BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 20:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Czy ktoś kiedyś rozbierał manulaną skrzynię biegów
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 10:30 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52B25
Witam.

Pytanie jak w temacie wiadomości

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 22:28 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe 18is
siema ja to robiłem całkiem nie dawno jest troche roboty przy tym :hyhy: najpierw odkrec sprzegło do skrzyni rozłacz czujniki od biegu wstecznego i od sadylambdy nastepnie wykrec 2 sruby od łap trzymajacych silnik i odkrec lewa poduszke od łapy zdematuj belke z poduszkami potrzymujaca skrzynie biedow gdy to juz zrobisz podnies jedno z tylnich kuł i odkrec 3 sruby od wału nastempnie bedziesz musiał uniesc silnik i wyjac lewa poduszke z łapy i opuscic go ;) da ci to lepsze dojscie do srub od skrzyni :hyhy: rosczep wał i rozczep2 przekładnie od gałki zmiany biegow i pozostanie ci tylko wykrecenie srub od skrzyni :D tylko nie wyciagaj jej sam bo mozesz sobie zrobic krzywde zycze powodzenia i wytrwałosci ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 07:36 
Pierwsze kroki

Hej... dzięki. ale ja mam na myśli nie wyciągnięcie skrzyni z samochodu tylko jej rozbiórkę i naprawę. Jak to wygląda w środku? czy jak ją rozkręcę to nie powypada wszystko od razu?
Mam problem z wypadającym pierwszym biegiem podczas ruszania.

Wiem - wiele osób powie kup uzywaną - będzie taniej. Cóż przeglądałem oferty - jest ich sporo - tylko jaką ja mam gwarancję że używana bedzie lepsza od mojej aktualnej? Poza tym większość z tych skrzyń jest uświniona olejem co oznacza wycieki. Moja jest suchutka i szczelna. Tylko ta nieszczęsna jedynka....

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 07:37 
Pierwsze kroki

Hej... dzięki. ale ja mam na myśli nie wyciągnięcie skrzyni z samochodu tylko jej rozbiórkę i naprawę. Jak to wygląda w środku? czy jak ją rozkręcę to nie powypada wszystko od razu?
Mam problem z wypadającym pierwszym biegiem podczas ruszania.

Wiem - wiele osób powie kup uzywaną - będzie taniej. Cóż przeglądałem oferty - jest ich sporo - tylko jaką ja mam gwarancję że używana bedzie lepsza od mojej aktualnej? Poza tym większość z tych skrzyń jest uświniona olejem co oznacza wycieki. Moja jest suchutka i szczelna. Tylko ta nieszczęsna jedynka....

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 07:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Powiedz jeszcze co zrobisz jak już uda Ci się rozebrać tą skrzynię.
Jeżeli będziesz robił to pierwszy raz w życiu i nawet nie widziałeś jak ktoś to robi to odpuść sobie.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 09:01 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe 18is
albo rozkrec skrzynie i zawies ja do jakiego mechanika sam sie lepiej za to nie bierz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1