BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 17:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Co myślicie o tych świecach???
PostNapisane: 18 października 2008, 22:40 
Forumowicz

Witam. Mam zamontowane normalne standardowe NGK BKR6EK. zastanawiam sie nad wymianą na takie coś http://moto.allegro.pl/item454872365_pl ... _nowe.html
co o nich myślicie? jeździ ktoś na takim wynalazku?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2008, 22:42 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m20b20
platynowe podobno są lepsze. obiło mi sie o uszy ze nowe bety mają zalecane własnie takie platynowe

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2008, 00:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Te świece są zalecane przez BMW m.in. do Twojego silnika jako opcja. Mają zapewniać niższe zużycie paliwa, lepszą prace silnika (wyższą kulturę), no i są na większe przebiegi dzięki platynowej elektrodzie masowej.

Tytuł: Re: Co myślicie o tych świecach???
PostNapisane: 19 października 2008, 09:56 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
Krzysztof83 napisał(a):
Witam. Mam zamontowane normalne standardowe NGK BKR6EK. zastanawiam sie nad wymianą na takie coś http://moto.allegro.pl/item454872365_pl ... _nowe.html
co o nich myślicie? jeździ ktoś na takim wynalazku?

swiece sa na pewno ok, ale roznicy nie zauwazysz po ich zalozeniu :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2008, 19:42 
Forumowicz

ok. a jak jest z obciążeniem cewki i przewodów? wieksze mniejsze a może identyczne jak w standardowych? pytam bo niedługo czeka mnie wymiana i niechciałbym sie wpakować w coś co doprowadzi kolejnych przygód i kosztów :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2008, 20:48 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
Krzysztof83 napisał(a):
ok. a jak jest z obciążeniem cewki i przewodów? wieksze mniejsze a może identyczne jak w standardowych? pytam bo niedługo czeka mnie wymiana i niechciałbym sie wpakować w coś co doprowadzi kolejnych przygód i kosztów :zalamany:

zapewne bedzie takie samo jak w standardowych, a nawet jesli nie to na 1000000000% takie, ktore nic nie uszkodzi :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 05:26 
Pierwsze kroki

Kilka lat temu zmieniłem w silniku M10 zagazowanym świece na 4elektrodowe BOSCH. Poprawła się znacząco kultura pracy silnika. Zauważalna była większa stabilność pracy silnika i w moim odczuciu silnik energiczniej wchoidził na obroty. Po przejechaniu ok 20tyś zrobiłem test i zmieniłem na stantardowe 1el i zauważyłem, że na LPG silnik pracuje zupełnie inaczej a mianowicie co któryś z "taktów" silnika wypadał na wolnych obrotach co objawiało się "puchaniem" w wydech. Silnik nie chciał się wkręcać z pełną dymaiką, dopiero po dodaniu większej ilości gazu do mieszanki poprawiło jego dynamiczność. Jeżeli chodzi o pracę na etylinie to nie zauważyłem większej różnicy z tym, że jeździłem wyłącznie na LPG.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 09:01 

do samochodów z LPG te świece nie są polecane z uwagi na utrudniony dostęp mieszanki do elektrody. Przy zasilaniu benzyną nie ma to znaczenia, ale przy LPG utrudnia prawidłowy zapłon.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 21:21 
Forumowicz

o kurcze :szok: a ja właśnie mam lpg. teraz to już zupełnie nie wiem kto ma racje :ok:
może jeszcze ktoś sie wypisze na ten temat ???? czyżby nikt z tym nie eksperymentował??? :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 21:56 

Krzysztof83 napisał(a):
o kurcze :szok: a ja właśnie mam lpg. teraz to już zupełnie nie wiem kto ma racje :ok:
może jeszcze ktoś sie wypisze na ten temat ???? czyżby nikt z tym nie eksperymentował??? :mur:

Załóż standardowe dwuelktrodowe.

Po pierwsze - gaz trudniej "zapalić" , dlatego dodatkowo utrudniony dostęp przez cztery elektrody zasłaniające elektrode masową nie są dobrym rozwiązaniem przy LPG.

