BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Jak wyglada montaz elektrycznych szyb?
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 08:56 
Forumowicz

Witam,
przegladalem juz posty na forum ale nie znalazlem jasnej odpowiedzi dlatego pisze. Chcialbym zamontowac do swojej buni elektryczne szybki, elektryczny szyberdach i modul domykania tych elementow ale nie wiem ile z tym bedzie zachodu i czy beda dzialac jak fabryczne. Kupie caly komplet - mechanizmy, przyciski, jakies wiazki...
Co trzeba jeszcze dokupic, jak pociagnac instalacje, skad podpiac pradzik itp itd ???
Z gory dzieki i pozdrawiam...

Ostatnio edytowano 8 sierpnia 2007, 19:15 przez 11cichy11, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 19:49 
Przyjaciel forum

kupić muszisz centralke szyb elektrycznych oczywiscie przewody z kostkami mechanizmy przełaczniki sprawa samego podłaczenia nie jest trudna najgorsza sprawa jest z komykianiem ale jest to do zrobienia

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 08:03 
Pierwsze kroki

musisz kupić centralkę i okablowanie centralka znajduje się z prawej strony od pasażera tam do niej wchodzi zasilanie oczywiście będziesz musiał dołożyć bezpieczniki bo właśnie z tamtąd będziesz ciągnął zasilanie jeśli interesuje cię centralka na dwie pary drzwi mam taką za 50zł aha i musisz wiedzieć że ta centralka odpowiada za el szyby ściemnianie światła wewnętrznego oraz centralny zamek jeśli jest oryginalny i dodatkowo jest podłączona pod zamki w drzwiach te na słupkach, jeśli masz jakieś pytania pytaj przerabiałem ten temat z tym że ja miałem szyby elektryczne ale miałem awarię i kabelek po kabelku dochodziłem co i jak

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 10:01 
Pierwsze kroki

A czy domykanie szyb jest w kazdej e36 czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 10:02 
Przyjaciel forum

kaczor100020, te które mają elektryke to tak przynajmniej ja sie z taką która nie miałą nie spodkałem

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 13:54 
Forumowicz

czyli rozumiem ze da sie zrobic. dzisiaj zapytalem orientacyjnie i gosc w elektromechanice powiedzial mi 300,- za ich montaz. chcialbym sam to zrobic tylko tak zeby dzialalo (funkcje jak w serii) i wygladalo jak w orginale (musialyby byc pociagniete kable z bezpiecznikiem do tej puszki pod maska chyba ze radzicie zrobic to inaczej, latwiej). chcialbym tez dolozyc modul domykania szyb po zamknieciu centralnego z pilota.

od czego jest dobrze zaczac? czy montaz wszystkich mechanizmow na miejsca i potem podlanczanie po kolei? nie dokonca wiem od czego zaczac? macie moze jakis schemat?

ps. w drzwiach pod tapicerka mam 1 wolna wtyczke i nie wiem od czego (sa 2 przewody, chyba bialy i niebieski) ale instalacji w aucie do podlaczenia szyb chyba nie ma bo w puszce nie ma metalowych zakladek w miejscu bezpiecznika do szyb.
czy powinienem zaczac od tej puszki robienie instalacji czy wrzucic gdzies bezpiecznik na obwod w innym miejscu?

ps2. dzieki za zainteresowanie tematem. pozdrawiam :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:42 
Pierwsze kroki

chcesz założyć wszystkie cztery el szyby czy tylko przód?, jak kupisz całą wiązkę to dasz rade samemu to zrobić w drzwiach takiej wiązki nie masz bo ta wiązka idzie od centralki przez przekaźnik do drzwi i w drzwiach będzie ok 6 kabli a te dwa co masz to awaryjny bodajże do głośnika

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:45 
Forumowicz

tylko przod

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:46 
Forumowicz

gdzie jest ta centralka (jak wyglada) i przekaznik? da sie pociagnac instalacje od puszki z bezpiecznikami czy zrobic bezp. gdzies indziej?

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:48 
Forumowicz

i czy w tych elementach (centralka, przekaznik) beda miejsca do wpiecia czy trzeba ja zmienic na inna?

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:49 
Pierwsze kroki

miejsce centralki jest pod schowkiem pasażera musisz wykręcić ten schowek jak mówiłem mam taką centralkę i mogę ci ją sprzedać a jeśli chodzi o bezpieczniki to ja bym montował tam gdzie ich miejsce pod maska

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:50 
Pierwsze kroki

a jeśli chodzi o przekaźnik to znajduje się on pod kierowncą mówię jeśli będziesz miał oryginalną wiązkę to wszystko sobie poukładasz jak w oryginale bo inaczej kabli nie poprowadzisz

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:50 
Forumowicz

aha doczytalem powyzej, cofam pytanko... :D
jezeli pociagne tak jak opisales to szyby beda mialy swoje funkcje jak w ogrinale?

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:52 
Pierwsze kroki

dokładnie tak ... 4504207 to moje gg

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:54 
Forumowicz

sorry, troche haotycznie pisalem... tak to jest jak sie robi kilka rzeczy na raz, sorki. przeczytalem wszystko, brzmi to obiecujaco.
ciezko jest podciagnac kable z tej puszki pod maska bo wlasnie tak chcialbym zrobic?

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:56 
Pierwsze kroki

jest tam tyle otworów że napewno dasz radę

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 14:57 
Forumowicz

nie moge pisac na gg bo nie jestem na swoim kompie a nie pamietam swojego numeru...

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 15:00 
Pierwsze kroki

a czy wiązkę już kupiłeś tzn co juz masz?

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 15:05 
Forumowicz

chcialem wybadac temat przed wydaniem kasy na te elementy zeby nie wtopic... od znajomego bede mial mechanizmy, przyciski i instalacje do tego ale nie bedzie pelna (sam bede musial dorobic kawalek do tej puszki i bezpiecznik)

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 15:06 
Pierwsze kroki

a centralkę masz?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1