BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Stukanie przy wrzucaniu biegów gdy się auto nagrzeje
PostNapisane: 4 lutego 2013, 21:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 328i
Kod silnika: M52B28
No cóż, napiszę jeszcze raz :dobani:
A więc witam ludzi pomocnych. Problem polega na tym, że gdy rano przychodzę do auta i jest jeszcze zimne to cyka jak ta lala, gorzej jak się nagrzeje. Otóż przychodzę rano, odpalam, sprzęgło, jedynka i poszedł. Wszystko cyka ładnie, pięknie, ale przejadę kawałem i już pod pierwszymi światłami pojawia się tytułowy problem, czyli sprzęgło > jedyna > i słychać stuknięcie i czuć szarpnięcie > ruszyłem, sprzęgło, dwójka i stuk > trójka i stuk > przy czwórce czasami stuknie, czasami nie (piątki nie używam w mieście, ograniczenie do 50, wiadomo :P ) Jest jeszcze taka opcja, że jeżeli przytrzymam sprzęgło dłuższą chwilę i dopiero wrzucę bieg to wchodzi ładnie, jak na zimnym.
Części jakie wymieniłem, żeby ogarnąć temat tego stukania to: wysprzęglik z nowym płynem hamulcowym i odpowietrzeniem, dyfer, podpora wału, łącznik wału, nowy olej w silniku, skrzyni i dyfrze i nie pomogło. Jeszcze kilka innych rzeczy wymieniłem, ale nie wypisuje ich bo raczej świece i tego typu rzeczy nie mają wpływu na stukanie.
Mam nadzieję, że ktoś będzie miał dla mnie jakieś cenne wskazówki, które pomogą rozwiązać ten problem. Będę wdzięczny za każdą opinię.

POZDRO600
ps. teraz sobie zapisałem treść postu więc będzie mi łatwiej znowu go wrzucić :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Stukanie przy wrzucaniu biegów gdy się auto nagrzeje
PostNapisane: 4 lutego 2013, 22:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Witkovito, tak po pierwszę to uświadomię Cię dlaczego pewnie tutejsi " strażnicy texasu" usuwają Twój post. A więc jak widzisz nad w swoim tematem jest zapis:
"Regulamin działu.
Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane."

_Red_Coupe_325 napisał(a):
dyfer, podpora wału, amory na tyle???
może wybite są...
zobacz do mocowania tłumika może też obija się podczas ruszania i naprężeń, może być źle umocowany.
chyba że jednak dyfer.. ale musiałeś ładnie prze katować..

wał na wieloklinie ma luzy widać to na obrazku (wał składa się z dwóch części i łączony jest na wieloklinie).[/guote]
GŁADKI napisał(a):
sprawdź jeszcze czy belka jest dobrze dokrecona, zobacz też czy wachacze w miejscu łączenia z karoserią nie maja luzów. sprawdż dokrecenie wału do dyfra i mocowania samego dyfra

koyote napisał(a):
Sprawdź sobie tuleje metalowo gumowe na wachaczu wzdłużnym, to ta tulejka co tak jakby w podłogę wchodzi mniej więcej na wysokości tylnego siedzenia, ponoć na szarpakach nawet trudno wychwycić bo siedzi w takim metalowym koszu. Niektórzy sprawdzają to w ten sposób że unosi się lekko koło na lewarku w górę i potem kopiesz w oponę z przodu tak jakbyś je chciał przesunąć do tył (dość mocno) jak będzie taki głuchy stukot to napewno właśnie ta tuleja.

magik514 napisał(a):
Sprawdz czy nie jest to guma przy gornym mocowaniu amortyzatora. Mialem to samo. Koszt gumy to 30,- a zrobic mozna samemu.

robertbmw napisał(a):
Może to być poduszka, lub nawet luz na wale ewentualnie krzyżakach wału. Ale może to być także luz na półosiach, które z racji przełożenia w dyfrze będą powodowały spory (trzykrotny) luz na wale.
Obejrzyj także mocowanie tylniego wózka do karoserii, czyli całej tylniej belki w której zawieszony jest dyfer.
Ruszanie autem to także wprawienie wszystkich elementów zawieszenia w ruch - obejrzyj wszystko.
Trudno jest zgadywać co może pukać w zawieszeniu podczas "drobnych nierówności" - bez kanałowych oględzin tego się nie ustali.

