BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] czujnik położenia wałka?
PostNapisane: 12 lutego 2008, 18:04 
Mam problem. Myłem auto, po czym skoczyłem na przejażdżkę po okolicy. Gdy już prawie byłem w domu, przyspieszając na 2. czuję jak w pewnym momencie pyk, odcinka, a było może ze 3k obrotów. Dalej, czuje jak nie chce jechać, nie chce się wkręcać (ja wiem, że 1.8 nie jedzie i te sprawy :hyhy: ), po czym już u siebie pod domem na jałowym obroty skaczą, jak oszalałe, do 1.5k. Stwierdziłem, że coś tu nie gra, albo dolot, albo coś z elektroniką. Pochodził chwile, obroty na jałowym się ustabilizowały. Podgazowałem i dalej czuję, że nie chce się wkręcić, po czym puściłem gaz, pochodził chwilę i nagle obrotomierz wskoczył na 4k i między 3-4 drgał jakby go 100000000 V popieściło, po czym opadł na 0. Silnik chodzi, ja oczy na wierzch i zonk. Po tej akcji nie chce odpalić, odpala raz na 10 razy. Stwierdziłem, że to czujnik położenia wałka. Odczekałem 15 minut, po czym znów próbowałem zobaczyć co i jak. Szybciej zakręcił i odpalił, po czym dalej obrotomierz martwy. Zauważyłem też, że ten pasek od wymiany oleju nie gaśnie, jednak już zapala normalnie i wkręca się jak powinien.

Domyślam się, że jednak to wina czujnika położenia wałka, że gdzieś dostał wilgoci, że ma to związek z myciem auta, albo po prostu sam padł, albo jakieś przewody zawilgotniały. Macie jeszcze jakieś inne pomysły? Jeśli wyschnie, odłączenie aku na dłuższy czas i reset DME sprawi, że wszystko wróci do normy, tj. zgaśnie pasek od wymiany oleju i obrotomierz zacznie działaś?? Dodam, że test zegarów wyszedł negatywnie (tak jak w teście na obecność HIV :P czyli nie wykryto nieprawidłowości)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Problem rozwiązany :cwaniak:

Obrazek

:viva:

Okazało się, że pękła rura za przepływką i musiał wody dostać silnik, że nie chciał palić. Później się wyklarowało i zapalał. Po uszczelnieniu power tape'em po jakimś czasie się ustabilizował i nie ma już nic, silnik równo pracuje, wkręca się jak powinien i ogień.

:hyhy:

dalej mnie tylko zastanawia, dlaczego obrotomierz nic nie pokazywał. dziwne :)
Za którymś razem sam powstał i pokazywał obroty, choć silnik się dławił.

no ale po raz kolejny M40stka mnie miło zaskoczyła :]

po jutrze montuje czekającą już u mongooesa w bagażniku nową rurę :luka:

...a może tak zostawić? :rotfl:

PS. Dziękuję Hubiemu e46 coupe, Frankowi, Bagorowi, którzy konsultowali ze mną ten problem osobiście oraz mongooesowi :ok:

Ostatnio edytowano 15 lutego 2008, 00:47 przez Czarny, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, 02:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Mowilem, ze POWER tape pomoze :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, 14:36 
wiesz, za co :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]