BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 09:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Zbiornik Paliwa E36
PostNapisane: 21 listopada 2008, 18:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M43B18
Witam.

Jest to podobny temat do tych które już na forum się pojawiły ale mam nadzieje że w tym rozwiążemy wszystkie wątpliwości użytkowników którzy mieli lub mają podobne problemy.

Mam problem z moim E36 1.8i z 1991r. Gdy poziom paliwa w baku spada poniżej 15litrów i jest na pograniczu rezerwy (czyli miedzy 15 a rezerwą) auto zachowuje się tak jak bym wcale nie miał paliwa. Początkowo myślałem że jest to wina pompy paliwa że nawaliła, a póżniej przekażnika od tejże pompy ale podobno może to być wina samej konstrukcji baku. Mam tu na myśli to iż zbiornik jest dwukomorowy a pompa paliwa jest umieszczona tylko w jednej z komór (strona prawa patrząc z perspektywy kierowcy). Zmierzają do sedna sprawy jeżeli miał ktoś ten problem i jakoś go rozwiązał lub jeżeli posiada ktoś przekrój zbiornika paliwa z opisem w jaki sposób paliwo przemieszcza sie miedzy komorami prosiłbym o zamieszczenie go w tym temacie.

Za wszelkie info i schemat z góry dzięki. :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 21:21 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego
wpisz sobie tutaj http://www.realoem.com/bmw/select.do
ostatnie siedem liter i cyfr numeru nadwozia poszukaj zbiornika i wszystko zobaczysz

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 09:17 
Pierwsze kroki

Dzięki kolego rewelacyjna stronka można samemu znależć sobie wszystkie częći i zobaczyc jak wyglądają i już nigdy nie kupi się nie tej części co nie potrzeba :ok: .
Tylko dalej nie wiem dlaczego nie wyrównuje mi się poziom paliwa w obu komorach i co zrobić żeby się wyrównywał :/

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 09:48 
Pierwsze kroki

kolego prawie w kazdej bmw jest taki problem najlepszym rozwiazaniem jest miec około 20 litrow paliwa i problem bedzie rozwiazany!!!

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 10:32 
Pierwsze kroki

czyli można powiedzieć że w tym konkretnym przypadku konstruktorzy z BMW się nie popisali. Po co w takim układzie robić rezerwę paliwa w aucie skoro nie mamy możliwości z jej skorzystania :mur:. Musi być jakiś sposób aby pozbyć się tego uciążliwego problemu, przecież nikt nie będzie ciągle woził w bagażniku bańki z paliwem jadąc w dłuższą trasę.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 12:13 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
jeżeli ktoś pisze że wszystkie BMW tak mają to jest w błędzie
rezerwa paliwa działa jak należy tylko jego poszczególne elementy muszą być OK

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 12:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M50B30
Garaż: e36 325i alpinweiss http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=154980 e38 740i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145154 moje byłe e36 w Dakarze http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=114724 e39 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103364 moje byłe e36 GT http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=34223
hej u mnie tesz wszystko działa jak należy przy każdej ilości paliwa i nie karzda ma taki feler.Musisz mieć coś niesprawnego skoro tak się dzieje.W moim poprzednim e36 też było ok.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 13:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Zbiornik zbudowany jest z dwóch przegród w jednej jest pompa z pływakiem, a w drugiej części jest sam pływak. (za kierowcą pływak, za pasażerem obok kierowcy pompa z pływakiem)
Najpierw sprawdź, jak już nie masz paliwa i auto gaśnie czy w zbiorniku w obu jego częściach jest paliwo.
Jak nie będzie paliwa to musisz sprawdzić poprawność działania pływaków.
A jeżeli będzie inaczej to pisz.

Może być tak że w jednej części jest paliwo a w drugiej nie... ale to później.

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 16:44 
Pierwsze kroki

do Boryskrystian
No właśnie jest tak ze w jednej komorze jest paliwo a w drugiej niema. paliwo zostaje w tej komorze w której jest sam pływak bez pompy, i pokazuje ze w zbiorniku jest jakieś 10 litrów. gdy dolejemy jakąś ilość paliwa silnik pali na dotyk i niema problemu. działanie pływaków jest napewno prawidłowe gdyż jak zaleje zbiornik do pełna to wchodzi tylko 50 litrów paliwa bo te cholerne 10 zostaje i nieda się z niego skorzystac

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 17:17 
Forumowicz

[ Dodano: 23 Listopad 2008, 17:18 ]
raf954 napisał(a):
kolego prawie w kazdej bmw jest taki problem najlepszym rozwiazaniem jest miec około 20 litrow paliwa i problem bedzie rozwiazany!!!

jesli byloby tak w prawie kazdej beemce to temat bylby poruszany na forum non stop..sa przypadki..

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 18:38 
Częsty bywalec

Paliwo z jednej części do drugiej przelewa się za pomocą podciśnienia.
Jak tankujesz samochód po odkręceniu korka wlewu słychać takie zassanie powietrza?
Jak nie to musisz sprawdzić czy korek i rura którą wlewa się paliwo do baku jest szczelna.
Sprawdź też czy uszczelki są dobrze założone, element numer 5 http://bmwfans.info/original/E36/Lim/318i-M43/ECE/L/M/1993/04/mg-16/ill-16_0317/#7

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 21:22 
Pierwsze kroki

mam e34 jest taki problem mialem e30 i e36 i wkazdej bylo tak samo wiec to nie jest zadna usterka tylko zle rozwiazanie zbiornika wiec trzeba miec 20 litrow paliwa i bedzie wszystko ok.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 06:43 
Pierwsze kroki

Panie kolego Boryskrystian chyba niespecjalnie masz pojęcie o czym mówisz i o czym ja mówie więc chyba te twoje tłumaczenia są zbędne. we wtorek mam zamiar ta sprawę rozwiazać wiec wyjaśnie wszystkim na forum gdzie leżał problem.

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 11:45 
Częsty bywalec

kkulasiewicz napisał(a):
Panie kolego Boryskrystian chyba niespecjalnie masz pojęcie o czym mówisz i o czym ja mówie więc chyba te twoje tłumaczenia są zbędne. we wtorek mam zamiar ta sprawę rozwiazać wiec wyjaśnie wszystkim na forum gdzie leżał problem.

Jak wolisz, napisz jak rozwiążesz problem.

[ Dodano: 24 Listopad 2008, 15:13 ]
poczytaj to:
http://img529.imageshack.us/img529/4747/stron1ns3.png
http://img386.imageshack.us/img386/7083/stron2bl6.png

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1