BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318ti reset ECU - wpływ na LPG
PostNapisane: 7 czerwca 2015, 22:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318ti 1.8 140KM
Witam , mam pytanie , przymierzam się do zresetowania kompa w moim nowym nabytku , czy przed odlaczeniem akumulatora odlaczyc rownież lpg ? reset kompa wplynie w jakis sposob na ustawienia lpg ? I jezeli tak to w jaki sposob odlaczyc sekwencje bo nie mogę znaleźć nigdzie sterownika ? Z gory dzieki i Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36]318ti Reset ecu a lpg
PostNapisane: 7 czerwca 2015, 23:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: F82 M4 COMP/E91/F20
Kod silnika: S55B30/N47/N47
Garaż: M4 F82 Competition MINERAL GREY
E91 LCI 320d SAPPHIRE BLACK
F20 116D ALPIN WEISS
Było:
E36 318i MONTREALBLAU
E39 530i TITANSILBER
E92 335i SCHWARZ BLACK
E60 530D SCHWARZ BLACK
E92 335i TITANSILBER http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168888
E87 120d SCHWARZ BLACK
E92 M3 viewtopic.php?f=89&t=171245
Po mojemu nie powinien wpłynąć na ustawienia LPG ....

PostNapisane: 8 czerwca 2015, 10:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Nie powinien wplynac na lpg, ale pozniej moga ci sie "rozjechac" adaptacje jak bedziesz jezdzil na lpg, wroca do tych co byly, poniewaz sterownik lpg nie ma ciaglej autoadaptacji. Najlepiej to zrobic tak, zrobic reset ecu, przejechac z 200km na benzynie i pozniej do gazownika zeby ustawil gaz juz konkretnie pod "nowe" adaptache benzynowe.

PostNapisane: 8 czerwca 2015, 23:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: F82 M4 COMP/E91/F20
Kod silnika: S55B30/N47/N47
Garaż: M4 F82 Competition MINERAL GREY
E91 LCI 320d SAPPHIRE BLACK
F20 116D ALPIN WEISS
Było:
E36 318i MONTREALBLAU
E39 530i TITANSILBER
E92 335i SCHWARZ BLACK
E60 530D SCHWARZ BLACK
E92 335i TITANSILBER http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168888
E87 120d SCHWARZ BLACK
E92 M3 viewtopic.php?f=89&t=171245
Dokładnie :ok:

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 21:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Wal od razu na LPG.

Silnik po tych 200km na pb ułoży się i tak pod lpg, więc co za różnica teraz czy później.

Chyba ze planujesz zrobić jakieś zmiany w układzie lpg to trza pojeździć na pb a potem dostroić lpg

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 22:10 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=137004
dziabi3 napisał(a):
Wal od razu na LPG.

Silnik po tych 200km na pb ułoży się i tak pod lpg, więc co za różnica teraz czy później.

Chyba ze planujesz zrobić jakieś zmiany w układzie lpg to trza pojeździć na pb a potem dostroić lpg

Nie pisz takich bzdur !

Jedyny sensowny post tutaj to :

picia9669 napisał(a):
Nie powinien wplynac na lpg, ale pozniej moga ci sie "rozjechac" adaptacje jak bedziesz jezdzil na lpg, wroca do tych co byly, poniewaz sterownik lpg nie ma ciaglej autoadaptacji. Najlepiej to zrobic tak, zrobic reset ecu, przejechac z 200km na benzynie i pozniej do gazownika zeby ustawil gaz juz konkretnie pod "nowe" adaptache benzynowe.

Po to ma jechać do gazownika aby ecu od pb nie ułożył sie pod lpg kolego dziabi3

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 23:17 
Zacna persona forum

Wojtec1987 napisał(a):
dziabi3 napisał(a):
Wal od razu na LPG.

Nie pisz takich bzdur !

Jedyny sensowny post tutaj to :

picia9669 napisał(a):

Po to ma jechać do gazownika aby ecu od pb nie ułożył sie pod lpg kolego dziabi3

To ty nie pisz bzdur. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Masz LPG ?

Zakładałeś kiedyś instalacje LPG ?

Stroiłeś kiedyś instalacje LPG ?

Poprawiałeś kiedyś LPG po super instalatorach ?

Znasz zasadę działania LPG ?

Pytanie właściciela tematu znasz przeczytałeś ?

Czy przeskoczyłeś do ostatniej odpowiedzi i nabiłeś sobie posta.

Przeczytaj jakie było pytanie właściciela tematu a potem dopiero krytykuj.

Jakie strojenie LPG o tym nic nie wspomina właściciel tematu , pisze tylko o resecie ecu pb !!!!!!!!!!!!!!!!!!

I przeczytaj mojego posta jest tam warunek , przeczytałeś to ze zrozumieniem ???

Umiesz myśleć logicznie ???

