BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] drgajaca kierownica przy hamowaniu i nie tylko
PostNapisane: 3 lutego 2007, 00:19 
Częsty bywalec

witam mam odwieczny problem ,a mianowicie trzęsąca sie kierownica przy hamowaniu powyżej 110 km/h.
czy ktos z was mial kiedyś taki problem z którego nie mógł wyjść przez wiele miesięcy. prosze o pomoc
Ten problem coraz bardzie zniecheca mnie do tego auta :zalamany:

Ostatnio edytowano 3 lutego 2007, 00:56 przez robert, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 03:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
a byłeś na wyważeniu kół wbrew pozorom ma to duze znaczenie ,a nawet jeśli wyważałeś to sprawdz u innego wulkanizatora na innej maszynie ,ponieważ w wiekszości tych firm urządzenia do wyważania nie trzymią norm ISO i źle wyważają

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 09:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: 323ti
Kod silnika: m52b25
kolego mielem taka przygode w E30 ,powyzej 90km hamowanie do konca i drgania na kierze .okazalo sie ze tarcze przod sa do wymiany .byly zalozone wczesniej jakies podroby az sie nie chcialo wierzyc ze niemiec takie gowno zalozyl i od ostrego hamowania sie pokrzywily ,kupilem tarcze ATE +klocki wymienilem i problem zniknal i hamulce mam o wiele lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 09:38 
Częsty bywalec

hamulce sprawdziłem, sworznie i tuleje wraz z drążkami wymienione poduchu makpersona ok. Pozostało mi sprawdzić magiel ale nie wiem jak to zrobić
a i dodam ze felgi z oponkami też są ok

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 10:54 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M50B20
wez jeszcze sprawdz szpilki tj. ich dlugosc moze sa za krotkie...

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 11:06 
Pierwsze kroki

Witam.Ja mam od 3 miesiecy podobny problem.Podczas(delikatnego) hamowania z predkosci >120 poczatkowo byly minimalne drgania kierownicy,jak jezdze po miescie jest to nie wyczuwalne. Na poczatku drgania byly tylko przy hamowaniu,teraz sa rowniez wyczuwalne przy jezdzie na wprost oraz przy skrecaniu kierownica,podczas jazdy z mala predkoscia(odbieram to jak przeskakiwania na kierownicy,bardziej wyczowalne gdy skrecam w prawo ) Podkreslam ze tarcze i klocki mam w bdb.stanie,opony zimowe rowniez.
Ostatnio zrobilem taki test-napompowalem przednie kola do 2,5 i sie przejechalem,drgania bardzo sie nasilily,a po kilkukrotnym ostrym hamowaniu,na rozgrzanych oponach malo co kiery z rak nie wyrwie.Mysle ze przyczyna lezy po stronie opony(guz)ogladalem ale nic nie znalazlem.Czekam na wiosne aby zalozyc aluski i mam nadzieje ze problem sie rozwiaze.
Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 11:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
mam to samo i chyba walnieta jest maglownica gdzies tak czytałem

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2007, 13:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Ja miałem taki problem i najpierw wymieniłem drążki kierownicze bo były wyrobione na tzw. jabłuszkach , po tej wymianie drgania się zmniejszyły , ale dopiero jak wymieniłem tarcze hamulcowe na Zimmermanny to problem zniknął . Jest to napewno też wina maglownicy , bo jak maglownica jest nawet troche wyrobiona to zaczynają się drgania odczuwalne na kierownicy .

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2007, 19:57 
Forumowicz

najprawdopodobniej sa to tarcze hamulcowe!! nie radze ich tioczyc kolega oprzetoczyl w swojej e36 i byly dobre tydzien!! lepiej kupic nowe

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2007, 00:09 
Pierwsze kroki

bodek napisał(a):
Witam.Ja mam od 3 miesiecy podobny problem.Podczas(delikatnego) hamowania z predkosci >120 poczatkowo byly minimalne drgania kierownicy,jak jezdze po miescie jest to nie wyczuwalne. Na poczatku drgania byly tylko przy hamowaniu,teraz sa rowniez wyczuwalne przy jezdzie na wprost oraz przy skrecaniu kierownica,podczas jazdy z mala predkoscia(odbieram to jak przeskakiwania na kierownicy,bardziej wyczowalne gdy skrecam w prawo ) Podkreslam ze tarcze i klocki mam w bdb.stanie,opony zimowe rowniez.

mam to samo najbardziej wyczowalne przy 60-80 myslalem ze to kola ale jak lekko dotkne hamulec drgania sie nasilaja...ostatnio przy 150 przy skrecie w lewo chcialo mi kiere z rak wyrwac :kwasny: zalozylem letnie i to samo..to mni zmylilo i w ty momencie nie wiem czy to tarcze...sworzenie krotkie mam do wymiany...

pozdrawiam

Project in progress!!!

