BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Problem z kierunkowskazem!
PostNapisane: 27 listopada 2007, 08:55 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich forumowiczów :hyhy:
Jestem tutaj nowy i mam pytanko... Mam wysłóżoną E30 i cośtylni lewy kierynkowskaz mi nie chce zawsze działać! DZiwnie jest, bo na początku tylko wystarczyło uderzyć i działał, więcpoczyściłem styki i przez ok 2 miesiące działał OK... Teraz nie dość, że nie działa, to po czyszczeniu też nic nie jest... Wygląda to jakby musiał się rozgrzać,bo np. zaczyna sam działaćpo przejechaniu ok 20 km :kwasny:
Jak podniose reflektor od strony bagażnika, to zaczyna działać i nic nie ruszam,ale wystarczy tylko zmienić kierunkowskaz na prawy, potem znowu lewy i nie działa! Zawszetak jest tylko z tylnim lewym...
Jeśli ktoś mógłby mi coś doradzić, byłbym ogromnie wdzięczny!
Pozdrawiam wszystkich miłośników rekinów!! :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 09:40 
Forumowicz

Wygląda na to, że coś gdzieś nie łączy. Spróbuj jeszcze raz rozebrać lampę, dokładnie wszystko poczyścić, trysnąć czymś co polepszy przewodność i posprawdzać czy wszystkie połączenia kabli są prawidłowe.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 12:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Lampy w E30 mają właśnie tą wadę, iż sposób ich konstrukcji nie jest do końca przemyślany. Prócz przeczyszczenia styków tego okrągłego gniazda jak i samego gniazda oraz upewnienia się, że jest zakręcone do końca, trzeba też zwrócić uwagę na druciki poprowadzone w tej czarnej obudowie oraz ich prawidłowy styk z żarówkami. Miejsce tych styków też proponuję przeczyścić i sprawdzić, czy żarówka dobrze siedzi.

Może też być tak, iż żarówka jest upalona, ale od czasu do czasu latający wewnątrz drucik ląduje gdzie trzeba i żarówka działa.
Jeśli żarówka jest biała, to zamień ją z jakąś inną w lampie. Jeśli problem przeniesie się na inną żarówkę, to będzie oznaczać winę żarówki. Jeśli masz białe lampy i żarówka jest pomarańczowa, to zamień ją z tą z drugiej lampy.

W ostateczności wykręć lampę z karoserii i sprawdź czy każdy kabel z wiązki ma dobry styk z gniazdkiem.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 16:37 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki, wieczorkiem spróbuje i napisze co i jak... Styki wyczyściłem wszystkie, ale zobacze te druciki i z tymi zmianami żarówki popróbuje! Dzięki wielkie!

[ Dodano: 27 Listopad 2007, 21:59 ]
No i lipa... Próbowałem wszystkiego co napisaliście i nie poskutkowało... Za to co innego poskutkowało :hyhy:
Zauważyłem, że ten czarny klosz od wewnątrz jak podniose to kierunek działa, czyli to wina raczej albo styków,albo kabli... Najpierw psiknąłem tam WD-40 i nic nie dało, potemjakimś innym gównem do czyszczenia styków,ale teżmuka :kwasny:
Więc... Odkręciłem klosz,podniosłem ok 1 cm i tak przykręciłem i jakoś działa póki co :hyhy:
Ale i tak chyba kupie calą nowąlampe, dzięki za porady, pozdrawiam!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1