Nim komuś napiszesz żeby nie pisał bzdur sam najpierw przemyśl kilka razy czy nie napiszesz bzdury.

Tytuł: Re: [E36] 318ti reset ECU - wpływ na LPG
PostNapisane: 14 czerwca 2015, 10:04 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=137004
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak

Powiedz mi na cholerę kasować adaptację silnika pb skoro po załączeniu wrócą ustawienia lpg skoro piszesz mu żeby od razu walił na lpg ? Skoro ziomek chce skasować adaptację to podejrzewam że nie dla jaj, tylko coś się dzieje, jeżeli skasuję adaptację pb i od razu wrzuci lpg to nie zobaczy żadnej różnicy bo będzie tak jak piszesz, pb od razu zaciągnie ustawienia od lpg, jeżeli chce zauważyć poprawę musi zrobić reset pb, zrobić dobre 50-100 km, aby komp się na nowo ustawił i dopiero potem lpg sprawdzić czy mapy się nie rozjechały, skoro się tak burzysz że taki obyty w tym temacie jesteś,to wiesz że mam rację i nie powinieneś się kłócić.

Może faktycznie trochę za bardzo na Ciebie naskoczyłem, ale też nie potrzebnie napisałeś że ma od razu walić na pb, osobie która nie ma bladego pojęcia o lpg trzeba dokładnie wyjaśnić dlaczego i po co ma coś robić, druga część Twojego posta nie wyjaśnia za dużo, piszesz o zmianach a nie ewentualnych problemach które może mieć autor tematu.

PostNapisane: 14 czerwca 2015, 10:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Ergo:
1. Reset ECU.
2. Jazda na benzynie przez 100-200km.
3. Podjedź do gazownika, by sprawdził i ewentualnie skorygował LPG.

A generalnie po co chcesz to zrobić? Jeśli coś się dzieje, to podpinaj kompa i szukaj błędów.

PostNapisane: 14 czerwca 2015, 10:58 
Zacna persona forum

Wojtec1987 napisał(a):
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak

Powiedz mi na cholerę kasować adaptację silnika pb skoro po załączeniu wrócą ustawienia lpg skoro piszesz mu żeby od razu walił na lpg ? Skoro ziomek chce skasować adaptację to podejrzewam że nie dla jaj, tylko coś się dzieje, jeżeli skasuję adaptację pb i od razu wrzuci lpg to nie zobaczy żadnej różnicy bo będzie tak jak piszesz, pb od razu zaciągnie ustawienia od lpg, jeżeli chce zauważyć poprawę musi zrobić reset pb, zrobić dobre 50-100 km, aby komp się na nowo ustawił i dopiero potem lpg sprawdzić czy mapy się nie rozjechały, skoro się tak burzysz że taki obyty w tym temacie jesteś,to wiesz że mam rację i nie powinieneś się kłócić.

Może faktycznie trochę za bardzo na Ciebie naskoczyłem, ale też nie potrzebnie napisałeś że ma od razu walić na pb, osobie która nie ma bladego pojęcia o lpg trzeba dokładnie wyjaśnić dlaczego i po co ma coś robić, druga część Twojego posta nie wyjaśnia za dużo, piszesz o zmianach a nie ewentualnych problemach które może mieć autor tematu.

TAK MASZ ABSOLUTNĄ RACJE !!! :ok:

Zbulwersowało mnie to że wiesz że i ja mam racje a napisałeś że głoszę bzdury :zdegustowany: .
Ja odpowiedziałem tylko na pytanie, zwruć uwagę że właściciel tematu pyta tylko o reset ECU PB i nic nie wspomina o problemach czy planowanych remoncie LPG.
Rozumiem że chciałeś wyjaśnić wszystko i brawo dla ciebie za to, ale właściciel tematu może być tym skołowany bo chciał zrobić tylko reset ecu pb, a tu trzeba jechać na jakieś strojenia i cuda.

Ludzie dzielą się na tych co chcą prostych odpowiedzi na proste pytania i tych co chcą dowiedzieć się jak najwięcej aby następnie ułożyć to w logiczną całość.
To co mnie strasznie przeraża to że złożone odpowiedzi na proste pytania coraz częściej są krytykowane :mur: i dlatego ja udzielam prostej odpowiedzi.
Jeśli klient ma chęć dalej ciągnąc temat to dopiero robię wykład :hyhy: .

Najrozsądniej zachował się ten człowiek :

ULLISSES napisał(a):
Ergo:
1. Reset ECU.
2. Jazda na benzynie przez 100-200km.
3. Podjedź do gazownika, by sprawdził i ewentualnie skorygował LPG.

A generalnie po co chcesz to zrobić? Jeśli coś się dzieje, to podpinaj kompa i szukaj błędów.

I BRAWO DLA NIEGO :hurra: Chodzi mi dokładnie o pytanie na końcu jego postu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1