problem w bmw e34 520i automat...
mianowicie gdy odpalam samochod na parkingu wszystko jest ok...gdy wrzuce na ,,n'' tez jest ok...a gdy wrzuce jakikolwiek bieg np. ,,drive'' ,,r'' lub ,,4'' to samochod spada z obrotow po czym gasnie...gdy dodam szybko gazu po wrzuceniu jakiegokolwiek biegu udaje sie ruszyc i jechac ale nie jest to normalna jazda...gdy juz sie bujnie biegi przerzuca normalnie i normalnie sie rozpedza...nie ma zadnego biegu awaryjnego lub cos...z czym to moze byc zwiazane ?? co robic ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 06:08 
Forumowicz

a sprawdzaleś poziom oleju w skrzyni biegów ????? jak nie to sprawdź moim zdaniem może być za mały

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 11:11 
Forumowicz

najbardziej ze sprzelem skrzynia wrzuca bieg ale sprzeglo tak jak by mialo za gesty olej i odrazu go chamuje znaczy motor chamuje a powinno byc inaczej ze to motor napedza skrzynie a podczas jazdy jest ok bo chyba sie juz olej rozmiesza i przy okazji ogrzeje i staje sie mniej gesty to taka moja mala teoria

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 13:05 
Pierwsze kroki

Nie sprawdzalem oleju w skrzyni jak to zrobic ?? wlasnie jak ostatnio pojezdzilem troche olej sie rozmieszial i chyba rozgrzal i gdy wrzucilem jej bieg i wcisnolem hamulec nie zgasla tylko obroty spadly do 200 i tak jakby chciala zgasnac ale to sie nie stalo...

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 13:30 
Forumowicz

nie wiem jaką masz skrzynie czy masz szabelke czy trza od dołu sprawdzić ale najlepiej jak byś podjechał do warsztatu i zobaczyli w jakim stanie jest olej bo jak niedawno kupiłes autko może nalezy go poprostu wymienić razem z filtrem

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 14:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Cytuj:
Nie sprawdzalem oleju w skrzyni jak to zrobic ?? wlasnie jak ostatnio pojezdzilem troche olej sie rozmieszial i chyba rozgrzal i gdy wrzucilem jej bieg i wcisnolem hamulec nie zgasla tylko obroty spadly do 200 i tak jakby chciala zgasnac ale to sie nie stalo...

Czyli cos ze sprzeglem automatu, za bardzo "zapina" uklad i dlatego silnik gasnie. Sadze, ze bez serwisu sie nie obejdzie.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 18:13 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
a mi się wydaje że to może być sterownik skrzyni
wygląda to tak jakby nie sterował ilością paliwa na wolnych obrotach a wiadomo że jak mamy N i silnik nie jest hamowany sprzęgłem chodzi na tych samych obrotach(wolnych) jak w sytuacji gdy mamy D i stoimy na hamulcu więc żeby w drugiej sytuacji silnik nie gasł komputer zwiększa ilość paliwa ?? a u kolegi gaśnie więc to nie olej tylko sterownik skrzyni albo jakiś inny automacik odpowiedzialny za wolne obroty ?

co do oleju to wiem że jak jest go mało to skrzynia szarpie i nie równo zmienia biegi bo to przerabiałem u siebie a kolega pisze wyraźnie że biegi chodzą dobrze

takie moje zdanie choć może się mylę :wstyd:

powodzenia
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 18:30 
Pierwsze kroki

Ja nie mam zielonego pojecia...na dniach chyba pojade na komputer zeby zobaczyl jakie sa bledy na komputerze...a do serwisu nie mam zamiaru sie wybierac i wydac niewiadomo jak wielkie pieniadze...

A wymieniac skrzyni z automatu na manualna chyba sie nie bardzo oplaca...bo to koszta gdzies okolo 1500zl...wydaje mi sie ze lepiej bedzie to auto sprzedac za 2500zl lub troszke mniej...dolozyc 3 tysiace i kupic jakies w miare e30 w 2 litrach...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1