BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] dwa pytania
PostNapisane: 4 grudnia 2007, 18:00 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30 - 306S3
1. Czy to normalne że jak stacyjka jest w położeniu 2 to cyka zawór odpowietrzania zbiornika, jest to takie regularne cykanie
2. Czy koniec odpowietrznika skrzyni korbowej ma sobie leżeć luźno czy jest jakieś jego miejsce bo u mnie leży i nigdzie nie jest wetknięty.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 00:04 
Specjalista

Cytuj:
1. Czy to normalne że jak stacyjka jest w położeniu 2 to cyka zawór odpowietrzania zbiornika, jest to takie regularne cykanie

Zaworek EVAP cyka tylko podczas pracy silnika i w określonych sytuacjach.....to co możesz słyszeć Ty, to cykanie elektrozaworu od ogrzewania.
Cytuj:
2. Czy koniec odpowietrznika skrzyni korbowej ma sobie leżeć luźno czy jest jakieś jego miejsce bo u mnie leży i nigdzie nie jest wetknięty.

Zależy o którego węża pytasz.....w pokrywie zaworowej jest otwór, w którego wkłada się taki trójniczek z dwoma wyjściami
-grubszy i bardziej na wprost jest do podłączenia węża, który odprowadza opary ze skrzyni korbowej do przewodu gumowego łączącego przepustnicę z przepływką (obok drugiego wyjścia do zaworu dodatkowego powietrza....zaworu regulacji obrotów biegu jałowego)
-Cieńszy i jakgdyby od spodu trójniczka podpinany jest do wyjścia pod kolektorem ssącym z kolektora z którego również wychodzi trójniczek z przewodem "bananowym" do zaworu dodatkowego powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 07:44 
Forumowicz

Ad1.

Chodzi mi o element 1 z poniższego schematu. Na 99% on wydaje te odgłosy bo jak się go dotknie to nawet czuć te przełączenia.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF11&mospid=47427&btnr=13_0372&hg=13&fg=15

Ad2.

Chodzi o element 4 z poniższego schematu, ogólnie jest to taki gumowy wąż zakończony plastikową zwężką która na schemacie ma numer 4, u mnie wąż ten leży w okolicy filtra węgla aktywnego

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF11&mospid=47427&btnr=11_1284&hg=11&fg=15

[ Dodano: 5 Grudzień 2007, 08:26 ]
Co do pytania nr1 to chyba znalazłem już odpowiedź :)
http://jackassofalltrades.com/ticker.html

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, 23:29 
Specjalista

Cytuj:
Czy to normalne że jak stacyjka jest w położeniu 2 to cyka zawór odpowietrzania zbiornika

Czyli faktycznie zawór EVAP, ale nie spotkałem jeszcze przypadku, aby na niepracującym silniku ten zaworek funkcjonował....steruje nim sterownik silnika i w chwili, gdy silnik nie pracuje a zapłon jest załączony, zaworek dostaje stałego napięcia non stop. Powinien więc zaskoczyć raz i tyle.....przerywana praca zaworka pojawia się dopiero podczas pracy silnika.

Co do drugiego zagadnienia, to jest to odma i element nr 4 powinien być umiejscowiony w przewodzie dolotowym powietrza z przepływki do przepustnicy.

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2007, 07:51 
Forumowicz

Z tego co czytałem o tym tykaniu to podobno jakiś bug w sofcie kompa.

A co do tej odmy to powinna wchodzić do tego elementu do otworu 1 lub 2 tak ?
Jeżeli tak to ciekawe co ja tam teraz mam :)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1