BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Hamulec reczny
PostNapisane: 28 stycznia 2008, 21:39 
Pierwsze kroki

Witam

Mam BMW 316i Compact, i za 2 tygodnie mam termin na przeglad auta, zalezy mi zeby przeszlo odrazu.

Otoz moj hamulec reczny nie dziala prawie w ogole... po jego zaciagnieciu, ledwo czuc ze cokolwiek lapie, i jest tak luzny ze podejrzewam ze wystarczyloby tylko naciagnac linke.

1. Jak naciagnac ta linke, z ktorej strony sie zabrac?
2. Jakich narzedzi bede potrzebowac?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2008, 22:39 
Uzależniony od forum :)

Odkrec tylne kola,potem zwal bebny (tak najlatwiej) i na dole miedzy szczekami jest taka rozporka i z jednej strony ma gwint z takimi zebatkami.Bierzesz srubokret i krecisz rozpychajac szczeki.Co jakis czas sprawdzasz czy nie za mocno i da sie bebed zalozyc.Dla bardziej doswiadczonych wystarczy zdjac kola i obrocic beben tak aby dziura od sroby byla tam gdzie ta zebatka i przez ta dziure wkladamy srubokret i krecimy.Powodzenia,to proste i zajmuje 30 min.

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2008, 08:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 compact
Kod silnika: M43B16
Witam.Szybszym i łatwiejszym sposobem na podciągnięcie linki jest zrobienie tego z kabiny-tzn. podnies mieszek pod dzwignią ręcznego i tam masz 2 śruby- jedna do podciągnięcia i kontra.Potrzebujesz dwóch kluczy i ok 10 min czasu.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2008, 11:24 
Uzależniony od forum :)

fifo84 napisał(a):
Witam.Szybszym i łatwiejszym sposobem na podciągnięcie linki jest zrobienie tego z kabiny-tzn. podnies mieszek pod dzwignią ręcznego i tam masz 2 śruby- jedna do podciągnięcia i kontra.Potrzebujesz dwóch kluczy i ok 10 min czasu.Pozdrawiam

Tylko czasem to nie pomaga niestety.

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2008, 21:20 
Forumowicz

Cytuj:
fifo84 napisał/a:

Tylko czasem to nie pomaga niestety.

dokładnie!!!!!!!! ja podciagałem jak mogłem swoj reczny na linakch od srodka i nie dosc ze jak jade i zaciagne hebel to nie hamuje tylko dalej sie toczy i wogole jak miałem naciagniety na linkach to nawet jak był zwolniony to hamował mi auto!
to jak to nareszcie ustawic tak zeby np. mozna było na recznym bokiem poleciec??? bo w chwili obecnej to nie ma szans!
dobrze by było jakby ktos foty zrobił jak to ustawic!
POZDRO!

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, 11:20 
Pierwsze kroki

Może ktoś z szanownych forumowiczów ma foto jak takie szczęki są zamocowane ? wiem pytanie jest na miarę złotej pały ale kupiłem e36 318is i nie miała recznego. jakież było moje zdziwienie gdy po zdjeciu bębnów nic tam nie było oprócz linki :zly:Poprzedni właściciel wyjał co mógł :] Stąd moja prośba gdyby ktoś montował, regulował ręczny w tej wersji to mógłby pstryknąć fotę. Chyba że ktoś wie jakie części musiałbym kupić to też niech napisze.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, 16:17 
Forumowicz

Moje BMW: E30 325 KJSedition
pewnie masz na tyle tarczobebny tak jak ja w 318ti , nozny hamulec na tarczy a reczny osobno na bebnie w srodku tarczy, reczny przy tarczobebnach bedzie slaby, za duzo nie wyregulujesz, jak rozbierzesz to zobaczysz dlaczego, za male te szczenki i ten bebenek jest do podcinania auta recznym, bawilem sie tym , regulowalem, jedyne co mi sie udalo uzyskac to to ze auto nie stoczy sie na pochylosci nawet takiej dosc sporawej, ale zeby blokowalo kola w jezdzie nie ma szans, jak bys mial beben zwykly czyli hamulec zwykly i reczny na jednym duzym bebnie tak jak w 316 to wtedy reczny masz zyleta, obraca w miejscu, a tutaj niestety, ciezko jest cos zrobic zeby to blokowalo, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, 20:19 
Pierwsze kroki

mi sie udalo to wyregulowac

przy okolo 60km/h jak zaciagne reczny to kola blokuja

i tez mam tarczo bebny

duzy plus jest taki ze kazde kolo mozna osobno podciagnac na lince

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1