Robson@RS napisał(a):
Panowie dzinks za wszystko ale okazalo sie ze to łożysko, pękła jedna tuleja (ta wciskana na piaste)z lozyska dwuzedowego i potrafila obrobic (dosc głeboki rowek na tejrze piascie). wskazowki sa takie ze jak cos stuka i trze to trzeba dzialac bo tak to koszty łozyka i nowej piasty.A to juz drugie takie moje zdarzenie z pekajacym lozyskiem.Dzinks za wszystko i pozdro.

to tak z 4 tematów zacytowane. Więc do dzieła! Przeczytaj kilka w całości jak masz wątpliwości i sprawdź jeszcze to co nie sprawdzone i daj znać co i jak ;)

PostNapisane: 4 lutego 2013, 22:23 
Pierwsze kroki

W tym usuniętym napisałem, że przeszukałem trochę, ale nikt nie miał dokładnie tego co ja. W tych, które zacytowałeś ostatnie jest przydatne, bo tego nie sprawdziłem, dzięki. Resztę sprawdzaliśmy bo samochód dwa dni stał na kanale i była debata całego warsztatu co go boli :P

PostNapisane: 4 lutego 2013, 22:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Witkovito, OK. Jak zdiagnozujesz to napisz dla potomnych i powodzenia.

PostNapisane: 4 lutego 2013, 22:48 
Pierwsze kroki

Mam nadzieję, że zdiagnozuję, bo strach tak jeździć, że coś odpadnie :P jakby się komuś może wpadło na pomysł jakiś jeszcze to chętnie przeczytam ;)

PostNapisane: 4 marca 2013, 20:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
Witkovito, nie zmieniałeś przypadkiem sprzęgła ostatnio? U mnie tego typu problemy zaczęły się właśnie po jego wymianie. Co ciekawe u kolegi w takiej samej e36 są dużo większe luzy zarówno na ataku jak i na półosiach, u niego nic nie stuka a u mnie stuka. Mi przychodzi do głowy już jedynie zrzucanie skrzyni i podmiana sprzęgła, ale sam problem nie jest aż tak uciążliwy i da się z tym spokojnie jeździć. Właściwie to się już przyzwyczaiłem, ale fajnie by było gdyby w końcu ktoś doszedł w czym konkretnie tkwi problem ;)

PostNapisane: 4 marca 2013, 20:43 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M52TU20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... Rafi88+%3E

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 7#p1859737
szosti,

Z tym ostatnim się zgodzę bo ja to miałem już dwa razy jak piasta z tyłu z prawej strony się rozleciała i było nią słychać jak stuka po przejechaniu paru kilometrów i ciężko było tam luz znaleźć ale po rozebrani się okazało ze na zło się nadaje. A co o szarpania chodzi to jest wina docisku tarczy sprzęgłowej lub tarczy bo się nagrzeje i jest wadliwa to w wibracje wpada przy wciśnięciu sprzęgła a po puszczeniu jego masz szarpnięcia.

PostNapisane: 5 marca 2013, 01:29 
Pierwsze kroki

Właśnie dzisiaj jadę zdjąć skrzynię to będę testował. Co do pytania czy po zmianie sprzęgła to wystąpiło to nie wiem, bo kupiłem z już wymienionym sprzęgłem rok wcześniej na co mam fakturę, zestaw sasch. Jakby co będę pisał. I wymieniłem wężyk ten gumowy przy wysprzęgliku bo gumowy się rozprężał, ale to nic nie dało, nic nie zmieniło. Dzięki za odpowiedzi, te są konkretne i przydatne.

