BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] elektryka, klima i gaśniecie samochodu
PostNapisane: 24 marca 2009, 13:03 
Pierwsze kroki

Witam. Mam problem z moim 2.5 tds w e36. Otóż chodzi o to, że normalnie silnik chodzi równo lecz w przypadku gdy użyje czegoś elektrycznego to na sekunde spadają obroty. Np. zamykam szybę i jak ona dojdzie już do końca to spadaja na sekundę obroty silnika, to samo w przypadku gdy włącze podgrzewanie szyb, a najgorzej jest jak włącze klime to wtedy ni gruszki ni z pietruszki potrafi nawet zgasnac podczas zmieniania biegu, wcisnięcia sprzęgła itp. Ma ktoś pomysł co to może być??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:03 
Pierwsze kroki

Dodam jeszcze że to sie dzieje jak silnik jest ciepły razem z delikatnym spadkiem mocy, na zimnym silniku nie ma tego problemu. Dodatkowo jest też taki objaw że jak zmienie bieg na wyższy to jest taka chwila zamulenia samochodu zanim zacznie przyspieszać a najgorzej jak się przerzuca z trójki na czwórkę i czwórki na piatkę, ale to zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Nie wiem czy to wszystko jest ze soba powiązane.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:15 
Częsty bywalec

wichulec napisał(a):
Witam. Mam problem z moim 2.5 tds w e36. Otóż chodzi o to, że normalnie silnik chodzi równo lecz w przypadku gdy użyje czegoś elektrycznego to na sekunde spadają obroty. Np. zamykam szybę i jak ona dojdzie już do końca to spadaja na sekundę obroty silnika, to samo w przypadku gdy włącze podgrzewanie szyb, a najgorzej jest jak włącze klime to wtedy ni gruszki ni z pietruszki potrafi nawet zgasnac podczas zmieniania biegu, wcisnięcia sprzęgła itp.

Może coś z regulatorem napięcia?

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:21 
Pierwsze kroki

a komputer by ten regulator napięcia wykazał??

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:24 
Częsty bywalec

Wykaże na pewno miernik. Nie trzeba aż do tego komputera.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:31 
Pierwsze kroki

ja z miernikiem na bakier jestem, mam ale nie umiem go obsługiwać ;D a gdzie jest ten regularot napiecia??

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:38 
Pierwsze kroki

a pytam kompa bo byłem dzisiaj i nic nie wykazał po za jakimś błedem nieokreślonym.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:56 
Częsty bywalec

Zazwyczaj regulator jest przymocowany z tyłu do alternatora. Żeby sprawdzić czy jest sprawny musisz odpalić auto i podłączyć miernik pod akumulator a następnie włączać urządzenia elektryczne pobierające dużo prądu czyli np podgrzewanie tylnej szyby czy wentylator i sprawdzasz czy ładowanie jest mniej więcej takie samo. Powinno być około 14V.

Jeśli chcesz mierzyć napięcie to przyłączasz wejście oznaczone V do + akumulatora a COM do minusa. Pomiar musisz ustawić na napięcie stałe oznaczone jako V- i na 20 V. Jak masz włączony silnik to mierzysz napięcie alternatora a jak wyłączony to napięcie akumulatora.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:58 
Pierwsze kroki

Super, dzięki. Jutro za dnia będe sprawdzał.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 21:07 
Forumowicz

Kolego gdy by ci padł regulator napięcia to kontrolka by Ci się na pewno zaświeciła, lub akumulator zostawał by przeładowany i doprowadziło by go do zagotowania. Gasły by światła itp.
Moim zdaniem masz zaśniedziałe masy na silniku i karoserii. Jest to połowa przyczyn awarii w nowoczesnych autach.
Przeczyść dobrze główne kable napięciowe (rozrusznik, akum., karoseria, alternator.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 22:06 
Pierwsze kroki

Podpisuję się pod powyższym. Masy muszą być super zrobione , u siebie miałem tez miejsce gdzie schodzą się dodatnie i luz był na głównej śrubie to potrafił cyrk z autkiem się dziać. Lepiej pilnować elektryki !

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 22:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
A czy masz podobne objawy jak skręcisz kierownicą na max ? Bo w tds to zwykle początek choroby zwanej nastawnik pompy wtryskowej ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 22:57 
Pierwsze kroki

tak, podczas skrecania też takie objawy są ;) wiec co pompa??

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 23:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
wichulec napisał(a):
tak, podczas skrecania też takie objawy są ;) wiec co pompa??
nie chcę wciskac Ci choroby zapytaj na forum tds-ów ,niekoniecznie sama pompa często jej nastawnik daje ciała .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1