BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2007, 18:18 
Uzależniony od forum :)

Łukasz napisał(a):
czy stary filtr może zostać
:zdziwko: :przestraszony:
Kornelio napisał(a):
no to odliczamy kiedy rozrzad ci sie skonczy
to może będziemy robić zakłady ile pociągnie co ?
Łukasz napisał(a):
dziś byłem w serwisie mobila i powiedzieli mi że na przebieg mojego auta nmógłby być lany półsyntetyk ale gdyby poprzedni właściciel nie zalał go minerałem zalanie teraz półsyntetykiem groziło by luzami w zaworach wypłukaniu uszczelek i innych przykrych żeczy
pewne ryzyko istnieje ale lepiej chyba wymienić uszczelke(niekoniecznie będzie ciekło) niż rozrząd wymieniać na nowy? Ja bym na Twoim miejscu jak najszybiej zmienił ten olej.....bodajże Kornelio, jak miał 316 to zmieniał na żadszy(nie pamiętam z jakiego na jaki) i nic mu nie ciekło, a tak w ogóle to M40 czy M43 i jaki ten przebieg o którym mówisz(nie wiem jaki by musiał być aby nalezało minerala wlewać :niepewny: )

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2007, 20:12 
Pierwsze kroki

mam przejechane 260 tysięcy z kawałkiem to józ nie wiem czy wlewać ten półsyntetyk czy nie w serwisie by chyba nie kłamali a auto chodzi dobrze nic nie słychać w silniku :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2007, 21:05 
Uzależniony od forum :)

15tyś. na mineralnym chcesz przejeździć????? nie rób sobie jaj! 8-10 tyś na mineralnym to juz max jest (polecam 8tyś.) jak tyle pojeździsz to i mineralny ci łyknie hehe. nie zmieniaj juz oleju na żadszy jeździj sobie na mineralnym i się nie przejmuj tym bardziej że cykło na budziku 260tyś jak nie ze 360. tylko zakup jakis firmowy np. castrol shell czy mobil i rób na nim 8tyś. filtr nowy koniecznie!!!może być polski filtron. na pewno nic z rozrządem ci się nie stanie :rotfl: :rotfl: :rotfl: pozdrawiam!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2007, 21:13 
Zacna persona forum

Spokojnie! Mineralne oleje wcale nie rozwalą rozrządu to są jakieś banialuki wyssane niewiadomo skąd! No chyba, że ktoś jezdzi 40.000 na Lotosie to wtedy wszystko jest możliwe!
Nawet dam przykład! Znajomy ma już 6 lat e30 1.8 nagina na mineralce i nic mu sie nie dzieje, nawet regulacja nie pyka, a ma juz ponad 300 000km na blacie. tyle, że olej wymienia co 8000km lub 10 000km. Wiadomo, że półsyntetyk jest bardziej zalecany do bmw ale jak ktoś wlał już mineralny no to lepiej już przy tym zostać! I nic się nie stanie z silnikiem! Może i krótszą żywotność silnik ma, ale to jest praktycznie niezauważalne! Więc Łukasz nic się nie stresuj będzie dobrze. Teoretyki to nie praktytki :D
Łukasz BMW zaleca Castrola!

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2007, 19:45 
Pierwsze kroki

dzieki przepykam te 7000 lub 8000 km na tym co wlałem fakt że ten fuchs t szmelc ale jak kupiłem swoją bunie to był nim zalany i zalałem też i teraz nic się nie dzieje silnik cicho pracuje a przy następnej wymianie pomyśle o mobilu albo castrolu DZIEKI WSZYSKIM ZA RADY ZA TE LEPSZE I TE GORSZE I POZDRAWIAM
:super: :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2007, 20:44 
Forumowicz

witam panowie, co do oleju FUSCH to sie mylicie i to grubo ,jest to jeden z lepszych olei ,ja osobiscie nie jezdze na nim ale ale znajomy mechanik który przez trzy lata pracował w swojej profesji w germanii a robił tam głównie silniki wszystkie swoje autka ma pozalewane własnie tym olejem a co lepsze przywiózł go z niemiec bo tutaj nie mógł dostac , jesli ktoś ma możliwość to popytajcie w niemcach co leją do silników a sami sie przekonacie , to fakt że w polsce nie należy do popularnych oliw ale poczekajcie jeszcze troszke , ja osobiście też musze sie przyznać że sceptycznie podchodziłem do tego oleju gdy mówił o nim a było to ze dwa lata temu . a czy TOTAL jest popularnym olejem u nas ? tylko nie mówcie że to jest badziewie :hyhy: pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1