BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Antena w tylnej szybie?
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 09:28 
Forumowicz

Witam!
Mam Bmw 520i. Miałem Antene zewnetrzna (taką z batem) przy bagazniku ale jadac niedawno nad morze urwala sie z powodu zbyt szybkiej jazdy ;) Slyszałem ze można zrobić jako antene tylną szybę (ogrzewanie). Jesli ktos wie jak to zrobić i co z czym połączyć aby to zadziałało proszę o opis abym zrozumial i sam to zrobil :) pozdrawiam!:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 10:14 
Pierwsze kroki

bmw mialo najcześciej antene w szybie i jest to fabryczne miejsce. Jesli z tylu na szybie od gory masz 3 paski( paski anteny) a pod nimi jest wiekszy odstep od reszty paskow(paski ogrzewania) to napewno masz tez antene w szybie> Samemu watpie czy da sie takie cos zrobic raczej nie. Natomiast przy wiazce kabli od radia znajdje sie tez bialy kabelek jest to zasilanie wzmacniacza antenowego ktory powinienes miec w prwym slupku tylnim. Wiekszosc osob przy zmianie radia z oryginalnego bmw na jakies inne poporstu nie wie ze trzeba ten bialy kabelek podlaczyc pod zasilanie(najczesciej na kostce od radia jest to kabelek niebieski) u ciebie pewnie ktos po zmianie radia tego nie zrobil radio nie gralo i postanowil zamontowac zwykla antene!

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 19:01 
dokladnie u mnie bylo tak samo ktos nie wiedzial i nie podlaczyl ale ja jeszcze dodam tylko ze z tego co sie dowiedzialem to jest w kazdym bmw. Trzy paski na gorze to jest antena AM a reszta to jest FM i one sa razem z ogrzewaniem tylnej szyby. Ze wzmacniacza (Pod tylnym lewym boczkiem) wychodza 3 przewody z tego 2 to anteny a jeden ogrzewanie, czyli: 1:Heizung , 2: Heizung/FM , 3:AM(gora) i 1: +12V z przekaznika sterowanego przyciskiem ogrzewanie tylnej szyby 2: +12V z Radia(ten biały kabelek), 3: Wejście Antenowe(koncentryk prosto z radia)
Powodzenia:)
a ja mam problem wlasnie z tym przekaznikiem od ogrzewania tylnej szyby bo mi nie dziala jesli ktoś wie jakie sygnaly i zasilanie i skad dokladnie ida przewody do przekaznika to bede bardzo wdzieczny za info. I jeszcze jaki powinien byc przekaznik :dontgetit: :niepewny:

Tytuł: antena
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 19:26 
Forumowicz

Dzięki za rady. dzis sprawdzilem i rzeczywiscie mam wystające te 2 kable (patrzac od gory) a ten na samym dole jest od ogrzewania. Czy kabel sreodkowy ( od ukf) i ten gorny od Am muszą byc połączone w jeden kabel do anteny radiowej?

Tytuł: antena
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 19:29 
Forumowicz

tylko jest maly problem. nie ma tego bialego kabelka zadnego... mozecie mi napisac skad on dokladnie wychodzi i dokad wchodzi? on jest bialy z czarnym paskiem ? bo jesli go nie mam to bede musial go przeciagnac. bo narazie chodzi mi radio ale na samej antenie a mowicie ze ten bialy to powinien laczyc radio z ktorym wtykiem? bo sie pogubilem... :(

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 20:55 
Forumowicz

zdejmujesz boczek tylny ten za kierowcą-wyskoczy łatwo-tam jest fabryczny wzmacniacz fal radiowych...

i tam będzie właśnie biały kabelek z brązową wtyczką-to ten!!!!!!!!!!!!!!!!! jest w czarnej szerszej rurce zabezpieczjącej -sam się też zmyliłem na początku

i on idzie do wzmacniacza,a od niego czarne lecą do 3 pasków górnych na szybie,,,
ten biały leci sobie do radia i w oryginalnej kostce bmw radiowej jest to nr 16.

///2 jest fioletowo biały z białą kostką---to nie ten :) ///

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 23:11 
ten kabelek jest zakonczony u mnie czarna wtyczka w ksztalcie litery D :).opisalem gore to opisze tez dol wzmacniacza:)
patrzac od lewej 1:+12 V z prostownika na ogrzewanie szyby tylnej
2:+12 V od radia(wlasnie ten bialy kabelek)
3: przewod koncetryczny od anteny tez prosto z radia
pOWODZENIA ZYCZE NIC SKOMPLIKOWANEGO ALE POTRAFI ZDENERWOWAC :)
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 17:44 
Forumowicz

Arieckiel do tego wejścia : Heizung- jaki masz podpięty kolor kabla, bo umnie są dwa wolne (obydwa czarne) jeden dłiższy drugi krutszy?

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 18:20 
Pierwsze kroki

witam. podlaczam sie do tematru i chyba go troche odswieze;)
mam podobny problem. nie mam Radia i podlaczenia do anteny. prosto do radia dochodza 2 wtyczki do kosci. wisi tez jedna wtyczka i jedna okragla wtyczka ale one nie pasuja.
po zdjeciu tylnej scianki w bagazniku widze ten wzmacniacz ale nie ma tam zadnego bialego kabelka z brazowa wtyczk. jest wolna , przywiazana jakby na stale wtyczka z lewej strony i z prawej mala kostka i nic do niczego nie pasuje. jakby ktos mogl dokladnie opisac jak tyo zrobic bylbym wdzieczny. prosilbym rowniez o zdjecia jezeli to mozliwe. byloby to pomocne;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 18:20 
Pierwsze kroki

mam podobny problem. nie mam Radia i podlaczenia do anteny. prosto do radia dochodza 2 wtyczki do kosci. wisi tez jedna wtyczka i jedna okragla wtyczka ale one nie pasuja.
po zdjeciu tylnej scianki w bagazniku widze ten wzmacniacz ale nie ma tam zadnego bialego kabelka z brazowa wtyczk. jest wolna , przywiazana jakby na stale wtyczka z lewej strony i z prawej mala kostka i nic do niczego nie pasuje. jakby ktos mogl dokladnie opisac jak tyo zrobic bylbym wdzieczny. prosilbym rowniez o zdjecia jezeli to mozliwe. byloby to pomocne;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 18:22 
Pierwsze kroki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1