BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Sprężyny do M podwozie sportowe
PostNapisane: 9 stycznia 2012, 16:46 
Forumowicz

Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E36 coupe '92 318iS. Jak rozkodowałem po numerze VIN mam M podwozie sportowe.Niestety muszę wymienić amortyzatory, ale że mam teraz standardowe zawieszenie, a nie M-tech to muszę wymienić także sprężyny, jak dotąd to co udało mi się znaleźć to tylko oryginał około 400zł za sprężynę :) czy znacie jakieś zamienniki, które pasowały by do amortyzatorów od zawieszenia M-tech?? (chciałem zamontować amortyzatory SACHS). Ew jeśli zanacie jakieś inne komplety (amortyzatory i sprężyny), które były identyczne z oryginałem to proszę pisać.
Proszę o pomoc, bo nie uśmiecha mi się wkładać ponad 3000PLN do samochodu, który jest warty może 10K PLN.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Sprężyny do M podwozie sportowe
PostNapisane: 9 stycznia 2012, 16:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Eibach Pro-Kit - 500-700zł, dla mnie idealny zestaw to amorki mtech i te sprężyny. Będzie ciutke niżej (-30 zamiast -20).

furious1 napisał(a):
Proszę o pomoc, bo nie uśmiecha mi się wkładać ponad 3000PLN do samochodu, który jest warty może 10K PLN.

No tutaj same amorki wyjdą Ci 1500zł + sprężyny, dobrze by było pewnie poduchy wymienić i też 3k wyjdzie ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 17:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
furious1, Jak nie chcesz dokładać wiele zakup zawieszenie gwintowane Ta-technix,( + - 1000zł) ja takie mam już ponad 3 lata i wszystko się trzyma doskonale. Oczywiście jest to kwestia mniejszego komfortu ale źle nie ma, no i możesz regulować wysokość. Osobiście nie polecam kupowania oryginalnego bilsteina B6, bo to zbędny wydatek 2000 zł(tył 800 przód 1200), jeszcze dojdą sprężyny i tak jak kolega napisał poduchy to 3000 z kieszeni:-), no chyba że masz zbędne to ze sprężynami Eibach jak Tomek, pisze świetnie się zgra:-).

A i co najważniejsze na Ta-technix masz 2 lata gwarancji i nie trzeba podbijać w serwisie, a B6 jak nie założą w serwisie to gwarancja nieważna...

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 17:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Z Bilsteina zamiennikiem jest B8, B6 ma skok taki sam jak zwykły amor.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 17:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Jeśli szkoda Ci na oryginalne amory, to kup jakiś kit MTS, albo F&K, albo same obniżone amory i załóż z tymi sprężynami co masz.

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 17:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318is
Kod silnika: M42B18
Tomek napisał(a):
Z Bilsteina zamiennikiem jest B8, B6 ma skok taki sam jak zwykły amor.

Tylko twardością się różnią i można je do krótszych sprężyn stosowac o ile sie nie myle, hmmm ja mialem oryginalnie B6, myślałem że wszystkie tak mialy..

moje oczko :-D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=364965#364965

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 19:33 
Forumowicz

A co sie stanie jesli zaloze nizsze spreżyny do amortyzatora, o standardowym skoku?
Mam jeszcze pytanie dosc mocno mi wozi samochodem na koleinach i jak przejezdzam przez dolek to tlucze mi cos z tylu, ale wszystko tam jest ok przynajmniej na pierwszy rzut oka nie ma sie do czego czepnąć.

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 19:37 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b28
furious1 napisał(a):
A co sie stanie jesli zaloze nizsze spreżyny do amortyzatora, o standardowym skoku?

sprezyna moze wypadac ze swojego miejsca po podniesieniu auta... zalezy jak krotka sprezyna i jak długi bedzie skok amorka

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1