Drugi powód to konieczność wymiany świec przy LPG co 15-20 000 km, z tego powodu nie ma sensu montować świec drogich, z platynową elektroda (a więc takich które dają możliwość dłuższego użytkowania, ale nie przy LPG) bo i tak przy gazie powinieneś je wymienić na nowe po dużo krótszym przebiegu niż przy zasilaniu benzyną.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 22:10 
Forumowicz

ok stones masz u mnie punkcik :super: ale jeszcze troche pomęcze temat ;) dwuelektrodowe? czy jedno? bo mam teraz stand jednoelektrodowe (nie wiem czy dobrze nazywam)

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 22:11 
Forumowicz

ok stones masz u mnie punkcik :super: ale jeszcze troche pomęcze temat ;) dwuelektrodowe? czy jedno? bo mam teraz stand jednoelektrodowe (nie wiem czy dobrze nazywam)

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 22:41 

standard w Twoim BMW to dwuelektrodowe, np. NGK V-Line 20

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 22:53 
Forumowicz

ok :super: już wiem jak z nazewnictwem.mam dwuelektrodowe. jak narazie zero problemów wiec chyba przy nich zostane oczywiście zmieniając na nówki.chyba że ktoś przekona mnie do tamtych (zaczynam w to wątpić) :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 22:56 

te z linku są ogólnie lepsze od Twoich dwuelktrodowych, ale nie przy LPG.

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 23:23 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Po pierwsze - gaz trudniej "zapalić" , dlatego dodatkowo utrudniony dostęp przez cztery elektrody zasłaniające elektrode masową nie są dobrym rozwiązaniem przy LPG.

Gaz to nie światło i kawałek metalu napewno go nie zasłoni. Coś się tobie pokręciło. Cztero "5cio" elektrodowe świece napewno lepiej zapalają mieszankę lpg niż 1 "2" elektrodowe.

Cytuj:
Drugi powód to konieczność wymiany świec przy LPG co 15-20 000 km, z tego powodu nie ma sensu montować świec drogich, z platynową elektroda (a więc takich które dają możliwość dłuższego użytkowania, ale nie przy LPG) bo i tak przy gazie powinieneś je wymienić na nowe po dużo krótszym przebiegu niż przy zasilaniu benzyną

Ktoś kto jeździ BMW napewno nie bedzie zaoszczędzał kilka złotych na tańsze świece bo mając lpg częściej musi je wymieniać. Twoim zdaniem opony też powinniśmy kupować tańsze? Może używane? bo nie ma sensu kupować nowych pożądnych opon bo i tak się zużyją?
...
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2008, 23:32 

budi, opieram się na wiedzy ludzi z firm NGK i Beru. Na zorganizowanych szkoleniach przekonywali że zimniejsza mieszanka LPG sama z siebie trudniejsza do zapłonu przy świecy wieloelektrodowej ma dodatkowo utrudniony prawidłowy zapłon.

Niestety mylisz się , świece wieloelektrodowe gorzej zapalają mieszanke przy LPG. Popytaj gazowników jakie świece polecają.

Nie pisze o oszczędzaniu na świecach, ponieważ BMW 318i o którym tu piszemy wyjechało z fabryki ze świecami dwuelktrodowymi. Twoim zdaniem założenie takich samych świec w jakie ten silnik wyposażyło BMW jest oszczędzaniem? BMW przewidziało również opcjonalnie świece 4 elektrodowe z palatynową elektrodą masy do tego silnika. Dlaczego pisze że nie warto ich zakładać? M.in. dlatego że świece te mają zapewnic dluższe przebiegi między wymianami, jednak przy LPG obowiązuje zasada że świece ZAWSZE należy wymieniać na nowe po 15-20 tys km, dlatego zastosowanie świec "long life" nie ma sensu, bo i tak po standardowym przebiegu należy je wyrzucić.

Wzmianki o oponach nie będe komentował - szkoda czasu i atłasu.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2008, 00:19 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
W sprawie LPG sie nie wypowiem niestety bo nie znam sie zbytnio, ale ja swiece czteroelektrodowe mogę z czystym sumieniem polecić. Z widocznych korzysci - spokój z wymianą na każde 60 000km oraz rowniejsza praca na biegu jałowym + mniejsze spalanie w litrach/h na jałowym - z 1.5-1.6 na 1.3 po wymianie ze zwykłych świec.

JA u siebie mam BERU.

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2008, 06:36 
Forumowicz

tez mam beru ultra x 4 elektrodowe zapłaciłem za nie troche kasy ale co sie nie robi dla buni moge polecic bo naprawde spisuja sie ok! Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2008, 09:04 

Ja również polecem świece czteroelektrodowe platynowe, zwłaszcza Beru, ale nie przy LPG. Przy LPG proponuje stosowanie świec standardowych.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1