BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 13:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] wariowanie silnika i stukot
PostNapisane: 7 maja 2009, 11:18 
Pierwsze kroki

witam mam taki problem że ostatnio jak zapalam samochód to wszystko jest ok dopoki nie doda się więcej gazu i w silniku słychać jak by ktoś walił młotkiem i zaczyna przerywać (chodzi na 3 gary) wie ktoś co to może być samochod jest u mechanika ale on tez nie wie co to może byc i wszystko po kolei sprawdza. byłem u jednego mechanika co go wziął na kompa i powiedział że to są wtryskiwacze może to być to ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 11:32 
Zacna persona forum

sprawdz przewody zaplonowe, moze gdzies ma przebicie i chodzi na 3 gary

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 11:46 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
To zależy jak kto rozumie stukanie młotkiem :P na mój gust to są dwie + 1 możliwości:

1. jeżeli padnie czujnik położenia wałka to wtryskiwacze zaczynają pracować wszystkie na raz jak we wtrysku Full Group i wtedy można to uznać za rytmiczne stukanie tyle że nie młotkiem a młoteczkiem :hyhy: (wyjdzie przy diagnozie na kompie)

2. Szlak trafił którąś szklankę i po dodaniu gazu źle się ona ustawia wtedy nieprawidłowo zamykają się zawory, stukot rzeczywiście jakby młotkiem walił

3. Nie wiem co to za silnik, ale nieraz przy Vanosie jest taki numer jak się on sypnie i po dodaniu gazu zmieniają się fazy rozrządu :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, 15:36 
Pierwsze kroki

mam silnik 1.8 is i z rozrządem jest wszystko ok. i to nie jest tak że cały czas to puka tylko nieraz chodzi dobrze a nieraz go rypnie i tak zaczyna wariować i bylem u takiego mechanika na kompie i chciał wszystkie wtryskiwacze wymieniać może to być tego przyczyna (mechanika który ma kompa ale zeby się znał to druga bajka)

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, 16:51 
Forumowicz

Garaż: 320ci -> 318is -> 328ci -> 528iA -> 530i -> 323i -> 323ci -> 525iA -> 540iA -> 523i -> 320Ci -> 523i -> 320Ci -> 520iA -> 323i -> 523i -> ?
Ja tez mialem stuki przy dodawaniu gazu i okazalo sie, ze to wirnik pompy wody byl juz nieco zuzyty i stukal :P

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, 20:03 
Pierwsze kroki

stukał to jeden problem ale mi jeszcze samochod szaleje znaczy chodzi sobie tak jak by na 2 albo trzy gary dzisiaj własnie skasował mi koleś kompa i przez jakis czas dobrze chodził pozniej wyłączył i znowu właćzył i zaczoł znow wariować :(( już minie to denerwuje :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1