BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 06:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] brak mocy
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 22:50 
Pierwsze kroki

Witam
Od jakiegos czasu mam taki problem ze jak ruszam z miejsca to samochod strasznie kiepsko sie zbiera na drugim biegu jest bardzo podobnie gazuje do ponad 3tys obrotow i samochod dopiero wtedy jako tako jedzie.Na 3biegu jest juz lepiej auto reaguje szybciej na dotkniecie gazu (ale bez rewelacji) z tym ze jak chce jechac ze stała predkoscia to auto przez jakis czas jedzie normalnie poczym jakby traciło moc (zwalnia) i po chwili znowu załapuje i jedzie ze stała predkoscia. .Moze juz ktos mial taki problem?
P.S biegi wchodza bez wiekszych problemow i nie wyskakuja same z siebie.Czasem trzeba wysprzeglic bo jedynka nie chce wejsc ale to sie zdarza moze raz na tydzien.

Ostatnio edytowano 26 kwietnia 2009, 10:12 przez R0NDEL, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 kwietnia 2009, 23:35 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
sprzegło :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2009, 11:17 
Pierwsze kroki

Tez mi sie tak wydawalo:/ ale to moze moga byc swiece (bo nie wymienialem odkad go kupilem), albo filtr paliwa skonczyl swoj żywot?
jak sadzicie ile jeszcze pociagne na takim sprzegle lepiej odrazu wymienic czy poczekac az sie kompletnie rozsypie (tylko jak sie to stanie na trasie to moze byc problem bo auto dalej chyba nie pojedzie)
Prosze o rady...

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2009, 11:33 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
ale jak jedziesz dajmy z 80km/h i auto zwalnia a obroty sie podnasza czy tez spadają??

Tytuł:
PostNapisane: 26 kwietnia 2009, 11:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M30B35
ja bym postawil na filtr paliwa.Chyba ze sa objawy taki jak napisal darsonk1985 to sprzeglo wtedy

Tytuł: Re: brak mocy
PostNapisane: 26 kwietnia 2009, 12:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 320d +
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129411
mialem taki problem (tracił moc nawet gdy dodawałem gazu:)... okazało sie ze ze koncówka jednej z cewki zapłonowej była przypalona, mechanik wymienił i śmiga aż miło.
tez mam e36 316. Moim zdaniem to jest to. przejzyj wszstkie. Lub niehc mechanik przejzy.

NA DOLE MASZ LINK!

http://moto.allegro.pl/item612655137_ce ... h_1_6.html

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 08:32 
Pierwsze kroki

A wiec pojezdzilem troche autkiem i poobserwowalem co i jak.Zauwazylem ze problemy sa tylko z 1 i 2. Generalnie na 1 i 2 ja gazuje obroty ida w gore a on tak sobie jedzie.Zauwazylem taka zaleznosc ze wzrost obrotów o 100tys na 2biegu = przyspieszenie o niecale 10km /h . a na 3biegu wzrost obrotow o 100tys = zwiekszenie predkosci o 20km/h

Prosil bym kolege co ma tez 316 zeby sprawdzil jak ta zaleznosc wyglada w jego samochodzie? Moze ja jestem poprostu przewrażliwiony.
Aha zaobserwowałem jeszcze znaczne zwiekszenie spalania auto pali mi teraz ponad 10L prawie 11L na miast a to znacznie wiecej niz kiedys ,kiedys osiagalem wyniki 7L na 100km po miescie (głownie to to zwiekszenie spalania mnie bardzo martwi)

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 16:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 320d +
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129411
R0NDEL napisał(a):
A wiec pojezdzilem troche autkiem i poobserwowalem co i jak.Zauwazylem ze problemy sa tylko z 1 i 2. Generalnie na 1 i 2 ja gazuje obroty ida w gore a on tak sobie jedzie.Zauwazylem taka zaleznosc ze wzrost obrotów o 100tys na 2biegu = przyspieszenie o niecale 10km /h . a na 3biegu wzrost obrotow o 100tys = zwiekszenie predkosci o 20km/h

Prosil bym kolege co ma tez 316 zeby sprawdzil jak ta zaleznosc wyglada w jego samochodzie? Moze ja jestem poprostu przewrażliwiony.
Aha zaobserwowałem jeszcze znaczne zwiekszenie spalania auto pali mi teraz ponad 10L prawie 11L na miast a to znacznie wiecej niz kiedys ,kiedys osiagalem wyniki 7L na 100km po miescie (głownie to to zwiekszenie spalania mnie bardzo martwi)

a wymienilem juz ten kabel. ja jak dodawalem gazu to tak jaby nie mial mocy i prawie nie przyśpieszal(róznie to bywało, czase sie tylko zadławil przes 2sek.), chociaz obroty wzrastaly...redukowalem i prawie zadnej rónicy nie było...straszny mól byl...i czasem balem sie nawet wyprzedzac. ja radze sprawdzic ten cewki.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 17:23 
Pierwsze kroki

Jeszcze go nie sprawdzalem ani nie wymienialem. Po czym poznac ze jest do wymiany ? bedzie cos wyraznie przypalone?

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 18:02 
Forumowicz

Moje BMW: 316i E36
Kod silnika: M43
R0NDEL napisał(a):

Jeżeli spalanie wzrasta to możesz się zainteresować sondą lambda i przepływką.
Chociaż te wchodzenie na obroty i niewspółmiernie rosnąca do tego prędkość, może oznaczać że sprzęgło już ci się skończyło, tak jak wyżej to kolega zauważył :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 22:33 
Pierwsze kroki

Aby dowiedzieć się najprawdziwszej prawdy podjedź do najbliższego warsztatu i za 100zł podepnij się pod komputer on nie kłamie i na pewno prawdę Ci wydrukuje. CYGANKA :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 12:45 
Pierwsze kroki

Komp jest tez w stanie wykazać w jakim ,stanie zużycia jest sprzęgło ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwietnia 2009, 06:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M30B35
no tego to raczej komp ci nie wykaze

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2009, 22:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam.
Mam problem z moją bunią 320i z 97r :( . pożyczyłem ją bratu a on miał nią wypadek skasował mi przód :przestraszony: , poskładałem ją i byłoby wszystko ok gdyby nie to, że nie ma siły jechać kompletnie nie reaguje na gaz, przy dodawaniu gazu muli tak jakby miała ze 2 konie a nie 150. Dopiero po pulsacyjnym dodawaniu gazu łapie 2500 obrotów i silnik spiewa jak nowy, ale tak sie dzieje tylko na postoju, bo ledwo idzie nią ruszyć z miejsca, nie ma problemu z jej odpaleniem. Nie mam pojęcia co to może być :mur:
proszę o rade

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2009, 06:11 
Forumowicz

ja miałem te same objawy i okazało sie że padł mi czujnik spalania stukowego i wyniku czego zapłon mial zły kąt ustawienia,i auto troszke mulilo

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2009, 11:33 
Poszukaj zanim zapytasz

sprawdze ten czujnik i go wymienie. Odezwę się czy wymiana coś pomogła.
Dzięki za radę bo o tym czujniku nie pomyślałem :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2009, 12:02 
Forumowicz

ja mam silnik 1,8i i umnie są dwa czujniki spalania stukowego,sprawdż ile u ciebie jest tych czujników.najlepiej jakbyś pojechal na komputer

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2009, 14:24 
Poszukaj zanim zapytasz

u mnie też są dwa i oba dobre, myślałem że obejdzie się bez komputera, ale nic z tego trzeba jechac. śliczne dzieki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1