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, 16:47 
Pierwsze kroki

Miałem podobny problem. Najpierw wymieniłem tarcze i klocki, polepszyło się ale nie do końca. Wyważałem koła dwukrotnie, w dwóch różnych zakładach(wybrałem te z lepszym sprzętem), sprawdziłem czy nie potrzebuje pierścieni centrujących,ale okazało się że nie. Zmieniłem opony i jak ręką odjął. Na wyważarce,nie było nic widać, a tym bardziej gołym okiem. Opona, mimo jeszcze dobrego bieżnika, była uszkodzona od środka (wewn.struktura).
Reasumując przyczyn może być bardzo wiele. Opony,felgi, dobre wyważenie kół,zle dobrane pierścienie centrujące, tarcze hamulcowe, końcówki drążków,maglownica i pewnie kilka innych by się znalazło.
Pytanie tylko od czego zacząć sprawdzanie. To już niech każdy sam zdecyduje :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2007, 19:03 
Pierwsze kroki

Mam podobny problem, na dniach wymieniam końcówki drążków kier. oraz wyważę sobie koła. Powiem gdy problem zniknie :) Mam taką nadzieję!

A tak w ogole to mam tez problem (a propos hamowania) ze gdy wciskam pedał Hamumlca czuje taki przeskok. Tak jakby hamulec sie zawieszał, przy tym przeskoku czuje tez takie szarpnięcie na kierownicy! Dziwne to jest i denerwujące, ktos moze wie dlaczego tak się dzieje?

BaRTeK

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2007, 11:59 
Forumowicz

uwarzam ze jesli drga tylko przy hamowaniu to kola sa dobrze wywazone!! no bo gdyby byly zle wyqwazone kola dragly by rowniez przy rozpedzaniu samochodu!! :kwasny: mnie wczoraj sie tak stalo ;/;/ i jutro jade wymienic tarcze hamulcowe!!

Tytuł:
PostNapisane: 16 grudnia 2008, 17:52 
Pierwsze kroki

A ja mam jeszcze inaczej. Drżenie kierownicy tylko przy hamowaniu (80-60 km/h) po wymianie tarcz hamulcowych, klocków oraz opon.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 20:39 
Forumowicz

Witam w gronie drżącej kierownicy :zly:
Męczę się z tym problemem od trzech miesięcy. Kupiłem auto z krzywymi tarczami hamulcowymi, ale były doszczętnie powykręcane. Tarcze z klockami wymieniłem (ATE), ale jak się okazało skutkiem krzywych tarcz były luzy w układzie kierowniczym. Kierownica ciągle drżała, raczej przy prędkości ok 100km/h, przy jednostajnej jeździe, przy przyspieszaniu jak i przy zwalnianiu. I tak zaczęło się od drążka kierowniczego. Niestety trochę późno bo dostała też maglownica. Nie czekałem ..... wymieniłem. Oczywiście geometria zrobiona, kilkakrotne wyważanie kół, sprawdzanie opon i felg, absolutnie zero luzu w zawieszeniu i dalej dupaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!
Jest lepiej, ale kierownica dalej drży i szlag mnie trafia.
Myślę teraz zdjąć tarcze i sprawdzić, czy może piasty nie zostały wyczyszczone przy zmianie tarcz .... ale brakuje mi już pomysłów ...

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 22:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
a koncowki wachaczy sprawdzales??

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 22:18 
Forumowicz

Moje BMW: e36
jeśli jest wszystko w zawieszenbiu ok, to sprawć układ hamulcowy! moze nie rowno chamuje, mało plynu hamulcowego, lub jest zapowietrzony itp.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 18:34 
Pierwsze kroki

Ja miałem ten sam problem, po sprawdzeniu okazało sie że tarcze do wymiany sie nadają. Zakupiłem zimmermany wiercone, założyłem, 300km przejechałem spokojnie no i próba od 150- do 0 a tu dalej w kierą na boki http://www.bmw-sport.pl/templates/subSn ... /icon9.gif jeszcze raz na warsztat, zimmermany na tokarke i okazało sie że nowe też były krzywe! tokarz sie postarał stoczył je troche i problem zniknął, przejechane po zabiegu 15kkm http://www.bmw-sport.pl/templates/subSn ... /icon7.gif Teraz sie borykam z problemem paliwa, ale to w innym moim poście jest.

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 21:28 
Pierwsze kroki

też tak miałem przy 60-80km biło i przy hamowaniu była to wina tarcz,kupiłem nowe ale przy wymianie zauważyłem że po obracaniu jedna bije ale zostawiłem to (szkoda że nie reklamowałem) i niestety znów biło więc pojechałem na przetaczanie bez demontażu z auta, masakra jakie były krzywe!!! Teraz już zrobiłem ok. tysiąca km i jest dobrze ale żałuje reklamacji bo już nie ma takiej grubości!!! :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 13 stycznia 2009, 01:14 
Forumowicz

Moje BMW: E36 COUPE 330i 6b
Kod silnika: E36 TOURING 344i 6b
Witam.
U mnie było tak samo, wymieniłem tarcze na nowe, zimmermany sporty i jak narazie spokoj..;)
pozdrowionka

Zapraszam do mojego świata BMW
Galeria COUPE: viewtopic.php?f=6&t=65577
Galeria TOURING: ........

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1