BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] [Compact] elektryczne podłączenie halogenów
PostNapisane: 26 października 2007, 20:25 
Pierwsze kroki

Witam.

Założylem sobie halogeny i nie do konca wiem jak je teraz podłączyc pod zasilanie. Mam co prawda ksiazke do e36 pod tytułem "BMW E36 Sam naprawiam samochód" ale jest tam tylko schemat elektryczny a ja nie wiem dokladnie jak go sie czyta. Poza tym compact jest chyba troche innny od innych modeli i np. jest wlacznik tylko tylnych przeciwmgielnych a co z przednimi? Prosze o jakies rady.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 27 października 2007, 00:47 przez popkorn, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, 21:42 
Przyjaciel forum

mu8sisz dokupic włacznik do przednich pozatym cała instalacja do połozenia łacznie z przewodami przekaznikiem

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2007, 17:10 
Pierwsze kroki

Dzieki za rade.

Podłaczylem juz kable i co dalej... ? Przełacznik to rozumie i juz nawet wiem gdzie kupic ale co z tym przekaznikiem? Do czego to, gdzie to kupic i gdzie i jak zamontowac?

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 19:17 
Pierwsze kroki

Proszę bardzo o jakieś dokładniejsze wytyczne co do tego przekaźnika. Pytałem się już w paru sklepach i nic sie nie dowiedziałem a jeden który kupiłem nie dziala. Jeżdżę juz pół roku z halogenami które nie działają... :( :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, 21:09 
Pierwsze kroki

stary to jest proste wystarczy jedno żyłowy przewód np. 1,5mm podłączasz do żarówki i gdzieś do karoserii do masy przy obu tak samo drugi przyłączasz do żarówki przy jednym i drugim halogenie oba łączysz w jeden i przeciągasz go do miejsca gdzie będzie wyłącznik ja zrobiłem go koło regulacji wysokości świateł przecinasz go zakładasz wyłącznik i powrót pod maskę i podłączasz go pod + najlepiej przy bezpiecznikach po drodze zakładasz przekaźnik 12V i wszystko jak czegoś nie łapiesz to pisz narka

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 10:18 
Pierwsze kroki

To mój opis skopiowany z innego forum :)

Zauwazylem ze na zadnym forum nie ma takiego prostego i szybkiego opisu instalacji halogenow w e36.
potrzebujemy:
- halogeny z zarowkami
- wlacznik podwojny halogenow
- przekaznik nr 541, 473, albo kazdy inny ktory ma styki oznaczone 30,85,86, i 87
-kable i konektorki do laczenia kabli
- koszuliki termokurczliwe.

U siebie bede zakladal halogeny tak zeby wlaczaly sie jak oryginalne, czyli: po wlaczeniu zaplonu i minimum swiatel postojowych. Nie moze byc mozliwosci wlaczenia halohenow tylko z postojówkami bo bedziemy zawsze zapominac je wylaczyc.

Ja zacznne tak:
1. z wlacznika swiatel z kabla szaro-czrnego poprowadze napiecie na wlacznik halogenow. W tym kablu pojawia sie napiecie po przekreceniu pokretla od swiatel na pozycje postojówek.
2. z wlacznika halogenow poprowadze to napięcie na przekażnik ktory zamontuje sobie w skrzynce bezpiecznikow w komorze silnika. Napiecie to podepne pod styk 86 przekażnika.
3. Pod styk przekaznika nr 85 podepne mase ktora jest zaraz przy skrzynce bezpieczników.
4. teraz najwazniejsze: pod styk 30 przekaznika trzeba podlaczyc napiecie ktore bedzie na tyle mocen zeby uciagnac halogeny i do tego bedzie sie pojawiac po wlaczeniu zaplonu. Najlepiej podpiac sie pod jakis bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikow i to napiecie poprowdzic na styk 30 przekaznika.
5. Ze styku nr 87 przekaznika halogenow pociagne napiecie na halogeny i na kontrolke na desce rozdzielczej.
Mase z halogenow pdepne do karoserii.

Reasumujac: po wlaczeniu postojówek bedzie puszczone napiecie na wlacznik halogenow. Wlaczajac halogeny puszczamy to napiecie na przekaznik,ale nie wlacza sie halogeny gdzyz nie bedzie napiecia na styku 30 przekaznika ktory odpowiada za napiecie na halogeny. Dopiero po wlaczeniu zaplonu poplynie prad na styk nr 30 przekaznika, a co za tym idzie wlacza sie halogeny.
Mam nadzieje ze wszystko jest jasno i logicznie opisane.
W razie pytan prosze pisac na priv.Chetnie pomoge.
Pozdrawiam! :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1