BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] touring. wszystko po kolei
PostNapisane: 17 marca 2007, 10:11 
Forumowicz

Witam wszystkich od 16 dni jestem dumnym posiadaczem e34 520i touring 95r w automacie.Cały samochód jest dla mnie nowościa 1)BMW.2)kombi.3)automat i 4) tragedia kierownica z prawej strony( czasowo pracuje w Anglii). Mam kilka problemów z tym moim cudem
1. przy predkości 0d.ok.100do 120 występują wyrażne drgania przodu jeżeli ktoś wie co to może być i jak się do tego zabrać będę wdzięczny

2.tylna prawa szyba się nie otwiera a przednia a i owszem ale po bardzo mocnym naciśnięciu przełącznika

3.nie jestem pewny czy klima działa ale wydaje mi się że nie albo bardzo słabo

4.nie działa pompka spryskiwacza ale do tego doszedłem i przełożyłem narazie tą z tyłu(czy jest jakaś różnica w wydajności bo mam bardzo słabe ciśnienie z przodu a z tyłu było ok)

5.jako że jestem bardzo świeży jeśli chodzi o BMW nie bardzo wiem co i jak czytam na forum wszystkie posty dotyczące e 34 ale nie wszystko rozumiem np.komputer że mam to wiem, że pod siedzeniem to też a wyświetlacz o którym ciągle mowa gdzie powinien być po jak w pobliżu licznika to nie mam(nie wiem to norma w tym roczniku czy może ktoś coś kombinował) ekonomizer mam wskazówkowy a na wyświetlaczu pojawia mi się tylko przebieg

6.jezeli ktoś mógłby mi udostępnić jakieś dane na temat mojej Beci jak instrukcja, dane techniczne czy coś w stylu sam naprawiam bo z mechaniki też dobry nie jestem ale radzić sobie muszę bo jak wczoraj sprawdzałem w serwisie BMW to za serwis krzyknęli mi 525 funtów z łaski co prawda dali mi zniżkę ale i tak wyszło 485 + dodatki np. zmiana oleju 163 funty a i do tego vat tak że myślałem że już z tego serwisu nie wyjde tak mi szczęka opadła :( :zly: :kwasny: :] :zalamany: :niepewny: co dalej poprzednio jeździłem mercedesem 190 z 85r. i jak coś się kiełbasiło to do braciaka dzwoniłem i on mi jak dziecku tłumaczył co i jak sprawdzić i jak zrobić ale to był jego mietek a na buni to on się tak zna jak i ja więcszkoda mi go było się pozbywać ale gliniaże trzymali mnie czasami po 2 razy dziennie :zly: tylko dlatego że na polskich blachach jeżdzlem i ciągle przypominali mi do kiedy mam czas wyjechać bądź zarejestrować i choć większość ludzi mówi że na polskich blachach roczek tutaj hulać można to się jednak okazało że tylko pół.A że tak w między czasie to tych niemców za ich samochody pokochałem to następny też niemiecki musiał być i chciałem passata bo nowszy i miejsca więcej ale mi znajomy tą bunie polecił i jak danych o niej szukałem to tutaj trafiłem i szukałem szukałem aż trafiłem na jednego touringa co jak się nie mylę to do VANOSA 24 z Częstochowy należał taki piękny zielony w metaliku no miodzio i pomyślałem że chetnie wezmę pod uwagę to auto ale jak pojechałem i zobaczyłem że jest prawie taka sama jak VANOSA to nawet dokładnie jej nie obejżałem i kupiłem.Trochę mam z nią problemów ale powolutku i się wyszykuje a może i z mechaniki coś podłapię :hyhy: bo na razie to mi za samego siebie :wstyd: bo mi się garów zachciało browarnictwa jak inni do mechanika do szkoły szli. I choC wad ma moja Bunia sporo to MIŁOŚĆ wszystko wybaczy i mimo kosztów będziemy razem. No trochę się rozpisałem więc już kończe za wszelaką pomoc z góry dziękuje i serdeczne pozdr dla wszystkich fanów i miłośników tej wspaniałej marki jaką jest BMW!

Ostatnio edytowano 18 marca 2007, 01:29 przez magik1980, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2007, 08:25 
Pierwsze kroki

wypowiem sie tylko co do punktu nr 1-drgania w przedziale prędkości o którym piszesz wskazują na złe wyważnie opon a jesli to jest ok,to zostaje do sprawdzenia drążek środkowy,czy nie ma luzów na końcówkach(w sumie koszt jego nie jest az taki wielki,luzy sa ciężkie do wykrycia więc profilaktycznie lepiej go wymienić)Dasz radę sam to zrobić ,trzeba sie tylko uzbroić w ściągacz do swożni,będąc pod autem najlepiej posprawdzac pozostałe luzy w zawieszeniu.Co do rezszt niech pomoże ci ktoś inny ,ja niestety nie mam piątki tylko trójkę więc z pozostałymi sprawami nie pomogę,pozdrawiam i radości z użytkowania życzę :super:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2007, 11:44 
Uzależniony od forum :)

ad. 1 Wyważyć koła, ewentualnie sprawdzić luzy w drązsku kierowniczym.

ad. 2 Sprawdzić przełączniki i bezpieczniki.

ad. 3 Sprawdzić stan czynnika w klimie i ewentualnie uzupełnić jego brak.

ad. 4 Wymienić pompke na nową.

ad. 5 Tak wygląda komputer pokładowy:

Obrazek
"duży"

Obrazek
"mały"

ad. 5 Już Ci nie pomogę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1