PostNapisane: 6 marca 2013, 18:07 
Pierwsze kroki

Niestety nie udało mi się dzisiaj tego zrobić, ale możliwe że jakieś łożysko z skrzyni jest za to odpowiedzialne. Powiedział mi o tym jakis przypadkowy mechnik do którego wstąpiłem po drodze. Mam nadzieję, że jutro uda się już zdjąć tę nieszczęsną skrzynię.
POZDRO600

PostNapisane: 6 marca 2013, 19:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=135852
Jak będziesz mieć skrzynię na dole to obejrzyj też sprężynkę i kołek, który podtrzymuje łapę naciskaną przez wysprzęglik. Czytałem, że koledze się ten plastik ułamał i miał dziwne akcje ze sprzęgłem. Zrób sobie też przy okazji uszczelniacz wybieraka, który można ogarnąć przy okazji zrzucenia skrzyni :)

PostNapisane: 7 marca 2013, 11:37 
Pierwsze kroki

Dzięki za podpowiedź. Niestety mechanik mnie olał więc tylko na darmo pojechałem. Po niedzieli może uda się pojechać do innego. Same problemy tylko z tym samochodem, wkopałem się w niezły gruz...

PostNapisane: 7 marca 2013, 18:41 
Forumowicz

Witkovito,

Bo takich mechaników masz w okolicy:( Musisz lepszego poszukać lub zapraszam do mnie:)

PostNapisane: 8 marca 2013, 10:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Witkovito, nie wiem dokładnie o jaki stuk ci chodzi.
Ja w moim E36 miałem lekkie stuknięcie na biegach 1, 2 i nieraz 3. Im wyżej te stuknięcie przy zmianie było delikatniejsze. Jak się odpowiednio ruszyło, odpowiednio sprzęgło puściło to zmiana biegów była cicha.
Wkurzało mnie to strasznie, wymieniłem wszystko od najtańszych rzeczy po droższe, została mi tylko skrzynia, dyfer i wał do wymiany. Odpuściłem sobie, po prostu ten typ tak ma, to nie są nowe auta, robią się luzy na głównej przekładni w skrzyni biegów i to chyba jest problem.

PostNapisane: 7 kwietnia 2013, 09:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
To i ja się tu podepnę, bo mi bobby wywalił temat :looka: Otóż w 328 mam następujące problem z napędem.
1) Coś gdzieś wyje, ale tylko na 1 biegu i tylko tak do 3 tyś obrotów. Im mocniej depnę tym mocniej wyje, dzwięk jest ewidentnie taki jak ze skrzyni/dyfra.
2) Jak stoję na miejscu i wrzucam ze wstecznego na 1 i odwrotnie to słuchać gdzieś z okolicy dyfra głuche "łup".
3) W czasie jazdy jak zmieniam bieg i puszczam sprzęgło to też jest "łup", tylko że cieżko określić skąd, ale pewnie z tego samego miejsca.
4) Przy wyższych prędkościach słychać takie ciche pomiałkiwanie jak z początkowego etapu padania łożyska w kole (łożyska w kołach są ok).
Oleje w dyfrze i skrzyni są, mocowania gumowe skrzyni i dyfra wyglądają ok, łącznik na wale luzu nie ma, półosie minimalny luz. Obstawiam, że wina leży po stronie dyfra, ale zanim go kupię chciałem was zapytać, żeby nie zmieniać go niepotrzebnie.

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

PostNapisane: 9 kwietnia 2013, 19:12 
Forumowicz

bieniu,
Więc tu masz problem z dyfrem z tego względu ze jak masz luz między wałkiem atakującym i kołem koronowym to będziesz miał stuki, a co chodzi o wycie to łożyska się już kończą.

PostNapisane: 10 kwietnia 2013, 21:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
Dzieki kolego, a to wycie na jedynce do 3 tys obrotow to tez z dyfra?

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

PostNapisane: 11 kwietnia 2013, 18:52 
Forumowicz

Na jedynce do 3tys obrotów to skrzynia.