BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] ELEKTRYKA POMOCY!!
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 17:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34
Kod silnika: M20B25
WITAM WSZYSTKICH... Mam poważny problem:/. Rozebrałem środkowy tunel podniosłem mieszek, do dźwigni zmiany biegów dochodzi cienki biało czarny kabel który jest przerwany, na dźwigni pod mieszkiem jest przycisk z takimi samymi kabelkami..

PROBLEM POLEGA NA TYM ŻE macając ten kabel i inne zaczął mi alarm zamykać drzwi itd.. po chwili załączył się alarm którego nie szło wyłączyć musiałem dojść do bezpieczników od alarmu i je wypiąć.:(

Owy kabel ten przerwany drugim końcem dochodzi do centrali alarmu i jest w to wpięty.

MOJE PYTANIE BRZMI
Co to jest za kabel i do czego on jest??? dlaczego alarmu nie idzie wyłączyć??

PROSZĘ O POMOC...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 19:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Alarm w Twoim samochodzie jest dokładany ,kabelki prowadzą do switcha który służy do deaktywacji alarmu i jest ukryty pod mieszkiem zmiany biegów .Żeby wszystko działało poprawnie musisz polutowac przewody według kolorów i po przekręceniu stacyjki nacisnąc switch wtedy wyłączysz alarm.

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 20:15 
Pierwsze kroki

ok wielkie dzięki to wiem po co on jest.. tylko jeśli chodzi o to zlutowanie to lutowałem i nic :/ czy ważna jest strona polutowania tych kabli? Bardzo ci dziękuje za odpowiedz punkcik dla ciebie..

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 20:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Ten switch ma za zadanie zrobic chwilową zworkę więc to jak je zlutujesz nie powinno miec znaczenia jednakże zachowanie oryginalnego podłączenia jest wskazane .Możesz spróbowac zewrzec kabelki na chwilę po załączeniu zapłonu efekt powinien byc podobny.

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2009, 11:38 
Pierwsze kroki

Zrobiłem tak jak powiedziałeś wszystko jest ok.. Wielkie dzięki :hyhy:

Korzystając z twojej świetnej wiedzy pozwolę zadać sobie jeszcze jedno pytanko:d

A więc alarm w moim samochodzie jest firmy exkalibur pilocik ma 3 przyciski pierwszy lewy nie działa drugi środkowy największy otwiera i zamyka centralny z tym że jak nim otworzę je to awaryjne migają przez 30s jak zamykam jest wszystko ok. trzeci przycisk prawy otwiera mi centralny bez błyśnięcia awaryjnych za to z głośnym piknięciem tylko żeby to zadziałało muszę go trzymać przez kilkanaście sekund. Moje pytanie brzmi czy wszystko na tym pilocie jest ok i czy da się coś z tymi awaryjnymi zrobić.. Pozdrawiam :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1