BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 2.5 TDS 143km
PostNapisane: 8 kwietnia 2009, 20:45 
Pierwsze kroki

:( potrzebuję pomocy dwa dni temu kupiłem E36 2.5 tds 143km ale nie chodzi tak jak się tego spodziewałem. problemem było powietrze w układzie paliwowym ale teraz jest ok. myślałem ze to główny problem z mocą ale widocznie nie. pomóżcie gdzie szukać usterki ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 07:41 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.5tds E36 1.8is
Kod silnika: M50B25
Najpierw bym podjechał na kompa i sprawdził czy nie ma błedów. Jak zaczynasz przyspieszac powiedzmy od 1500 obrotów na 2 biegu i gaz w podłoge to jest jaskaś znaczna rożnica w przyspieszeniu po 2 tys?

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 18:55 
Zacna persona forum

niema sie co dziwic jak kupiłes uszkodzonego :/ sprzedawca zapewne zna przyczyne !! wiekszosc ludzi piszących na tym forum zaczyna ." kupiłem TDS z uszkodznonym silnikem ......" ludzie to jest podstawowy błąd ! a wracając do tematu
1> czy wszystke przewody małe i duże są na właściwym miejscu ?
2> trbospręzarka cichutko gwizda od ok 1800 obr ?
3> jak pali slnik na zmnym na ciepłym
4> czy dziwne spaliny wydobywaja sie sie rury ?
5> zadzwon do sprzedawcy i zapytaj co on robił lb czego jeszcze nie robił aby poprawa była widoczna
6> sprawdzałes przyśpieszenie od 0- 100 ????????/

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 14:14 
Pierwsze kroki

Sprawdzałem na kompie i silnik nie pokazuje żadnych błędów
Przewody są na swoich miejscach
silnik ma problemy z odpalaniem na zimnym zresztą na cieplym też nie za bardzo trzeba pokręcić jakieś 5 sekund nim zaskoczy.
spaliny wcześniej miały biały kolor ale to jak zaciągał powietrze poza tym zauważyłem że jest źle ustawiony poziom rezerwy co na forum widziałem że da się samemu poprawić.
Sprzedawca to mój dobry znajomy wiem że sam kupił to auto od jakiegoś ćwoka który kompletnie się nie znał
przyspieszenie od 0-100km/h słabe, tzn na 1 ce ciągnie 2 tak sobie i pozostałe słabo.
sytuacja się zmienia jak wchodzi na 2500 obr i załącza się sprężarka. Na razie czekam na nową pompkę do paliwa bo stara od nowości nie wymieniana.
turbinka cicho chodzi do 1800 obrotów. nie jeździłem wcześniej BMW i to jest pierwsze dla tego cięzko mi się odnieść do mocy ale miałem wcześniej A4 90km i tamto chodziło lepiej. a tutaj V6 i slabo. jakie powinny być osiagi 0-100km/h i wyżej?

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 14:17 
Pierwsze kroki

Czy w ogóle to możliwe że pompka paliwowa nie podaje odpowiedniego ciśnienia na tę druga od wtryskó :dontgetit: w?

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 15:25 
Pierwsze kroki

kolego a wez sprawdz sobie szczelnosc interkolera, jesli dziurawy to slabe auto bedzie, na oko jesli popatrzysz po nim to zobacz czy nie jest od oleju u dolu, daj znac co i jak. ps. gdzie ty v6 widzisz u siebie

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 18:24 
Pierwsze kroki

a gdzie szukać tego interkolera ? poniżej silnika widać zabrudzenia olejem ale tylko od spodu na kanale z góry jest ok. Nie jestem mechanikiem tylko elektrykiem z zawodu i to nie samochodowym. Wymagacie od ludzi żeby znali się dokładnie na mechanice.
Po prostu pytam co może być nie tak. i gdzie może być uszkodzenie, w Mławie nie znam dobrego mechanika żeby naprawił takie auto, jeżeli jest uszkodzone. cena naprawy nie gra roli chcę mieć sprawny sprzęt ot co. :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 19:03 
Pierwsze kroki

nikt nie wymaga, po to jest forum by pytac jak sie nie wie wiec sie nie zlosc od razu. po prostu myślałem ze cos wiesz o samochodzie ot co

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 21:09 
Pierwsze kroki

To mieszkasz blisko mnie :) bo ja jestem z Iłowa :) . A co do warsztatu to jeden mechanik polecił mi warsztat na zabrodach. Nie mam adresu dokładnego ale jedzie sie przy szkole w mławie :) może kojarzysz . Oni są podobno dobrzy w BMW

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 21:25 
Pierwsze kroki

kolego jeszcze jedno, jak bedziesz mial autko sprawne a niechcesz glowicy robic to dopuki sie niezagrzeje nieszalej, ewentualnie jak masz dojscie do czesci z angli to zalatw sobie glowice z land rowera bo zeliwna lepiej znosi dawanie czadu ale niepolecam tego typu zabawy bo to dosc kosztowne i lepiej w benzynke zainwestowac do szalenstw, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 21:32 
Pierwsze kroki

odezwij sie kolego z 325td na gg mam kilka pytan :) z ciekawosci

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2009, 19:36 
Pierwsze kroki

wiem o kogo chodzi na razie czekam na nową pompkę paliwa potem się odezwę, zobaczę co będzie po wymianie.

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2009, 08:18 
Pierwsze kroki

Jazaab, jak będziesz miał czas to odezwij się do mnie na gg 12679839

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1