BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Za niskie obroty - przyczyny problemu ?
PostNapisane: 17 marca 2007, 17:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: 323i
Kod silnika: M52TuB25
Mam problem odnośnie niskich obrotów w mojej betce.
Po odpaleniu silnika obroty wskakują na około 1000 by zaraz po sekundzie spaść do 700, a po następnych 10 sek do 400. Gdy wrzucam z wyższego biegu na luz w czasie jazdy (np. gdy dojeżdżam do skrzyżowania), obroty spadają mi do 200 i silnik gaśnie. A to już staje się niebezpieczne. Słyszałem że może mieć to coś wspólnego z silnikiem krokowym i filtrem powietrza. Mam zatem pytanie gdzie znajduje się silnik krokowy w moim bmw E36 320i z 1991 roku i jak go wymontować?
Dodam jeszcze że gdy odpalam to mi nie gaśnie, i że auto posiada instalację lpg.

Ostatnio edytowano 18 marca 2007, 01:32 przez Kubenzy, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2007, 19:53 
Forumowicz

Witam. Ja mam podobny kłopot tylko nie w tak znacznym stopniu. Poprsotu autko na wolnych obrotach chodzi mi tak około 600. Gdyby tak zawiązać komuś oczy i włączyć auto powiedziałby że to traktor...

Narazie tak jeżdże bo mechanik stwierdził że moge tak jeździć że to nic nieszkodliwego... no ale na Twoim miejscu to bym sie tak bał gdziekolwiek ruszać...

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2007, 20:12 
Forumowicz

Witam u mnie tez sa podobne objawy raz mam idealnie na wolnych a nie kiedy jest tak ze puszczam gaz na luzie obroty spadaja bardzo nisko i zaraz sie podnosza ale i tak sa nizsze niz powinny byc,filtr powietrza zalozylem nowy a krokowke wykrecilem i wymylem ale i tak czasami ma powroty, wydaje mi sie ze nadszedl chyba koniec krokowki.[/code]

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2007, 21:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: 323i
Kod silnika: M52TuB25
Właśnie dowiedziałem się że silnik krokowy został przez wcześniejszego właściciela wymontowany i go po prostu nie ma :/ A za za niskie obroty odpowiedzialny jest walnięty przepływomierz, który został uszkodzony z powodu wadliwej instalacji gazowej. Instalacja jest do kosza, a ja potrzebuję teraz nowych świec, panewek i przepływomierza :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2007, 12:27 
Pierwsze kroki

Wlasnie ja tez bym sie chcial dowiedziec o co chodzi ,mam 318ti i silnik na wolnych obrotach chodzi mi raz 700 a raz 1100 i tak w kolko ,czasami dobrze ,ale czesciej zle,na poczatku myslalem ze to guma przeplywomierza bo mialem dziurawa,wymienilem,polepszylo sie ale nadal jest to samo....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1