BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318iA problemy z kontrolka i odpalaniem
PostNapisane: 13 lutego 2007, 20:38 
Witam, dopiero dolaczylem niedawno do grona posiadaczy seri 3 i juz mam problemy...

Problem nr 1:
Czasami moja bima nie chce mi odpalac... nie znam sie na mechanice ale cos mi sie wydaje ze mi rozrusznik siada albo cos takiego... jak nie chce odpalic to musze mu przygazowac jak odpalam i wtedy jakos mi sie udaje ale nie chce za bardzo ryzykowac wiec bardzo prosze o porade...

Problem nr 2:
Dzisiaj odworzac moja mame do pracy zaswiecila mi sie kontolka... kolko zembate z wykrzyknikiem w srodku... nie wiem co to oznacza ani jaka moze byc tego przyczyna... bardzo prosze was o pomoc...

Z gory dziekuje za wasze opowiedzi...

Ostatnio edytowano 14 lutego 2007, 00:33 przez Daweed, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2007, 20:50 
Specjalista

Cytuj:
nie znam sie na mechanice ale cos mi sie wydaje ze mi rozrusznik siada albo cos takiego... jak nie chce odpalic to musze mu przygazowac jak odpalam i wtedy jakos mi sie udaje

Sprecyzuj to bardziej dokładnie - nie kręci rozrusznikiem, czy też może rozrusznik kręci silnikiem, ale on nie chce załapać, choć czasem jak dodajesz gazu to łapie :oczami:

Co do problemu drugiego to kontrolka informuje o pewnym problemie ze skrzynią biegów. W tym celu najlepiej podjechać na diagnostykę komputerową gdyż możliwych do wystąpienia błędów skrzyni jest wiele, a samo zaświecenie się kontrolki nie wyjaśni szczegółowo jednego z nich.

Czy kontrolka ta zapaliła się i zgasła, czy świeci teraz non stop po załączeniu zapłonu.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2007, 21:15 
robertbmw napisał(a):
Sprecyzuj to bardziej dokładnie - nie kręci rozrusznikiem, czy też może rozrusznik kręci silnikiem, ale on nie chce załapać, choć czasem jak dodajesz gazu to łapie :oczami:

No to powiem tak... kreci ale przestaje... musze mu gazu dodac w tym samym momencie co kreci albo nie zapali... :cwaniak:

robertbmw napisał(a):
Czy kontrolka ta zapaliła się i zgasła, czy świeci teraz non stop po załączeniu zapłonu.

Swiecila caly czas jak jechalem... ale jak poszedlem teraz wziasc cos z samochodu to podkusilo mnie zeby sprawdzic i teraz juz nie swieci... strasznie mnie to dziwi... :przestraszony: :zdziwko:

Ostatnio edytowano 13 lutego 2007, 21:23 przez Daweed, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2007, 21:24 
Specjalista

Cytuj:
kreci ale przestaje

Czyli wnioskuję że rozrusznik kręci zawsze, ale czasem pomimo tego że kręci się rozrusznik przestaje on w rzeczywistości kręcić silnikiem.

W takim momencie problem tkwi w bendixie w rozruszniku i jeżeli go nie wymienisz na nowego to pewnego dnia pozostanie Ci odpalanie na pych, co w opcji z automatyczną skrzynią biegów jest awykonalne :P
Nie ma możliwości naprawienia bendixa - tylko wymiana na nowy.

Co do kontrolki to wnioskować można, że problem był chwilowy, ale pomimo tego że już się kontrolka nie zapala doradzam podjechać na diagnostykę celem wyczytania błędu z którego powodu się zaświeciła. Tego typu błędy będą widniały w kompie do czasu jego wykasowania i dobrze wiedzieć z czym zaistniał problem - tym bardziej że mowa o automatycznej skrzyni biegów :cwaniak:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1