BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E36 318i M43 1997 - problem z ASC + T
PostNapisane: 1 września 2011, 21:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M43
Witam

Koledzy, jestem szczęśliwym właścicielem 318 z 97 roku, i mam problem jak w temacie. Nie działa mi kontrola trakcji. Chciałem zaznaczyć że ABS działa bez zarzutu. Niestety nie mam za wiele czasu więc ojciec podjechał nią na kompa i podobno pokazało mu że ASC jest odpięte. Czy jest to możliwe? Zaznaczam że też jest lajkonikiem w tym temacie.

Wyczytałem że może być padnięty przekaźnik, sterownik etc, czujnik w kole odrzucam, bo wtedy ABS też pewnie by wariował.

Kontrolka w samochodzie świeci mi cały czas. Czytałem trochę forum i próbowałem znaleźć tą cholerną linkę, ale niestety w moim wozie coś takie nie występuje. Może potrafi mi ktoś powiedzieć na jakiej zasadzie w M43 jest dławiona przepustnica??

Jak już było cuś takiego to wybaczcie, ale od tygodnia szukam i nic nie znalazłem (chyba że źle szukam)

Przy okazji zapytam o jeszcze jedno, autko mam ściągnięte z Niemiec, na 205 zimowych, bo takie się trafiły. Dotłukę do zimy i zmienię na nowe węższe. Cholernie wkurza mnie dudnienie przy wyższych prędkościach, nie jednostajne "wycie" tylko bardziej pulsujące. Czy może być to wina balonów?

Pozdro serdeczne

Kot

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 318i M43 1997 - problem z ASC + T
PostNapisane: 2 września 2011, 08:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B28
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
kot2kpg napisał(a):
lajkonikiem

:rotfl:

kot2kpg napisał(a):
Przy okazji zapytam o jeszcze jedno, autko mam ściągnięte z Niemiec, na 205 zimowych, bo takie się trafiły. Dotłukę do zimy i zmienię na nowe węższe. Cholernie wkurza mnie dudnienie przy wyższych prędkościach, nie jednostajne "wycie" tylko bardziej pulsujące. Czy może być to wina balonów?

Możliwe, ja mam zimówki dobrej marki i jakieś tanie letnie, po zmianie czuć jakby jechało się innym autem :)

PostNapisane: 2 września 2011, 12:15 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzięki za info. A z tym lajkonikiem to niestety fakt, stary chłop jestem a to moje pierwsze auto. Maluch poszedł na żyletki rok temu :P.

Człowiek w pracy po 400 km dziennie jeździ i nie ma czasu na swoje autko.

Z tym dudnieniem sobie jakoś poradzę, bardziej denerwuje mnie to ASC.

Pozdro

Kot

PostNapisane: 5 września 2011, 07:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Nikt nie pomoże?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1