BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wymiana sondy i czujnika abs-u
PostNapisane: 27 listopada 2007, 13:55 
Pierwsze kroki

Cześć! Mam pytanie. Przy mojej 316-tce e-36 z 92 roku muszę wymienić sonde lamda i czujnik tylny od abs-u. Mam okazję kupić tanio używane z 730-ki (ten sam rocznik) tylko nie wiem czy pasują. Może ktoś miał taki sam problem? :niepewny:

Ostatnio edytowano 27 listopada 2007, 21:39 przez sitek, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 14:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Wg TEJ oferty M40/M42/M43 mają taką samą sondę jak 730i, ale tylko z silnikiem M60B30. Wygląda na to, że M30B30 ma inną. Pozostaje więc kwestia, czy to 730i to jest V8 czy nie. Jeśli nie, to nie pasuje raczej.

Inna sprawa, że sondę wymienia się przeważnie raz w życiu (chyba że ktoś jeździ po 30 lat jednym samochodem), więc nie wiem czy warto pchać się w używkę. Nie wiem, ile to jest okazyjnie, ale na Allegro widziałem sondy używki dokładnie do E36 1.6 za 100 PLN. Nówka to 309 PLN i pochodzi kilkanaście lat. Ile wytrzyma ta używka?

Jeśli chodzi o ABS, to widziałem po 79 PLN. Nówki się cenią.

Ogólnie w obu przypadkach kwestia jak długo zamierzasz użytkować samochód. Jeśli zamierzasz nim jeździć przez dłuższy czas lub oddać komuś z rodziny (np żonie), to ja bym wolał nówki. Inna sprawa, że za cenę nówki masz 3 używki w obu przypadkach.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 14:44 
Pierwsze kroki

ULLISSES dzięki za odpodpowiedź. Masz racje. Nie ma co inwestować w stare szroty i później się wnerwiać że zaras się zużyje. dzwoniłem do sklepu nowa sonda NGK 300zł - nie jest aż tak tragicznie i będę miał pewność że jest dobra. Cześć. Dzięki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2007, 14:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Cytując podpis jednego z forumowiczów: Nie dziękuj, wciśnij "Pomógł". ;]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1